Додик: Савјет министара да поништи одлуку о попису

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је незаконита одлука директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ, те истакао да Српска има капацитет да у складу са законом презентује јавности податке о попису.

четвртак, мај 19, 2016 / 17:36

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је незаконита одлука директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ, те истакао да Српска има капацитет да у складу са законом презентује јавности податке о попису.

"Методологија која је кориштена није дио препорука које су раније договорене и због тога је незаконита и неприхватљива", рекао је Додик новинарима у Бањој Луци.

Он је истакао да постоје методе да буде спријечена објава резултата након доношења одлуке Агенције за статистику БиХ и да би их требало искористити.

"Без обзира на два политичка блока у Републици Српској о овом питању, као и када је ријеч о Дану Републике, не смије бити било каквих подјела међу нама и сви у складу са својим одговорностима требало би да учине што је неопходно. Савјет министара БиХ требало би да суспендује наведену одлуку и уколико то не учини наши представници би требало да прекину одлучивање у овој институцији, не морају се повлачити и у том погледу имају нашу пуну подршку", каже Додик.

Он је напоменуо да ће ово питање сутра разматрати и Влада Републике Српске и да је ово тренутак када би требало да се предузму и неке друге мјере којима би се указало да нико не може да не уважава институције Српске.

Додик је оцијенио да резултати пописа становништва у БиХ имају предзнак спекулативних активности.

"Због тога је све ово неприхватљиво и наши представници у статистичким институцијама тражиће верификацију модела који је неопходан и законит", додао је Додик.

Према његовим ријечима, неопходно је да тијело које је надлежно за Агенцију за статистику БиХ разматра питање поступања по наведеном питању и заузме одређене ставове.

"Власти Републике Српске јасно су изразиле став да је овакав начин рада неприхватљив и да се све одбацује. Не знам коме је требало да на овај начин рјешава питање пописа становништва у БиХ", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је приликом пописа становништва било спекулација, наводећи примјер Сребренице гдје је у стану од 70 метара квадратних било пријављено 30 и више лица.

"Овакве активности се одлуком Агенције за статистику БиХ желе легитимисати. Зато Република Српска не подржава ово и наш Републички завод за статистику је све одбацио без жеље да учествује у легализацији наметнутог става, који је незаконито промовисао директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић", каже Додик и подсјећа да није било никаквих разговора мимо законских овлаштења. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *