Документи ЦИА: О Титовом разводу, Супергалебу, фабрикама пренесеним из Србије у Хрватску

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) објавила је преко 800.000 докумената на више од 12 милиона страница са којих је скинута ознака тајности.

четвртак, јануар 19, 2017 / 12:01

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) објавила је преко 800.000 докумената на више од 12 милиона страница са којих је скинута ознака тајности.

Иако је с већине докумената ознака тајности скинута још средином 90-их година прошлог вијека, јавност је јако тешко долазила до њих.

Многи од ових документа имају цензурисане делове, али се из њих може сазнати и шта је све ЦИА знала и о ситуацији у бившој Југославији, Јосипу Брозу Титу, усташама, …

Објављено је око 300 декласификованих докумената о рату на простору Бивше СФРЈ, а међу њима је и документ у којем пише да су неопходне санкције усмерене на Србију и међународна интервенција како би се спречила даља ескалација насиља. У другом документу се наводи како је Хрватска заобишла ембарго на оружје и од краја 1991. године набавила оружје вредно више стотина милиона долара од држава са Запада , али и од Русије, Белорусије, Бугарске,…

Бивша СФРЈ је у Америку могла да извезе авионе Г-4 вриједне 10 милијарди долара, што је описано као "посао вијека", али је он пропао. Југословенска државна фирма СДПР и „Џенерал динамикс“ имали су предуговор о производњи око 5.000 авиона Г-4 познатог и као "Супер галеб", али до реализације није дошло због рата који је почео 1991. године.

Документи ЦИА показују да је та агенција још 1981. године имала све важне информације о овим авионима.

У документу насловљеном "Прво посматрање југословенског Г-4 Супер галеба", наводе се све главне карактеристике овог авиона и упоређен је са другим југословенским летјелицама као што су Г-2А Галеб и Соко Орао.

О усташама и хрватском сепаратистичком проблему

ЦИА је 1972. године направила опширан извјештај о терористичким акцијама усташа, као што је убиство Југословенског амбасадора у Шведској 1971. и говори о растућем проблему коју су у СФРЈ изазвали хрватски сепаратисти. У другом документу из 1948. године пише се о великом броју усташа које су побјегле у Аргентину након Другог свјетског рата.

О Јосипу Брозу Титу ЦИА је објавила више хиљада докумената, ту се налазе многобројни интервјуи, анализе његове политике и детаљи из приватног живота. Ту су, између осталог наведене информације о трансферу српских и црногорских фабрика у Хрватску и Словенију.

У документу насловљеном "Титови савјетници" говори се о томе како се он 1955. године више окренуо приватном животу, због чега није могао да лично надгледа све аспекте владе, па се окренуо бројним савјетницима. ЦИА се подробно бавила и односима Тита и Москве и могућим разлозима њиховог погоршања.

У једном коментару се говори о томе како тече развод Тита и Јованке Броз и спомиње се како је она оптужена да се мијешала у државне послове што је могући узрок развода. 

 0 КОМЕНТАРА

 1. И ја!
  —————————
  „У документу насловљеном „Титови савјетници“ говори се о томе како се он 1955. године више окренуо приватном животу, због чега није могао да лично надгледа све аспекте владе, па се окренуо бројним савјетницима“.

  Дакле још 55-те он је био празан, исцрпљен.
  Што је природно и разумљиво,човјек изашао из ратова,опустошене земље, исцрпљивао се успостављајући ред и поредак…па умјесто да се повуче и упрегне свјежије и јаче, ради на јачању институција, он и његови савјетници су упорно гурали култ личности и све подређивали томе. Хиљаде је та политика коштала и главе.

  Силним „савјетницима“ је то свакако одговарало јер су гледали за то вријеме „своја посла“. Тзв. многобројни „савјетници“ су и веће зло из сјене него они којег тобож савјетују.
  Па кад коњина цркне онда цркне за њим и држава и народ и све остало,ето ратова,ето расула.

  Свака сличност и поређење са данашњим су ненамјерни и „случајни“!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *