Додик: Јавна предузећа, Шуме, Жељезнице, Гаспром…

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да ће власт у овом ентитету истрајати у намјери да јавна предузећа учини економичнијим и еФикаснијим.  Додик међу првим корацима најављује промјене у начину управљања овим предузећима, при чему не искључује ни могућност ангажовања страних менаџера и увођење транспарентније јавне конкуренције на управљачка мјеста. Предсједник Српске у изјави […]

четвртак, август 2, 2012 / 09:31

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да ће власт у овом ентитету истрајати у намјери да јавна предузећа учини економичнијим и еФикаснијим.

 Додик међу првим корацима најављује промјене у начину управљања овим предузећима, при чему не искључује ни могућност ангажовања страних менаџера и увођење транспарентније јавне конкуренције на управљачка мјеста.

Предсједник Српске у изјави за „Еуроблиц" посебно истиче проблем „Жељезница РС", за које сматра да је једино рјешење стечај и ликвидиција, а потом враћање у власништво државе.

"`Жељезнице` су акционарско друштво, за које се из буџета годишње издваја око 30 милиона КМ. Друга предузећа ће нас с правом питати зашто и њима не дајемо новац из буџета", рекао је Додик.

Он сматра да ће се и у „Шумама Српске" морати мијењати начин управљања, како то јавно предузеће не би носило епитет губиташа.

Председник РС сматра да овај ентитет мора снажније да уђе у промоцију предузетништва, због чега наредних мјесеци најављује отварање једне канцеларије за регистрацију предузећа, гдје ће се регистрацију моћи завршити у току дана.

"Сав концепт се ради у оквиру мог кабинета. Мораћемо промијенити двадесетак закона како бисмо омогућили да привредник или предузетник дође у ту канцеларију, преда захтјев и у току дана добије регистрацију. Желимо да на такав начин подржимо предузетништво у РС", каже Додик.

Додик је потврдио да ће у септембру бити потписан споразум о изградњи гасовода „Јужни ток" кроз РС, чије одредбе су, како каже, већ усаглашене са руском компанијом "Гаспром".

"Водили смо разговоре и чинимо све да директор `Гаспрома` Алексеј Милер дође у Бањалуку и да се тај меморандум потпише. На бази њега Формира се заједничка компанија у омјеру власништва 60 одсто `Гаспром`, а 40 одсто РС", рекао је Додик.

Он је истакао да се пројектује гасовод од Зворника до Бањалуке и све покрива магистрални гасовод, с тим што ће се одредити двије локације за изградњу гасних електрана снаге до 600 мегавата, што ће допринијети енергетској сигурности Српске.

Додик наглашава да је заинтересованост руских компанија за улагања у РС резултат, прије свега, добрих политичких односа РС и Русије, за које најављује да ће се у наредном периоду интензивирати.0 КОМЕНТАРА

 1. Koji si ti pokvaren um milorade, pisem namjerno malim slovom…pa ko je zaposljavao po tim javnim preduzecima?
  zaposlis 1000, otpustis 100 i gurnes ih u stecaj….sam si ovim priznao krivicu i nerad svoje vlade, da imate casti i ioe obraza dali bi svi ostavku, vi ste ih i gurali u ambis sve ove godine..

 2. „… при чему не искључује ни могућност ангажовања страних менаџера и увођење транспарентније јавне конкуренције на управљачка мјеста.“

  Тако је…за корак оспред свих.

 3. „Додик међу првим корацима најављује промјене у начину управљања овим предузећима, при чему не искључује ни могућност ангажовања страних менаџера и увођење транспарентније јавне конкуренције на управљачка мјеста.“

  Овај је тотално изгубио компас. Као да код нас нема способних људи који знају управљавати фирмама.

  Какав кадар школујеш по факултетима? x-(

 4. Mr Biggy, 03.08.2012. 14:51:29

  Теби требају таблете…треба да се лијечиш, заражен си фокиним грипом, сереш ко фока!B-)

 5. Mr Biggy, 03.08.2012. 15:10:44 [45850]

  Криза и код тебе? Ајде немој бити на крај срца, педерски лоби је јак, наћиће они неки паламар за тебе… 😉

 6. Evo jednog primjera – za neke najuspjesnijaprivatizacija u RS-u:
  EKONOMIJA

  09.08.2012. | PIŠE: Redakcija
  NETO GUBITAK PREKO 9 MILIONA
  Rafinerija nafte Bosanski Brod: Akumulirani gubitak 411 miliona KM
  Prema dugoročnim planovima razvoja, završetak rekonstrukcije i prvi profit očekuju se od 2015. godine

  Za šest mjeseci gubitak devet miliona

  Rafinerija nafte a.d. Bosanski Brod ušla je u novi gubitak u prvom polugodištu 2012. godine i to u iznosu većem od devet miliona KM.

  Ukupan neto gubitak ovog preduzeća 30. juna ove godine iznosi 9.038.643 KM, što je povećalo akumulirani gubitak na čak 411.275.052 KM, podaci su iz polugodišnjeg finansijskog izvještaja za 2012.

  Brodska Rafinerija ima odgođene porezne obaveze od 102,9 miliona KM, dok su njene obaveze prema povezanim pravnim osobama čak 458.663.834 KM.

  Podaci o stanju u kojem se nalazi Rafinerija potvrđeni su i u nedavnoj odluci usvojenoj na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara ovog preduzeća. U tom dokumentu je navedeno i da Rafinerija nema čime da pokrije gubitke, a i neće ni imati sve do 2015. godine!

  „S obzirom na to da Rafinerija sada nema izvore za pokriće gubitaka, te da oni ostaju nepokriveni, ovo pitanje će se rješavati poslije završetka rekonstrukcije i modernizacije akcionarskog društva i dobijanja prvog profita. Prema dugoročnim planovima razvoja, završetak rekonstrukcije i prvi profit očekuju se od 2015. godine“, navodi se u odluci usvojenoj na Skupštini akcionara Rafinerije, prenosi Indikator.ba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *