Додик: Јужни ток обезбјеђује јефтинији енергент Српској

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да почетак градње гасовода „Јужни ток“ говори о озбиљности пројекта у који су многи сумњали, а који ће становништву и привреди Српске обезбиједити јефтини и алтернативни енергент. "Република Српска је успјела да уђе у пројекат и да кроз њу прође крак, који је саставни дио `Јужног тока` на […]

субота, децембар 8, 2012 / 10:50

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да почетак градње гасовода „Јужни ток“ говори о озбиљности пројекта у који су многи сумњали, а који ће становништву и привреди Српске обезбиједити јефтини и алтернативни енергент.

"Република Српска је успјела да уђе у пројекат и да кроз њу прође крак, који је саставни дио `Јужног тока` на основу којег ће моћи градити своју енергетску стабилност у будућности. То је од огромног значаја", рекао је Додик.

Он је за "Глас Српске" рекао да би већ у јануару идуће године требало да буде формирано заједничко предузеће руског "Гаспрома" и "Гас-Реса".

"Послије тога ће се кренути у изградњу крака кроз Српску", истакао је Додик и нагласио да то води привредном и економском развоју.

Он је рекао да су се многи у Српској арогантно односили према самој помисли на "Јужни ток", као што је раније био случај и са улагањем руских инвеститора у нафтни сектор Републике Српске за које се показало да је успјешно.

"Иако су покушали да омаловаже овај пројекат, данашњи дан говори о томе да ће све бити урађено у предвиђеним роковима. Они који су исмијавали нашу политику сада морају да признају да је она била исправна и да је забиљежила велики успјех", нагласио је Додик.

Траса гасовода кроз Републику Српску требало би да иде од Бијељине, преко Посавине и Бањалуке, до Новог Града.

Предсједник Русије Владимир Путин, који је данас озваничио почетак радова на гасоводу, рекао је да је овај догађај важан не само за руски, већ и за цијели европски енергетски сектор.

Бајец: Важан догађај за Србију и Српску

Изградња гасовода "Јужни ток" веома је важан догађај за Србију, јер се њиме добија комуникација која је чвршће повезује и са Русијом и са Европом, изјавио је Срни професор Економског факултета у Београду Јуриј Бајец.

"Мислим да је овај догађај веома важан за Србију и за цео регион, укључујући и Републику Српску, кроз коју ће проћи један крак гасовода, као нешто што је потпуно комплементарно са укупном економском оријентацијом", рекао је Бајец и додао да је добро истовремено јачати економске односе са ЕУ и са другим земљама.

Према његовим ријечима, овај пројекат је "смирење" за Србију, као земљу која има проблема са снабдијевањем основним енергетима, а много ће допринијети и онима који ће се повезати на тај главни вод, као што је Република Српска.

Бајец сматра да корист од гасовода није само у сигурности снабдијевања, ангажовању српских фирми у извођењу радова и чињеници да ће Србија зарађивати на транспорту гаса, а да притом нема никаквих трошкова у финансирању изградње, већ и у томе да побољша комуникацију са свијетом.

"Србија, коју често оптужују да тешко комуницира са светом, овим пројектом добија веома важну комуникацију која је чвршће повезује са једне стране са Русијом, а са друге са Европом и она постаје важан саиграч у том веома важном пројекту и тиме и значај Србије постаје већи", сматра Бајец.

Он је подсјетио да би, према процјенама, Србија од транспорта гаса требало да има годишње 200 милиона евра чистог прихода и нагласио да је то значајно са становишта српских проблема у спољно-економским односима и финансијским проблемима великог спољнотрговинског и текућег платног дефицита.

"То је један чист приход, ничим оптерећен. Немојмо заборавити да 200 милиона евра годишње може бити добра подлога за узимање великих кредита за изградњу неке додатне инфраструктуре“, оцијенио је Бајец.

Он је додао да је о томе још рано говорити, будући да је реализација овог пројекта тек у зачетку.

Говорећи о прогнозама да ће "Јужни ток" прорадити 2015. године, Бајец је истакао да вјерује да ће рокови бити испоштовани.

"Ово је сувише озбиљна ствар да би се радила дуго. Повезује већи број земаља, а Русија више није она некадашња, у смислу евентуалних кашњења и проблема тако да сам ја сигуран да, када је једном та одлука донесена и када руски предсједник Владимир Путин отвори те радове, да ће то кренути пуном паром“, закључио је Бајец.0 КОМЕНТАРА

 1. „Додик: Јужни ток обезбјеђује јефтинији енергент Српској“
  Naročito jeftin energent kad rasporda sve rudniek i rijeke.
  E tada nećemo morati ništa ni da radimo, sve će stani nvestitori raditi, imaćemo jeftinu energiju, a tek kad nam naprave termoelektrane na gas, struju nećemo morati ni plaćati. Rusi će nam davati besplatan gas pošto smo mi njima dali rafinerije i rudnike. Da li rudnik u Ugljeviku vrijedi više od tog ruskog gasa kojim će svaka kuća u RS biti snabdjevena pa više neće ni kupovati ugalj jer će gas biti kao vazduh i voda svojina svih.
  Ugalj iz Ugljevika smo morali kupovati a gas je besplatan.

 2. „Иако су покушали да омаловаже овај пројекат, данашњи дан говори о томе да ће све бити урађено у предвиђеним роковима. Они који су исмијавали нашу политику сада морају да признају да је она била исправна и да је забиљежила велики успјех“, нагласио је Додик.

  Прво, нико није омаловажавао сам пројекат и Русе јер твоја поликита нема ама баш никакве везе са њим.

  Друго, да је исмијавана твоја поликита, то си у праву. Ево и овом изјавом, испаде да је твоја поликита довела „јужни ток“. Шта друго него се смијати.

  Људи доводе главни вод, и ко год хоће и може да плати, може се прикључити. Зар је ту потребна нека мудра поликита!:P

 3. slavija, 10.12.2012. 12:29:39
  Друго, да је исмијавана твоја поликита, то си у праву. Ево и овом изјавом, испаде да је твоја поликита довела „јужни ток“. Шта друго него се смијати
  plakati.njegova „politika“nije za smijeh nego za plakanjax-(

 4. Живио СДС и њихова разноврсна, бујна, привредна,социјална,државотворна,национална,шаровићка и крајишничка и предузетничко-кличковичска прошла политика, живио !!!

 5. „Додик: Јужни ток обезбјеђује јефтинији енергент Српској“
  Koji jeftin energent konju jedan seljački. Za neupućene u Istočno Sarajevu domaćinstva koriste plin.Prosječan račun za grijanje u zimskom periodu,stana od 60 mm2 iznosi oko 200-250 KM.Plin nije nimalo jeftin,mislim oko 1 KM +PDV kubik plina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *