Држављанство Српске добило 7.500 Брчака

У дистрикту Брчко број захтјева за држављанством Републике Српске у посљедњих годину дана премашио је 7.500, изјавила је данас министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић. Након поједностављења процедура и смањења трошкова поступка, а имајући у виду да је право изласка на опште изборе грађана дистрикта условљено стицањем ентитетског држављанства, број примљених и ријешених захтјева […]

петак, март 14, 2014 / 14:42

У дистрикту Брчко број захтјева за држављанством Републике Српске у посљедњих годину дана премашио је 7.500, изјавила је данас министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић.

Након поједностављења процедура и смањења трошкова поступка, а имајући у виду да је право изласка на опште изборе грађана дистрикта условљено стицањем ентитетског држављанства, број примљених и ријешених захтјева је значајно порастао, нагласила је након посјете Канцеларији Владе Републике Српске у Брчком, министарка за управу и локалну самоуправу Лејла Решић.

„У периоду од марта прошле до марта ове године примљено је 7.500 захтјева за стицање ентитетског држављанства Републике Српске а готово сви су и ријешени јер Министарство седмично обради око 500 захтјева. Процедуре су поједностављене у обрзане, уз добру сарадњу с локалном адмнистрацијом, а захтјеви се обрађују и рјешења доносе у просјеку за седам дана, под условом да је документација уредна“, објаснила је Решићева.

Иако егзактних података о броју грађана без ентитетског држављанства РС нема, процјене су да то право, у складу с властитим опредјељењем, има још око пет хиљада Брчака.

Канцеларија Владе РС у Брчком функционише већ двије године и показала се, оцијенила је Лејла Решић, као успјешан сервис услуга грађанима дистрикта који су у том периоду, поред ентитетског држављанства, најчешће тражили помоћ од министарстава Владе РС за избјеглице и борачко-инвалидску заштиту.0 КОМЕНТАРА

 1. Избрисали су све Србе као стоку а причају о 7500 ликова (међу њима су и моји родитељи и сестра) којима је Република Српска узела 75000 КМ на таксам када су мајмуни.
  Па ако је тачно ово што балаве шумске другарице ЗАШТО се у правилним временским размацима одржавају састанци у граду криминала који имају само један циљ ОМОГУЋИТИ ГЛАСАЊЕ СВИМА ЈЕР НАРОД БОЈКОТУЈЕ УСРАНО ДРЖАВЉАНСТВО.
  Република Српска је обрисала људе који су ратовали од А до Ш за српство (за разлику од Зенгија)а данас ти људи без икаквих проблема узимају личне карте са држављанством ФБиХ јер је народ и поред свега остао ментално стабилан и неће након свега да га неко прави мајмуном у узимама му 10КМ након понижавајућег чекања у редовима.

  Е сада ложите народ на референдум,али знајте да Република Српска нема овдје својих држављана.

 2. Осим за потребу или употребу гласова тих наших људи из Брчког, сам ДБ је задња рупа на РС свиралама. Свеукупна срамота режима и док су трајали они протести против корумпираних власти у ДБ, на режимским медијима РС-а ко папагаји понављају да је стање у РС стабилно и да српски народ нема потребу да протествује, ваљда рачунајући те Србе у Брчком у неке неопредјељене, а не у наше једне те исте људе, зар је побогу битно да ли је српско оружје носио човјек у Брчком, Дервенти или Гацку када су равноправно стварали српски ентитет РС.

  Сада они из Брчког треба да плате 10 км да би били у најмању руку равноправни са осталим грађанима РС?

 3. Мислим да је, што се Срба тиче, у Брчком више избјеглица него домаћих Срба, или бар приближно. Сви Срби који су у Брчко протјерани из ФБиХ, иако су сви, током владавине РС-а у Брчком, на овај или онај начин уписани у књигу држављана РС, су одједном избрисани, договором Злаја – Додик. Да би избјегли Србин поново добио држављанство РС треба да прође сљедећу процедуру:
  Из предратне општине донесе родни лист и увјерење о држављанству, наравно Федерације, за то се изује десетак КМ за таксе, потроши дан или више, пар литара или резервоар горива, зависно одакле је дошао……све то донесе у Брчко, мало одмори, па онда опет у ред, попуни захтјев, копира пар папира, па опет у ред, па уплата таксе од 10 КМ, па онда све папире које си добио у ФБиХ дајеш као прилог, да ти федерално замијене за држављанство РС, па онда чекаш мјесец дана…..и постајеш држављанин РС.
  Питам се, која је логика, да, ево нпр. ја, који сам се у књигу држављана РС уписао у јуну 1993, за то платио таксу, добио Увјерење, након свег малтретирања и плаћања папира из, нпр Зенице, поново излажем малтретирању и трошковима, чекању од мјесец дана, да би добио оно што сам имао пуну 21 годину?
  Поздрав од држављанина ФБиХ.

 4. PREZIR

  U ovom vremenu imam status stoke
  traze da budem onaj koji kleci
  i da, u stvari, pevam karaoke
  tudju muziku i tudje reci

  Prezir pocinje kada sve shvatis
  i kada smrad do tebe dopre
  pozuris da svoje racune platis
  i da deponiju napustis sto pre

  Ref.
  Djavo sa crveno-crnim plastom
  slobodno seta rajskom bastom
  opet su trgovci ispred hrama
  mnogo zle krvi je medju nama

  Svet se promenio, sve Juda do Jude
  olos namece svoje ideje
  i vidim lazne i bivse ljude
  kameleone i fariseje

  Pilati peru krvave ruke
  za zverstva pronadju opravdanje
  pocinjem da se smejem od muke
  mozak je dobio mesecno pranje

  Ref.

  Sebican, bahat i malouman
  po svetu pravi rusvaj grdan
  sotona tvrdi da je human
  i da je andjeo milosrdan

  I noz iz leda ponovo vadim
  nada je smenjena razocaranjem
  po ko zna koji put to radim
  bez trunke mrznje sa prezrenjem

  Ref.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *