Државни врх Србије на окупу 19. октобра код предсједника Николића

Комплетан српски државни врх окупиће се у петак, 19. октобра, код предсједника Србије Томислава Николића да усагласи кључне детаље платформе за Косово и Метохију, а биће понуђено неколико модела – од „јужнотиролског до белгијског“. Биће понуђено неколико варијанти – од модела Јужног Тирола до Епена у Белгији, који би важили за цијелу територију Косова, па […]

среда, октобар 17, 2012 / 11:18

Комплетан српски државни врх окупиће се у петак, 19. октобра, код предсједника Србије Томислава Николића да усагласи кључне детаље платформе за Косово и Метохију, а биће понуђено неколико модела – од „јужнотиролског до белгијског“.

Биће понуђено неколико варијанти – од модела Јужног Тирола до Епена у Белгији, који би важили за цијелу територију Косова, па до других опција познатих у међународном праву.

Према изворима "Вечерњих новости", циљ је да се пронађе рјешење које није независност, а које у великој мјери одражава суштинску аутономију која је гарантована Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН.

Пратећи документи платформе биће Устав Србије, учинак свих високих представника на Космету од 1999. године, као и преглед свега што је испуњено из Резолуције 1244, а шта није.

Тај текст ће бити представљен политичкој и интелектуалној елити и представницима цркве.

Што се тиче Јужног Тирола, он је послије Првог свјетског рата одвојен од Аустрије и припојен Италији, а њемачкој мањини је дат широки круг права – локални органи власти, образовна и културна аутономија, пропорционалност у запошљавању.

Основа "белгијског модела" је положај њемачке заједнице у провинцији Валонија, око града Епена, на истоку Белгије, гдје Нијемци иако чине језичку заједницу од 70.000 људи имају и широка политичка права, а њихов парламент има право вета на одлуке централне власти.

Уколико платформа добије подршку већине у јавности и Скупштине Србије, веома брзо могло би да дође и до обнављања дијалога са Приштином.

Платформа ће бити и одговор на резолуцију о нормализацији односа Београда и Приштине, коју се спрема да усвоји косовски парламент.

Како преносе извори овог листа, ако Европски савјет буде инсистирао на "поштовању територијалног интегритета Косова", онда ће услиједити јак дипломатски притисак Београда да се УН укључи као медијатор у политичким преговорима о коначном статусу јужне покрајине.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *