Дојче веле: ЕУ ће сачекати Трампов став, прије санкција Додику

У Европској унији тренутно нема расположења за прикључивање америчким санкцијама против предсједника Републике Српске Милорада Додика, пише Дојче веле.

петак, јануар 27, 2017 / 11:56

У Европској унији тренутно нема расположења за прикључивање америчким санкцијама против предсједника Републике Српске Милорада Додика, пише Дојче веле.

Стиче се утисак, наводи овај портал, да у Бриселу чекају следеће Додикове потезе, али и став нове америчке администрације.

Закулисни притисак да, али санкције не – тако за сада о председнику Републике Српске Милораду Додику размишљају у Бриселу, пише ДW.

“Скоро све чланице ЕУ показују забринутост због актуелног развоја у Републици Српској“, стоји у поверљивом извештају са састанка Радне групе за Западни Балкан у који ДW имао увид.

Према процени у Бриселу, ради се о “вештачки индукованој кризи, коју је произвео Додик. Додаје се, међутим, да се у БиХ укупно региструје “узнемирујући националистички тренд““те да је коалиција на нивоу Федерација веома лабилна.

Прошле седмице је том радном телу ЕУ, у којем представнике имају све чланице и Европска комисија, извештај поднео Метју Филд, шеф Политичког одељења у кабинету специјалног представника ЕУ у БиХ.

“Додик жели да провоцира и произведе кризу, рекао је Филд иза затворених врата. Управо због тога су примерене јаче нејавне реакције јер би одговарајуће јавне реакције могле да воде ескалацији“, преноси се у извештају Филдово виђење.

Додаје се да је прва Додикова реакција на америчке санкције била баш као што се очекивало: представио се као жртва.

Он очигледно полаже наде у нову америчку владу, али чини се да санкције не могу тек тако бити поништене.

Но за сада очито нема расположења да се Европска унија тим санкцијама придружи",пише даље ДW и додаје да, према поверљивом папиру до којег је редакција дошла, оштрије реакције према Додику захтевају Хрватска, Чешка и Велика Британија, али о санкцијама није било речи.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *