Додик: Руске банке спремне да помогну Српској

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је неколико руских банака спремно да финансијски подржи Републику Српску и њене институције након катастрофалних поплава, те да је ријеч о солидној количини новца. Говорећи о посјети Руској Федерацији и разговору са предсједником Владимиром Путином, Додик је навео да су неки модалитети помоћи већ договорени, а наредних […]

недеља, мај 25, 2014 / 17:35

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је неколико руских банака спремно да финансијски подржи Републику Српску и њене институције након катастрофалних поплава, те да је ријеч о солидној количини новца.

Говорећи о посјети Руској Федерацији и разговору са предсједником Владимиром Путином, Додик је навео да су неки модалитети помоћи већ договорени, а наредних дана они ће бити и прецизирани, због чега би предсједник Српске крајем сљедеће седмице могао поново да отпутује у Русију.

Додик је рекао да су кључна питања у разговору са руским предсједником била и економска сарадња и политичка питања у БиХ, те криза у Украјини.

„Доминирали су наши економски пројекти, прије свега нафтни систем, од којег Русија дефинитивно неће одустати. Напротив, свјесни су потребе да се у то још више улаже. Кључно питање био је пројекат `Јужни ток` на којем ће Русија истрајати, ма колико се морало чекати да се одређене процедуре проводе на нивоу БиХ“, рекао је вечерас Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Предсједник Српске нагласио је да је интересовање за сарадњу са Републиком Српском показао и Санкт Петербург, чија би велика привредна делегација најесен требало да дође у Српску, да се отвори сарадња онолико колико је то могуће и колико то интереси дозвољавају.

Према Додиковим ријечима, Руска Федерације је дефинитивна дестинација за снажнију подршку коју Република Српска може очекивати.

„У разговору о политичким питањима са Путином доминирали су ставови Руске Федерације у вези са БиХ, гдје је речено да се поштује Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ, али и да се у складу са постојећим институционалним рјешењима, уважавају интереси свих, јер је договор унутар БиХ кључно питање“, рекао је Додик.

Предсједник Српске нагласио је да нема никаквих политичких условљавања од Русије, већ само истинска жеља да се помогне.

Говорећи о ситуацији у поплављеним подручијима у Републици Српској, предсједник Додик је напоменуо да нова енергија која је створена у окупљању и солидарности не смије да буде изгубљена и да се само на тај начин може помоћи свима.

„Вјероватно се неће успјети санирати све, али сам сигуран да ћемо стићи до сваког човјека, до сваке породице и помоћи, а за то је потребно вријеме и стрпљење свих“, навео је Додик.

Он је истакао да је штета огромна, поготово у пољопривреди, али да је тотална штета начињена и у фабрикама, које морају да крену испочетка.

„Морамо све ангажовати, банке прије свега, чија улога није само да помогну у репрограмирању обавеза, па и отписа обавеза, него и у томе да обезбиједе новац за подршку новим производњама“, сматра Додик.

Додик је додао да је кључно питање како обезбиједити нове производње, поправити инфраструктуру, те што прије санирати стамбене и пословне објекте.0 КОМЕНТАРА

 1. Predsjedniče, Putin je upravo izjavio da je Južni tok u opasnosti i da Rusija već ima alternativni pravac prema Kini. A mi? Šta onda? Bolje je po meni sada biti barem suzdržan po tom pitanju.
  Sve čestitke narodu Šamca, tamo se odlično radi na sanaciji, svi pomažu koliko ko može.
  S druge strane, Doboj postaje velika sramota svojih građana. Katastrofalno sporo se odvozi smeće, i uopšte, situacija je van dobre prognoze.

 2. Кредит никад није помоћ, Додик одбиј са том мантром.

  Ако мислите да је успјешност вођења РС у задуживању, онда нам је РС могао успјешно водити и Миша Тумбас.

 3. Nije mi jasno gdje je konkretna pomoć u svemu ovome. Kredit smatrati nekim uspjehom, i to u ovoj situaciji? E Milorade, Milorade. Vjerovatno si se pomirio da napuštaš predsjedničku fotelju, pa neka narod vraća. Ovim si pokazao koliko ti je stalo do naroda u RS-u isto kao što si pokazao i za vrijeme rata.

 4. Umjesto demagogije o pomoci ruskih banaka (koje ce kao i sve druge banke da obracunaju kamate) zasto nije od ruskih kompanija koje posluju u RS-u zatrazeno da plate obaveze koje im se inace reprogamiraju. U pitanju su desetine miliona.

 5. Dotaknućemo dno znači nema dublje , tek onda kad on bude iza rešetaka. Onda se možemo nadati podizanju prema svjetlosti i vazduhu. Dok je on na sobodi, mi smo u ropstvu.
  Dakako, i njegovi najbliži saradnici u černobilizaciji i pommpeizaciji Srpske.

  O,kakvo sam imao pedskazanje zla…
  Upozoravao sam šta nam spremaju, upozoravao sam da smo mi Srpska Pompeja koja je isprogramirana , koja nas čeka pod dirigentskom palicom koMadanta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *