Државни симболи: Застава, грб, међународни позивни број

Некад су грбови на печату били најбитнији симбол власти, а данас их је све више. Осим главних карактеристика, власти, људи и земље над којим се влада, државе добијају и међународна признања и низ бирократских ознака, које у времену глобализациј постају главне ознаке разликовања. Интернет домен, међународни телефонски број, поштански бројеви, и разни други, постају битни […]

субота, септембар 8, 2012 / 16:42

Некад су грбови на печату били најбитнији симбол власти, а данас их је све више.

Осим главних карактеристика, власти, људи и земље над којим се влада, државе добијају и међународна признања и низ бирократских ознака, које у времену глобализациј постају главне ознаке разликовања.

Интернет домен, међународни телефонски број, поштански бројеви, и разни други, постају битни за државу. Око пштанског броја се забавила и управа нарко државе Косово, која је покушала да се са броја матичне Србије пребаци на Албански +355.

Оно што је интересантно да у распореду телефонских бројева земаља региона има слободних мјеста, као да је неко подјелом предвиђао нове земље.

+381 Србија

+382 Црна Гора (од добијања независности)

+383 слободно

+384 слободно

+385 Хрватска

+386 Словенија

+387 БиХ

+388 European Telephony Numbering Space

+389 Македонија

За вријеме постојања државне заједнице Србије и Црне Горе било је простора за 3, а сада за двије земље, па ће вријеме пред нама показати ко ће их дограбити.

Гдје је ту Српска?

Ако је вјеровати уреднику Слободне Босне, Сенаду Авдићу, учесници разних постдејтонских преговора Алије Изетбеговића, Момчила Крајишника и Ричарда Холбрука су причали како је Изетбеговић пристао на Крајишников захтјев да Република Српска има свој међународни позивни број. Међутим, Холбрук је унезвјерено скочио, протресао Алију за ревере, вичући, да ли си нормалан, знаш ли уопште шта радиш, након чега је ова идеја пропала. Тако је барем писао Авдић. Других свједока нема.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *