Дојче банка: Грчка може да плати дуг природним гасом

Грчка располаже налазиштима природног гаса која могу да реше не само енергетске проблеме те земље, већ и финансијске, и да привуку међународне инвеститоре, наведено је у саопштењу немачке „Дојче банке”. Према подацима те банке, разрада подморских гасних налазишта јужно од Крита могла би да донесе грчкој економији 427 милијарди евра, или око 214 милијарди евра […]

среда, децембар 5, 2012 / 16:44

Грчка располаже налазиштима природног гаса која могу да реше не само енергетске проблеме те земље, већ и финансијске, и да привуку међународне инвеститоре, наведено је у саопштењу немачке „Дојче банке”.

Према подацима те банке, разрада подморских гасних налазишта јужно од Крита могла би да донесе грчкој економији 427 милијарди евра, или око 214 милијарди евра чисте зараде, што износи 107 одсто грчког бруто домаћег производа (БДП), пренијела је агенција РИА Новости.

То је прва процјена налазишта природног гаса. Геолошка испитивања су отпочела ове јесени, а обавља их норвешка компанија „Петролеум Гео-Сервисис”.

Резултати тих испитивања биће објављени средином 2013, а комерцијална експлоатација би могла да отпочне за осам до 10 година, чиме би буџет Грчке почео да се пуни приближно у вријеме када ће Грчка по захтјевима кредитора морати да смањи ниво дуга на 120 одсто БДП, односно, приближно око 2020. године, указала је „Дојче банка”.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *