Доњецк: Да се припојимо Русији, до тада да нас руска војска штити

Градоначелник Славјанска Вјаћеслав Пономарјов је изјавио да су Доњецкој области, у којој се налази тај град и чији су грађани јуче на референдуму огромном већином гласали за независност од Украјине, потребне руске снаге да одржавају стабилност и мир. Пономарјов је украјинске трупе назвао окупаторима и додао: „Они треба да оду. Ми ћемо одбранити нашу територију”, […]

понедељак, мај 12, 2014 / 23:35

Градоначелник Славјанска Вјаћеслав Пономарјов је изјавио да су Доњецкој области, у којој се налази тај град и чији су грађани јуче на референдуму огромном већином гласали за независност од Украјине, потребне руске снаге да одржавају стабилност и мир.

Пономарјов је украјинске трупе назвао окупаторима и додао: „Они треба да оду. Ми ћемо одбранити нашу територију”, пренио је Ројтерс.

На питање новинара да ли је самопроглашеној „Доњецкој народној републици” потребна помоћ руске војске, Пономарјов је одговорио: „Подржавам ту идеју. Потребне су нам руске снаге да одржавају стабилност и миран живот региона у будућности.„

У Доњецкој и Луганској области на истоку Украјине је јуче одржан референдум о независности од Украјине. Резултати показују да је у Доњецку 89,7 одсто бирача подржало самосталност те области, док је против било 10,19 одсто гласача.

Предсједница изборне комисије у Славјанску Вилија Бахташевич саопштила је да се у том граду у Доњецкој области за самосталност „ДНР” изјаснило 97,5 одсто учесника референдума.

„Привремена влада” Доњецке Народне Републике прогласила се данас сувереном државом, јавила је руска агенција РИА Новости, позивајући се на саопштење тамошњих власти. 

„Полазећи од воље народа Доњецке републике и ради успостављања историјске правде, молимо Руску Федерацију да размотри питање о уласку Доњецке народне републике у састав Руске Федерације”, изјавио је на прес-конференцији копредсједник владе новопроглашене Доњецке народне републике Денис Пушлин, јавља Раша тудеј.

Он је претходно прогласио резултате референдума, на коме је 89,7% грађана гласало за самосталност Доњецка:

„Ми, народ Доњецке народне републике, према резултатима референдума обављеног 11. маја 2014. и позивајући се на Декларацију о суверенитету ДНР, објављујемо да је од данас Доњецка народна република суверена држава!”

Пушилин је истакао да је народ Доњецког краја увијек био дио руског свијета, независно од етничке припадности.

„За нас је Русија – наша историја, руске и совјетске побједе и у Другом свјетском рату наше су заједничке побједе… Тек после крваве катастрофе 1917. Доњецк се нашао одвојен административним границама од велике Русије.”

Према ријечима Пушилина, после распада СССР-а „народи су се још надали да ће Украјина, Русија и Белорусија успоставити своје историјско јединство”. Та нада је коначно убијена у марту 2014, кад је власт у Украјини „у току државног преврата отела кијевска хунта која исповједа неонацистичку, фашистичку идеологију”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *