Драган Чавић: Информисање или манипулисање?

Када би постојао статистички индекс раста производње политичких догађаја,европски шампиони би били челници режима на власти у Републици Српској. Ако у нечему Република Српска имам позитиван извозно увозни биланс, онда је то производња политичких догађаја. Будући да је постојећа економско социјална ситуација у Републици Српској на рубу амбиса,режим мора производити догађаје који ће свакодневно бити […]

среда, септембар 5, 2012 / 09:22

Када би постојао статистички индекс раста производње политичких догађаја,европски шампиони би били челници режима на власти у Републици Српској.

Ако у нечему Република Српска имам позитиван извозно увозни биланс, онда је то производња политичких догађаја.

Будући да је постојећа економско социјална ситуација у Републици Српској на рубу амбиса,режим мора производити догађаје који ће свакодневно бити ударне вијести режимских медија, умјесто вијести о смањењу животног стандарда,свакодневним поскупљењима,растућем броју социјалних случајева,новим отпуштањима радника,расту незапослености,једном ријечју опште суморности и безперспективности у којој живе огромна већина грађана Републике Српске. Умјесто ријешења чемерне ситуације у којој се налази друштво,свакодневно режим узбуркава крв својим грађанима новим одбранама „Српских интереса“од навале страних и домаћих непријатеља.

Не може бити вијест колико ће пензионера – бораца добити умањене чекове пензија у фебруару и за колико, због новог режимског закона о ПИО којим је укинута гарантована пензија за борце-пензионере. Не треба јавност да зна колико ће сваки грађанин добити да плати пореза на имовину , новог намета у креацији режима,када у марту почне дистрибуција уплатница .

Није корисно за режим ни да пољопривредници сазнају колико ће од ове године мјесечно плаћати обавезни допринос за ПИО, што до сада нису плаћали. Вијест није ни увођење обавезне партиципације за здравствене услуге, као што није вијест да ће гориво поново поскупити. Не заслужује пажњу ни вијест да ће мегамаркети Темпо отпустити више од 100 радника, као што је беззначајна и вијест да су дугови у привреди код фирми регистрованих у РС прешли 12 милијарди КМ што је за 50 % веће од укупног годишњег бруто домаћег производа.

Зато режим свакодневно,све проблеме које су они сами прозвели, умотава у „глобалну економску кризу“ у растућу кризу “Еврозоне“, у централистички притисак „Сарајевске политичке кухиње“,радикализам Исламске вјерске заједнице,у сталну изложеност опасности од терористичких напада на режимске великане,неразумјевање „запада“ и слично.

Нема вијести како се немилосрдно и убрзано крчме и последње паре из ИРБ РС, и то по правилу кроз куповину хартија од вриједности или преко додјеле повољних кредита за тзв. „нове развојне пројекте“ малих и средњих предузећа, сасвим случајно у власништву блиских режимских пријатеља.

Како се троше народне паре посредством ИРБ најбоље илуструју подаци о томе ко су власници фирми које су у последњих неколико мјесеци добиле вишемилионске кредите из програма кредита за мала и средња предузећа за које су средства обезбјеђена задужењем ИРБ код Европске инвестиционе банке. Највећи дио тих кредита пласира се без посредства комерцијалних банака,чиме се сав ризик пласмана лоцира на ИРБ. Готово све следеће фирме спадају у ред оних које не да не примају нове раднике, већ отпуштају и постојеће, не исплаћују редовно својим радницима плате, а поготово не плаћају редовно порезе и доприносе на плате запослених, а за неке од њих се говорка да врше и утаје ових обавеза према буџету РС, исплаћујући дио плата радницима „на црно“.Један дио ових фирми спада и у велике дужнике Пореској управи РС.

Највеће кредите су добиле следеће приватне фирме :

– „Вучко“ Пале, власништво породице Провић, старих пријатеља Александра Џомбића још из времена Кристал банке у којој је Џомбић био члан кредитног одбора који им је додјелио прве кредите,и који посједују апартманско насеље Вучко на Јахорини гдје Џомбић и сви други режимски прваци по правилу одсједају када су на Јахорини,добило је 6 милиона КМ кредита иако је раније добило још 5 милиона КМ од ИРБ што је био максималан износ кредита из економско развојне компонете кредита који су пласирани преко комерцијалних банака.

– „Агроимпекс“ из Бањалуке укупно 12 милиона КМ , власништво Николе Вукелића. Иначе ова фирма је раније добила још 5 милиона КМ од ИРБ што је био максималан износ кредита из економско развојне компонете кредита који су пласирани преко комерцијалних банака.

– ДИ „Шипово“ из Шипова, власништво Милана Ковача, истакнутог члана СНСД и некадашњег народног посланика ове странке који је тренутно предсједник скупштине општине Шипово,добило је 2 милиона КМ кредита.

– „Екватор“ Бањалука,власништво Ђоке Давидовића,који је изградио и продао Влади РС објекат за потребе Бањалучке подружнице Инспектората РС,и који важи за врло блиску особу кључним људима из врха СНСД, добио је 6 милиона КМ кредита.

– „Елвако“ Бијељина, власништво Гаврила Бобара, народног посланика СНСД у Народној скупштини РС, добио је 6,5 милиона КМ кредита.Још раније,кроз куповину хартија од вриједности Бобар банке,чији је власник иста особа,ИРБ је пласирала 6 мил.КМ.

– „Интегра инжињеринг“ из Бањалуке,власништво породице Станковић,која је главна неимарска породица режима и која је изводила радове на цијелом аутопуту Бањалука-Градишка, и која је изводила комплетне радове на свим зградама које чине административни центар РС укључујући и зграду РТРС, као и бројне друге инфраструктурне радове,све укупно вриједно нешто мање од милијарде КМ, добила је 15 милиона КМ кредита, иако је раније добила 5 милиона КМ од ИРБ , једнако као и сестринска фирма „Интеграл инжињеринг“ истих власника,што је био максималан износ кредита из економско развојне компонете кредита који су пласирани преко комерцијалних банака.

– „Јединство“ Градишка, такође у власништву породице Станковић, добила је 9,4 милиона КМ.

– „Пингвин“ из Лакташа, фирма чија је власница Славица Гребенар, такође врло блиска пријатељица режимског врха СНСД, добила је 850.000 КМ кредита,што представља њен четврти реализовани кредит код ИРБ, иако је раније добила још 3 кредита укупне вриједности од 2 мил.КМ из економско развојне компонете кредита који су пласирани преко комерцијалних банака.

Укупно седам приватних власника наведених фирми : Станковић(24,4 мил КМ), Вукелић(12 мил КМ), Бобар(6,5 мил КМ),Провић(6 мил КМ), Давидовић(6 мил.КМ),Ковач(2 мил КМ) и Гребенар(0,85 мил КМ) добили су кредите у укупном износу од 57.750.000 КМ.

Сасвим случајно, сви они одреда су директно повезани са врхом СНСД. Исти власници су још раније добили додатних 28 мил.КМ у аранжманима са ИРБ, што укупно износи 85.750.000 КМ ,што је готово 12 % од свих до сада пласираних кредита из ИРБ !

Њима ће се придружити и „Енерголинија“ у власништву Руса Романова као и „Творница алата Требиње“ у власништву Родољуба Драшковића,што ће сигурно износити најмање још 20 милина КМ.У коначном , бар за сада , ових 9 власника фирми , користиће кредита од ИРБ у укупној вриједности од близу 110 милиона КМ !

Нико разуман не може да помисли да је оволики износ кредита додјељен блиским режимским пријатељима и сарадницима случајан, и да су само њихови пословни пројекти толико атрактивни да ИРБ баш њима додјељује оволики народни новац. Ово је само једна од десет постојећих кредитних линија, а свака од кредитиних линија , великим дијелом је пласирана на истим принципима као и кредити из напријед описане линије кредита за мала и средња предузеће средствима добијеним од Европске развојне банке.

Банке посреднице у пласманима кредита ИРБ које су директно инволвиране у „проблематичне пласмане“ су управо оне које је ИРБ докапитализовала куповином њихових хартија од вриједности , Балкан инвестмент банка и Бобар банка, а у последње вријеме у игру се убацује и скоро формирана МФ банка.

У претходним случајевима, изузев два случаја, за додјељене кредите нема ни банака посредника. Са задњим даном јануара 2012.године укупно је по свих 10 кредитних линија одобрено 735.421.045,67 КМ од укупно 6786 поднесених кредитних захтјева.
Овакве вијести се не могу чути. Али се барем могу прочитати, и то не свугдје. Манипулација или информација није дилема за режим.Они су се опредјелили за манипулацију. Информације су најбоље ако се за њих не зна.0 КОМЕНТАРА

 1. Nije problem što se krediti plasiraju. Problem nastaje tek ako se krediti ne budu vraćali. Tako da… ovo Čavićevo pisanje me podsjeća na onaj vic o cigi koji svog malog istuče prije nego razbije flašu jer kad je razbije – biće kasno za batine.

 2. Tooo gospodine Cavicu, neka ste im konacno rekli. Ne mogu vise da citam kako vas prozivaju te za Srebrenicu, te za Vitol, te za Fabriku duvana, te za bazen s morskom vodom, za Bosku, za propast banaka. Samo danima citamo o tome, o prenesenim nadleznostima sa Srpske na nivo BiH, o tome da ste i policiju vec bili predali a da je, navodno, Dodik spasio, o tome da ste kao predsjednik RS imenovali Dodika za premijera pa sad, kao, nemate pravo da mu prigovarate za kriminal. Uporno vas povezuju s drogom i Ukrajinkama, prozivaju vas za rasturanje SDS-a i za to sto ste americki covjek. Spocitavaju vam kriminogene finansijere poput Nese Luburica i to sto vam je Vaskovic kreator medijske kampanje za kojeg tvrde da je srbomrzac i najveci neprijatelj RS. Od svega, jedino se mogu sloziti da vam je izbor Vaskovica velika greska. O njemu se sve zna, a sve to je negativno. Jos nisam upoznao covjeka koji ga voli ili postuje. Ovo shvatite kao konstruktivnu kritiku. Zasto to govorim? Zato sto, kad se zna da vam je on prikupljao to sto ste ovdje iznijeli, skoro sve pada u vodu, cak i onaj dio koji je tacan, istinit. Zasto? Zato sto je ta osoba definitivno i potpuno izgubila kredibilitet. Oni koje je na FTV-u u svojim prilozima, sve kao uz dokumente, nazivao kriminalcima i ubicama, dobili su ga na sudu, sada im mora placati novcanu odstetu. Samo zato vam moram poruciti da se pazite, jer vidim da on sada pokusava da govori kroz vasa usta. Molim vas, oprezno. Svako dobro vam zelim.

 3. Alaj ovi jugendi bigeruju, sve s nekim bajkovitim imenima ( i emirov sin je Stribor} kao da su u nekoj panici, u nekoj frci. Ne znam zbog cega sve to. Oboljeli od cavicfobijusa pa traze lijeka .
  Poslao sef i emisara u Ameriku po lijek kod neke babuskare. Jugendi, opusteno, bez stresova.

 4. Alaj ovi jugendi bigeruju, sve s nekim bajkovitim imenima ( i emirov sin je Stribor} kao da su u nekoj panici, u nekoj frci. Ne znam zbog cega sve to. Oboljeli od cavicfobijusa pa traze lijeka .
  Poslao sef i emisara u Ameriku po lijek kod neke babuskare. Jugendi, opusteno, bez stresova.

 5. питање за госп чавића колико има запослених људи у тим предузећима која су добили кредите можда ако ми покаже тај податак ал тачан и гласам за њега ;):D

 6. sreca pa se ne mogu procitati svugdje… bar od autora kojima kampanju vode najokorjeli srbomrzci koje vise nece cak ni FTV! jer su sazvakani, pa ispljunuti… A ni ovakve ‘zvake’ne prolaze!

 7. Mislim da sve nas samo treba da zanima realno stanje, i činjenice. Rekla kazala, neka idila, utopija, mazanje očiju i tako to više ne pije vode djeco moja.
  Iskreno se nadam da svi imate oči, pa da vidite šta nam se radi, ako ništa bar da pročitate, i kao što reče gospodin Čavić negdje, jer se neke stvari ne mogu pročitati na svim mjestima, kao ni čuti.
  Ja ovo više ne mogu podnijeti. Idem u nedelju da glasam hiljadu posto pa taman ne znam gdje bila, na vrat na nos cu da dodjem. Više mi je dosta lapanja.

 8. Svako ima pravo da glasa za koga želi i mislim da nije niti malo humano i ljudski da se nameće nečija volja.
  Nekome je Stevandić već gradonačelnik, nekome Čavić, a nekome Gavranović.
  Saberite i oduzmite… Meni je samo žao ove djece ako ostane ovako kako je sada, ne znam šta ću.

 9. Čavić je jedini političar koji režim naziva režimom.
  Ostale pičkice koje glume opoziciju pokušavaju da pod režimom vode borbu u belim rukavicama i nadaju se da će sve kulturno,dostojanstveno i politički korektno i u bele rukavice da sruše režim. Zato ih Mile i jebe kako stigne i gdje stigne i jebaće ih dok su živi ovako mutavi !!

 10. Без пуно истезања и увијања дајем глас ЧАВИЋУ.

  ПероПерић
  Неозбиљно је бити толико искључив и рећи да је само Чавић храбар да режим назове режимом. ја сам члан СРС РС (тог се не стидим)и знам какве све борбе годинама водимо са овим режимом, знам све ударце које трпимо од режима и њихових сатрапа. Знам и бројне личне недаће кроз које пролазимо само због те борбе. А ште сте ви као појединац учинили да се супротставите том режиму?

 11. Поштовани,
  Након дешавања у протеклом периоду и најаве неких нечасних радњи у будућем периоду предизборне кампање, Демократска партија осјећа потребу да се огласи и тиме јавно саопшти свој став грађанима Републике Српске по питању предизборне кампање.
  И прије него што је почела званична предизборна кампања откривене су тенденције владајуће коалиције и њихови стратешки циљеви кампање која предстоји. Њихови циљеви су више него јасни, а исти воде стварању атмосфере нетрпељивости, свађа, оптужби, лажних афера и измишљотина о опозиционим кандидатима, употреба измишљених или новонасталих (само за потребе кампање) невладиних организација које као агенти власти износе оптужбе и стварају негативну атмосферу како би прије свега неопредјељене бираче, усмјерили ка бирачкој апстиненцији или бар што даље од опозиције.
  Ова стратегија нарочито је видљива у интернет кампањи режима и њихових агената у оквиру које се под псеудонимима на најпрљавији начин обрачунавају са симпатизерима опозиције и свим слободномислећим грађанима Републике Српске. У тој кампањи агенти режима се често, поред тактике изношења неистина и искривљавања чињеница, представљају као чланови или симпатизери Демократске партије и под кринком подржавања ДП и кандидата за градоначелника господина Драгана Чавића на најбезобзирнији начин обрачунавају са члановима, симпатизерима и кандидатима других опозиционих партија покушавајући да унесу атмосферу свађе и оптуживања међу опозицијом. Правило за препознавање оваквих ситуација је једноставно. Иза догађаја, кампање, лажи, сукоба, стоје они који од тога имају или могу имати користи.
  Због тога Демократска партија још једном истиче да је стратешко опредјељење партије и господина Драгана Чавића и коалиционих партнера да кампања буде у духу слогана кампање, дакле ПОЗИТИВНА и да Бањалука послије избора постане позитивна Бањалука. Демократска партија са својим „Програмом за Бањалуку“ жели да Бањалука коначно постане град слободних и позитивних људи и идеја, које подржава позитивна администрација која не познаје говор мржње и нетрпељивости или одговоре „не“ и „не може“. Опредјељење ДП и господина Драгана Чавића је позитивна Бањалука у којој је градска администрација, на челу са градоначелником, администрација свих грађана а не само чланова режимских структура.
  Програм Демократске партије је усмјерен према грађанину и рјешавању његових проблема, па је у складу са тим и кампања осмишљена са циљем двосмјерне комуникације и интеракције између грађана и кандидата Демократске партије на челу са кандидатом за градоначелника господином Драганом Чавићем. Сви грађани који желе да поставе своја питања или оставе коментар то могу да ураде на веб порталима: http://www.dragancavic.com; http://www.dp-rs.org.
  Сви активисти кампање Позитивна Бањалука су припремљени само на позитивну кампању, на истицање програма и циљева ДП и промовисање наше визије Бањалуке у будућности. То не значи да нећемо јавно говорити о криминалу режима, о свим њиховим пропустима и грешкама, датим лажним a неиспуњеним обећањима. Сигурно је да ћемо грађанима и јавности говорити о свему овоме, али фокус кампање Демократске партије ће бити конкретни приједлози и рјешења зашто и како ми то можемо боље.
  Надамо се да ће ваша редакција да објави ово саопштење у циљу објективне информисаности грађана.

  С поштовањем,
  Информативна служба Демократске партије

 12. Gospodo iz DP evo par pitanja koje već danima postavljam svim kandidatima pa i vašem kandidatu za gradonačelnika da mi da bar neki odgovor kako on misli da napravi BL pozitivnim gradom.Nadam se da ćete mu prenijeti postavljena pitanja,koja sam ja već njemu uputio lično. Nažalost ni do danas nema odgovora.

  1-Mojim glasanjem za Njega ili Njih kada dođu na vlast šta ja(mi)obični ljudi dobijamo
  2-Koji su set zakona spremili da se na ovom području omoguči razvoj privrede
  3-Šta je to BL savremen grad razvoja (rješavanje infrastructure,kanalizacije,savremeni urbanizam moderna i efikasna administracija,) i sve ostale programe koji donose kvalitetniji
  i bolji život građanima.
  4-Koje su zakonske olakšice spremili za spašavanje i oživljavanje malih porodičnih biznisa?
  (svaki dan se male radnje i zanatske usluge sve više zatvaraju)
  5-Kakav program je njegov tim napravio i sagledao za revitalizaciji postojećih izgrađenih kapaciteta,kakav je njihov koncept za oživljavanje istih.(tačne mjere oporavka )
  6-Projekat zaštite prirodnih resursa(šumski kompleksi,rudna bogatstva,vode i dr.)
  7- Projekat zaštite rijeke Vrbas koja je od životnoga značaja za ovaj narod
  (od naše rijeke životno i poslovno zavisi stotine hiljada ljudi a danas je zagađena)
  8- Kako misli rješiti problem sa javnim ustanovama i preduzećima u kojima je grad većinski vlasnik a oni posluju sa gubitcima(npr.Akvana.Toplana;Banski dvor i dr.) Umjesto da one svojim radom pune kasu grada ,gradski oci svake godine izdvajaju stotine hiljada maraka da bi pokrile gubitke istih.
  9- Koji program razvoja našeg grada ili razvojne oblasti imaju???
  Tim ljudi mora da zajedno sa kandidatom za gradon.ima to već sve pripremljeno i da po dolasku na vlast odmah krenu u realizaciju istih projekata

 13. mico, 06.09.2012. 10:38:25

  Мићо, лијепо то пише у претходном посту да сва питања упутиш директно на сајт.

  Што ме наводи на то да поновим да нисам за то да Фронтал у овој предизборној кампањи постане платформа за директну комуникацију кандидат – грађанин/форумаш.
  Свака партија или кандидат има свој сајт, па ко има шта да пита, нека пита директно на сајту кандидата.

  Наравно да Фронтал треба и мора свим кандидатима који то желе, омогућити представљање на Фронталу. И коментарисање, наравно. Ја бих ту подвукла црту.

 14. питање за позитивна Бања Лука да ли се ишта добро урадило и хоћете ли и то рећи и признати ако има ишта добро у Граду својим потенцијалним гласачима;)

 15. добровољац, 05.09.2012. 16:50:38 [48304]
  „питање за госп чавића колико има запослених људи у тим предузећима која су добили кредите можда ако ми покаже тај податак ал тачан и гласам за њега“

  Суштина није колико има запослених… да има их, него шта ти запослени раде, јер ово је за наше прилике велики новац. Можда ради и неколико хиљада, али шта је са осталих десетине или стотине хиљада. Ајдемо све остале поубијати, а овима дати још стотинак милиона, и правдати тиме како, ето тамо има запослених.

  Нпр. какве вајде има РС од „бизниса“ „Екватора“ и полуписменог Ђ Давидовића.
  Каква је то нова вредност коју они доносе Р Српској. Ови што исисавају новац само од овог народа и врте се у круг, то није ни „б“ од бизниса.То су обичне пијавице и паразити, преко којих „већи“ само пију крв овом народу док не цркне и нестане.
  САМО РОКАЈТЕ ПОД ШАТОРИМА!
  Највећи злочинци су сваком народу они који истом повлађују и удварају му се. Мудри државници који воле свој народ, предводе га, образују га, служе му, а не искориштавају га.

 16. Pozitivna Banja Luka, 06.09.2012. 10:23:11 [48382]

  Ni Bakir Hadziomerovic i Senad Hadzifejzovic, zajedno, ne bi sastavili „pozitivnije“ saopstenje za „Pozitivnu Banjaluku“. Ako „Pozitivna Banjaluka“ vec sada, bez ikakvih dokaza, tesko optuzuje i vidi kao krivce neke imaginarne ljude, vaskovicevski ih nazivajuci najpogrdnijim imenima, sta li bi tek stvarnim ljudima radili kad bi na vlast dosli. Vidim, Vaskovic se primio na „epitet“ koji mu je Hadzifejzovic udijelio prilikom posljednjeg gostovanja u Sarajevu na Face TV kad mu je rekao da je on „jedini slobodni i slobodnomisleci covjek u Banjaluci“.

  „…обрачунавају са симпатизерима опозиције и свим слободномислећим грађанима Републике Српске“.

  Da vidim ko ce me ubijediti da onaj koji je u Republici Srpskoj, u Banjaluci, za Hadzifejzovica „slobodnomisleci“, nije najvece zlo po RS i po Banjaluku?

  A kad je rijec o „Pozitivnoj Banjaluci“, evo sta ona sama govori o svojoj „pozitivi“, citiram:

  „најаве неких нечасних радњи“, „стварању атмосфере нетрпељивости, свађа, оптужби, лажних афера и измишљотина“,
  „режима и њихових агената“, „nа најпрљавији начин обрачунавају са симпатизерима опозиције и свим слободномислећим грађанима Републике Српске“, „агенти режима“, „на најбезобзирнији начин обрачунавају са члановима, симпатизерима“…

  A poslije tih „pozitivnih“ rijeci opet slijedi „cista logika Vaskovicevskog tipa“ u kojoj on istice da je „стратешко опредјељење партије и господина Драгана Чавића и коалиционих партнера да кампања буде у духу слогана кампање, дакле ПОЗИТИВНА и да Бањалука послије избора постане позитивна Бањалука“ i da „Bањалука коначно постане град слободних и позитивних људи и идеја“…

  Ima toga jos, pogledati u gorenavednom saopstenju, ja vise ne mogu od smijeha.

 17. Вања, слажем се са Вама. Укратко, само ми смијемо, ви други ни под тачком разно.

  Ово нема везе са позитивном причом коју желе да представе и мислим да би, као и већина актера на овдашњој политичкој сцени, требали да пораде на комуникацији, а не да дијеле лекције о истој коју ни сами, очигледно, нису савладали..

 18. nika, 06.09.2012. 10:58:17
  Sva ova pitanja su već davno poslata na sajt gospodina Čavića. Kako nema odgovora ja želim javno da mu i dalje postavljam ta pitanja. I ne samo njemu već svim kandidatima.To nije odgovor meni već građanima našega grada da mogu da shvate da zaista glasajući za bilo koga od njih ne dobijaju ništa, već će se i dalje nastaviti harač ovoga naroda. Oni jednostavno nemaju programe razvoja a budžet mogu da pune ko i do sada(kazne,takse,parkinzi,krediti,prodajom zemljišta svojim bliskim biznismenima i dr)a od taga mi nemamo nikakve korist.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *