Додик потписао са Гаспромом: Биће Јужни ток и гасне електране

Предсједник Републике Српске Милорад Додик потписао је данас у Сочију Меморандум о сарадњи са руском компанијом „Гаспром“ којим је предвиђена изградња крака гасовода „Јужни ток“ кроз Српску. "Овај меморандум подразумијева договор о изградњи гасних електрана које ће битно појачати способност Републике Српске која, када се све то уради, може да буде једна од најважнијих дестинација […]

петак, септембар 21, 2012 / 18:13

Предсједник Републике Српске Милорад Додик потписао је данас у Сочију Меморандум о сарадњи са руском компанијом „Гаспром“ којим је предвиђена изградња крака гасовода „Јужни ток“ кроз Српску.

"Овај меморандум подразумијева договор о изградњи гасних електрана које ће битно појачати способност Републике Српске која, када се све то уради, може да буде једна од најважнијих дестинација производње електричне енергије у региону", изјавио је Додик Срни.

Он је додао да Српска треба да развије своје капацитете потрошње, што подразумијева ширење дистрибутивне мреже по градовима, као и прелазак топлана на гас као алтернативу.

Крак гасовода "Јужни ток", каже Додик, у Републику Српску треба да уђе на простору Бијељене, одакле ће даље ићи према Бањалуци.

Када је ријеч о вриједности инвестиције, предсједник Српске наводи да је то капитална инвестиција за Републику Српску.

Меморандум је у, име "Гаспрома", потписао предсједник Управног одбора ове компаније Алексеј Милер.

Меморандумом је, између осталог, осим изградње крака гасовода "Јужни ток" кроз Републику Српску, предвиђена гасификација Републике Српске и изградња гасних електрана у Републици Српској.

Потписивању Меморандума, које је обављено у оквиру 11. Међународног инвестиционог форума у Сочију, присуствовали су министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић и вршилац дужности директора предузећа "Гас Рес" Слободан Пухалац.0 КОМЕНТАРА

 1. Сад кад смо изградили оволике хидро и термо електране, са и без Рашида, напредна Српска се окреће плину. Ови тек потписали, а већ се понашају као да ћемо сутра извозити киловате, па болан, болан, колико је шампањца попијено при потписивању уговора о аутопутевима, а оно прц, ништа.
  У Србији, која већ има „срећу“ да је енергетски обезбијеђена руским плином, народ одјављује исти и прелази на алтернативу, једини потрошач плина у РС ни сад није у стању да плати рачуне бх гасу,а ови од мухе праве слона.

 2. Тај је плин за сада једино исплатив само за уградњу у аута, али ако је „капитални“ интерес гасовод због неколико хиљада аута, онда јбг нек га праве, имају читав вијек о томе да вијећају!

 3. Vidi nasih ljepotana alaj smo ih obukli. I Zeljka obukla haljinu da vide Rusi da je zensko. Zaboravili kada su cekali da im se osuse jedina kosulja i farmerke pa da idu na pijacu. Ovaj momak iz Prijedora nikad nije u rukama bez tasne ili kese. To MU je posilni. Placamo ga da nosa sefu terapiju, flasu vode, maramice, cesalj i ogledalce.

 4. Поред оволиког ликовања, и наручене медијске кампање, мени сад није јасно, хоћемо ли ми продавати гас Русима, или они нама!!!???
  Када се доведе главни вод до Србије, може се прикључити ко год хоће. Плати и прикључи се, као водовод.Зато га и доводе да продају…

  Наравно нека Русије, добро дошла, у сваком погледу…

  Тзв. господо,“mr.procenti“ када нешто направите, неку нову вредност створите, извезете и продате некоме, онда вам скидам капу, па и ако „мало крадуцкате“, нећу вам ништа.;)

  Али нисте ви од тог соја.

 5. joooj,kad vidim koliko komentara i pjene od strane dezurnih picopjevaca na frontalu,a posebno ovog prijedora,koga je tvoj cavic afirmisao a d alici na zensko da nije cenicku?B-)

  neka juznog toka ovdje u srpskoj,ako dodje plin u b.luku,bice jeftinije grijanje,mazut se uveo kad je bio jeftin,sad je skup,treba praviti uvijek altenativu da se ne bude energetski zavisno ali to cobani ne razumiju…

  a gasne elektrane nemaju istu svrhu kao termo,mijesate kruske i jabuke,gasne brze ulaze u pogon i koriste se za peglanje dijagrama proizvodnje.

 6. Шта човјек да каже на све ово осим – може ли се десити да то буде истина и стварно на крају нешто од тог посла се уради?

 7. Na gas se grije cijela evropa. Gdje su sada ovi miševi što su za evropu, sad pričaju protiv samo jer je to neko uspio napraviti.

  Ja lično nisam za EU, ali gas je najjeftiniji način grijanja trenutno u svijetu, postoje obnovljivi izvori ali je ulaganje u startu preveliko.

  U konkretnom slučaju država će besplatno dovesti gas i to će biti puno jeftinije a i čistije od mazute, drveta ili uglja.

  Ovako se višestruko dobija i na polju efikasnosti i na polju zaštite okoline.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *