Додик: Узео бих сјевер Косова и признао остатак

Да је којим случајем лидер у Србији, предсједник Републике Српске Милорад Додик би имао рјешење за Косово, које је открио за Нови магазин. Наиме, Додик сматра да је сјевер Косова реалност и да би Србија требало да тражи да тај његов дио остане у Србији, уз прихватање остатка покрајине као државе, под условом да се, […]

среда, септембар 5, 2012 / 22:59

Да је којим случајем лидер у Србији, предсједник Републике Српске Милорад Додик би имао рјешење за Косово, које је открио за Нови магазин.

Наиме, Додик сматра да је сјевер Косова реалност и да би Србија требало да тражи да тај његов дио остане у Србији, уз прихватање остатка покрајине као државе, под условом да се, како каже, очувају национални споменици.

– Србија треба да изађе и међународној заједници понуди: “Сјевер Косова остаје у Србији. Спремни смо да остатак Косова прихватимо као државу, уз услов да се очувају национални споменици”. Али, раније је било боље вријеме за то. С друге стране, Србији мора бити јасно, враћање у политичком смислу је немогуће. Није то само како у Србији представљамо да је то само губитак. Можда то можемо посматрати неким даром и, наравно, заштитити своје интересе. Бавити се Косовом само на овај начин – не желим да доносим одлуке јер ће ме историја записати као негативног типа у тој ситуацији – али морају се сви окупити, видети шта је реалност и завршити ту причу. Сјевер Косова је реалност, рекао је Додик за Нови магазин.

Или је била реалност у једном тренутку?

Или је била, али неке ствари можемо да вратимо. Ако је овако, залажем се да никада не признамо Косово. Не можете да пристанете, јер сутра ће вам доћи неки други да одвале други дио територије и шта онда? Неке се ствари морају послати као порука.0 КОМЕНТАРА

 1. Срећа па тебе нико не пита за мишљење.. Претпостављам, да ти Сарајево понуди самосталност и признање- у замјену за припајање истока Српске Федерацији- неби пуно размишљао, а?.. 🙂

 2. Nije to iz njegove glave, jer u njoj nema nista osim onoga sto“veliki“ u nju strpaju .
  To je je zapovijest koju je on primio i mora da kaze.
  Dao bi on sve nas i svaku stopu srpske zemlje za 1 euro, a s obzirom da ima milijarde, vazno mu je da ostane jos koji dan na slobodi.
  Olbrajtova poslala mu pismo…

 3. Сваки Србин мисли да је селектор фудбалске репрезентације и баш сваки зна како би требало да сложимо екипу. Тако је и са Косметом. Сваки Србин хоће да баш он буде тај који ће да ријеши оно што није могло да се ријеши од давнина.

  Треба да престанемо са филозофијом давања нашег за наше. Која је то држава на свијету дала дио своје територије у замјену за други дио?

  Због чега би Србија баш сада требала да признаје нешто? ЕУ? Јасно је да ЕУ нема намјеру да прима нове чланице бар у сљедећих 20 година и то су неколико пута саопштили многи званичници исте. Одрицати се своје територије, стављати потпис на нешто и губити то за сва вемена, зарад неког обећања о уласку негдје двије хиљаде и неке је неозбиљно, у најмању руку.

  Србија треба да одржава статус кво какав имамо данас. Сигурно је да јој не одговара интеграција два милиона Албанаца који би бирали власт у Србији нпр. Геополитичка ситуација се мијења и Србија временом може да буде само у бољој позицији него што је данас. Наравно, ако ништа не призна и не потпише. Космет обилује рудним богатствима и онај ко буде имао „власничке папире“ у будућности може само да буде на добитку. Треба прекинути и преговоре и сада постоје прави разлози за то. Имамо извјештај Дика Мартија којег је усвојио и Европски парламент, а који оптужује Хашима Тачија за трговину органима. Србија може да услови преговоре почињањем истраге, озбиљне истраге. Може и сама да направи неки план у којем ће статус какав имамо данас одржавати док се ситуација не промијени, а она рекох може да буде само боља, никако гора.

  Г. Додик треба да престане са овим јер ми у Српској немамо никакву корист од ове приче. Можда не зна, али највећи дио српске заједнице живи управо јужно од Ибра. Не одговара нам ни да се замјеримо људима у Србији, а овакви ставови доводе и до тога, између осталог.

 4. Србија има дуготрајан проблем са својом територијом, то је питање Косова.
  Нико нема право да продаје или одваја било који дио те територије од матичне земље Србије, проблем шиптарске популације је сасвим другачији, они су у демографској експанзији проширили своје територијалне апетите, међутим не може се само на томе градити геополитичка стратегија!
  Зато су ова глупирања додикова још једна од безброј његових глупарија које је изрекао, ми смо овдје на Балкану већ неколико вијекова таоци берлинског конгреса, па тако и рамбујеа, зато потписати нешто тако значи и коначно сам себи дугорочно пресудити!

 5. Niks, prva brazda opet mlati s onim cime mu je naredjeno.
  Nije slučajno njegov emisar išao na poklonjenje, i ljubljenje skuta onoj babuskari.
  On u predizbornoj kampanji nema s čim , da izadje pred gladan i uništen narod, nema s čim da se sakrije iza svoga i kriminala svoje bande, već iza nebuloza o otcjepljenju Republike. Dali su mu dozvolu da lupa, laže, petlja u zamjenu da promoviše njihove ciljeve.
  Nekada su čelnici RS na desetine bili smjenjeni za ništa, pripisivano im je antidejtonsko djelovanje.
  Dakle, Olbrajtova napisala pismo: lupaj Mile , ruši redom sve što je na drumu, baba će te imati na umu.

 6. Срећа па тебе нико и ни за шта и не пита!

  Кажу ови у Србији, нека „ЗЕКСТРА“ је на реду,у вези Агробанке…кошаркашки клубови, асвалтирања и по Београду…ко зна!!!?????;)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *