Додиков референдум: Људи смо, договорићемо се

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да до доношења одлуке Уставног суда Српске о референдуму постоји простор за разговор о рјешавању спорних питања у вези са правосуђем на нивоу БиХ, те додао да је након истека тог рока плебисцит једини пут којим се може ићи.  Иако је јасно прецизирао четири питања као услове за […]

понедељак, јул 27, 2015 / 11:58

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да до доношења одлуке Уставног суда Српске о референдуму постоји простор за разговор о рјешавању спорних питања у вези са правосуђем на нивоу БиХ, те додао да је након истека тог рока плебисцит једини пут којим се може ићи.

 Иако је јасно прецизирао четири питања као услове за отварање разговора, предсједник Српске истиче да још нису остварени посебни контакти са онима који оспоравају референдум.

– Очигледно је да се чекало како ће реаговати Вијеће народа Републике Српске, односно представници Бошњака у тој институцији. Након њихове одлуке да уложе вето, ситуација је сада процедурално много јаснија, рекао је Додик за "Глас Српске".

На питање до када ће Српска чекати на понуду за разговор у вези са рјешавањем спорних питања, Додик је рекао да постоје процедуре.

– Због бошњачког вета очигледно је да ће коначну одлуку о референдуму донијети Уставни суд Републике Српске. Чим дође до правоснажности одлуке, коју потврђује Уставни суд Српске, прве недјеље након истека 50 дана се одржава референдум, рекао је Додик.

Говорећи о подршци за референдум која је стигла из Русије, Додик је истакао да су Руси годинама уназад оспоравали насиље које су проводили високи представници.

– Референдум је одлука Народне скупштине Српске и то није ствар која се десила изненада или је нечији хир. То је питање упорне политичке борбе за права Српске која су раније добијена, а отета насиљем високих представника, нагласио је Додик.

Предсједник Републике Српске оцјењује да високи представник нема ништа друго осим да пријети.

– Позивам високог представника да цитира члан Устава и Дејтонског споразума који је прекршен овим референдумом. Наравно да нема тог члана, јер правосуђе припада ентитетима и он то савршено добро зна. Једино што може да уради је да своје насиље одбрани новим насиљем којим у посљедње вријеме пријети", поручио је Додик.

Подсјетивши да је Српска још прије четири године истакла четири кључна питања у вези са провосуђем на нивоу БиХ која треба усагласити са уставом и Дејтонским споразумом, Додик је навео да ти проблеми ни данас нису ријешени, иако је Српска са челницима ЕУ договорила отварање структуралног дијалога о реформи правосуђа.

Предсједник Српске истиче да је због тога у Народној скупштини донесена одлука о расписивању референдума о законима коју су наметнили високи представници, а посебно о Суду и Тужилаштву БиХ.

– Циљ референдума је да то коначно буде урађено, да ствари буду доведене у сагласност са Уставом и Дејтоном и да се обезбиједи сагласност ентитета за правосуђе БиХ. Спремни смо да о томе разговарамо, али нисмо спремни да прихватимо деградирање правосуђа Српске и да се омаловажавају злочини над Србима, рекао је Додик.0 КОМЕНТАРА

 1. „ЉУДИ СМО, ДОГОВОРИЋЕМО СЕ“ – а овако то изгледа у пракси, овакав сој људи предводи овај народ….,

  „Ono što i godinama poslije tog događaja i presuda zbunjuje je da je inicijator zločina, doktor Dragomir Kerović i dalje ljekar u loparskom Domu zdravlja, a da ljekarske komore i sudovi časti nikada nisu poveli pitanje kako osoba koja je bila u stanju da počini takav zločin bez problema dobije licencu koja mu omogućava da liječi ljude.

  Kerović je bio u ljubavnoj vezi sa tada 27-ogodišnjom S.S. , koja je zatrudnila sa njim i željela da zadrži dijete. Kerović je preko Živana Ilića stupio u kontakt sa Milanom Milovanovićem i Radoslavom Popovićem, koji su za po 500 maraka, prerušeni u policajce ušli u njenu kuću i oteli je nakon njenog opiranja da krene sa njima“.

  Nakon toga su je doveli Keroviću u Dom zdravlja u Loparama, gdje je u prisustvu nepoznatog ginekologa obavljena intervencija kojom je plod u utrobi majke ubijen. Potom su je iz Lopara prevezli na jednu poljanu nadomak Bijeljine, gdje su je ostavili. Djevojku koja je uveliko krvarila pronašli su ljudi koji su prolazili, prevezli je u bijeljinsku bolnicu gdje je tog jutra rodila mrtvo dijete.

  А ОНДА…
  …dobio je i licencu Zdravstvene komore Republike Srpske…predsdjednik sindikata, a ujedno je i član Komore doktora medicine Republike Srpske.
  Na kraju, 2004. Osnovni sud u Bijeljini je donio presudu kojom se Kerović osuđuje na četri godine i šest mjeseci.

  А ОНДА…
  ….to nije sve. Kerović se danas vraća u političke vode. Nakon boravka u SNSD-u, Dragomir Kerović je među prvim ljudima izvornog SDS-a i ponovo žari i pali Loparama.

  А ОНДА…
  Nekim članovima stranke nije po volji da ih predstavlja čovjek koji je bio osuđen za težak zločin, kao i činjenica da je bio član SNSD-a.
  „Nisam bio pobornik te ideje, jer iz moralnih razloga nije pimjereno da se on pojavljuje na javnim funkcijama. Meni je zasmetalo i to što se nakon neslaganja sa politikom SDS-a priključio SNSD-u.

  КЕРОВИЋ??????хммм:-o:-o:(:(

 2. Не знам откуд такво чуђење, Славија, колико се може наслутити из коментара СзП-а, телалука и балија, то је опис просечног члана СНСД-а.

  Особе који добију чланску карту те странке аутоматски постају нељуди.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *