Додик: Руска подршка референдуму је логична

Руска подршка референдуму у Републици Српској, значи много али је и логична јер је Русија од почетка имала увид у оно што се дешава са наметнутим одлукама високих представника, континуирано је одбацивала такву праксу и никада није подржала правно насиље међународне заједнице, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.  Русија је, каже, једина остала досљедна […]

субота, јул 25, 2015 / 22:24

Руска подршка референдуму у Републици Српској, значи много али је и логична јер је Русија од почетка имала увид у оно што се дешава са наметнутим одлукама високих представника, континуирано је одбацивала такву праксу и никада није подржала правно насиље међународне заједнице, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

 Русија је, каже, једина остала досљедна у примјени и поштовању Дејтонског мировног споразума чијем потписвању је свједочила. Предсједник Додик изразио је захвалност Русији на подршци и подсјетио да је референдум неминован ако не буду испуњени захтјеви Републике Српске.

Подршка званичне Москве која је отворено стала на страну Српске веома је значајна и долази у правом тренутку, јер је Република Српска неоправдано изложена нападима међународне заједнице због демократске одуке о референдуму, сматра предсједник Српске Милорад Додик.

Поновио је: "Не узимамо оружје, већ користимо демократско право".

Јасна је политика Русије, која, каже Додик, у континуитету штити међународно право, а не бави се спекулацијама.

Москва је подржала одлуку Скупштине Републике Српске о расписивању референдума о "повјерењу у правосудни систем у Босни и Херцеговини.

"Слабу ефикасност правосудног система у БиХ признале су и политичке силе у самој БиХ, и међународна заједница. Постоји пристрасност у односу на један народ – босанске Србе на државном нивоу", наводи се у изјави портпарола руског Министарства спољних послова (МСП) Александра Бикантова, објављеној на сајту Министарства.

Наводи се да је због тога Република Српска "принуђена да прибјегава постојећим демократским инструментима са циљем да обезбеди реализацију својих законских интереса", преноси Бета.

Бикантов је подсјетио да је питање референдума било постављено и прије неколико година, те да је ситуација тада превазиђена преговорима, "али да су они били мало продуктивни, не кривицом РС".

"Ипак, полазимо од тога да је проблеме који постоје у БиХ, укључујући и функционисање судских органа и одстрањивање ‘националних’ грешака у њиховом раду, боље решавати у оквиру равноправног, продуктивног дијалога свих учесника политичког процеса у БиХ, у складу са Дејтонским споразумом", наводи се у изјави Бикантова.

Руско министарство сматра да би "у супротом, избјегавање разговора о суштинским питањима са РС, као и једнострано мијешање високог представника за БиХ, само дестабилизовало ситуацију у БиХ".

Посланици Народне скупштине Републике Српске изгласали су 15. јула Одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

За референдумско питање је одређено: "Да ли подржавате неуставно и незаконито наметање закона од стране високог представника међународне заједнице, а посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору Републике Српске?"

Референдум би, према тој одлуци, требало да буде одржан у року од шест мјесеци.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *