Додик: Избори – да, али на свим нивоима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће расписати опште изборе када посланици СДС-а у Представничком дому парламента БиХ поднесу оставке и када се из институција БиХ повуку они који су тамо именовани из Републике Српске.

понедељак, мај 16, 2016 / 12:05

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће расписати опште изборе када посланици СДС-а у Представничком дому парламента БиХ поднесу оставке и када се из институција БиХ повуку они који су тамо именовани из Републике Српске.

 Коментаришући захтјеве које је опозиција изнијела на протесту, а међу којима је и расписивање пријевремних предсједничких и парламентарних избора заједно са локалним, Додик је рекао избори нису никада спорни, али их неће никада добити на нивоу Српске, а да "они спавају у завјетрини на нивоу БиХ и на тај начин наставе да урушавају и обрачунавају се са Републиком Српском".

"Нека посланици СДС-а поднесу оставке у Представничком дому парламента БиХ и нека се повуку они који су тамо именовани из Републике Српске и одмах ћу расписати опште изборе. Посланици СНСД-а ће то сигурно учинити", рекао је Додик за "Глас Српске".

Предсједник Српске истиче да је све остало што износи опозиција неистина.

"Да хоће да виде, онда би виђели да су многе исплате које захтијевају извршене. Таква врста дезинформација и дегутантне неистине које бацају народу у очи могла је доћи само са њихове стране", рекао је Додик.

Говорећи о захтјеву опозиције за формирање прелазне владе, Додик истиче да би волио да су, умјесто неоснованих захтјева којима желе да подрију Српску, поменули референдум о Дану Републике Српске.

"Нису то учинили, као што нису поменули ни говор /турског премијера у оставци/ Ахмета Давутоглуа у Бањалуци, проблеме у вези са статусом Српске у БиХ и друга питања. То говори о њима и њиховим намјерама", каже Додик.

Он наводи да су представници опозиције долазили да поздраве Давутоглуа који је извријеђао Републику Српску, а није их било када је обиљежаван Дан Војске Републике Српске у Бањалуци, нити на помену српским жртвама у Доњој Градини.

"То довољно говори о њиховом односу према Републици Српској и њиховом патриотизму. Лако је наћи незадовољне. Наравно да их има и разумијем да се тешко живи, али на протесту су били страначки активисти", истиче Додик.

Он каже да се на протесту могла видјети жена из Прњавора која држи транспарент на коме пише "Гладна сам", а ријеч је о опозиционом активисти који ради у Дому здравља и запослила ју је локална самоуправа на чијем челу је човјек из СДС-а.

"Видјели смо и њиховог активисту и одборника Горана Шеховца, који говори о лошем статусу бораца, а знамо колико је на рачун рада у Борачкој организацији урадио не за борце, него за себе. Знамо за његове пословне просторе и четири угоститељска објекта", рекао је Додик.

Он додаје да такви не треба да представљају борачку популацију и да истински борци треба да се запитају одакле му новац.

"Знамо и да су њихови активисти ишли од врата до врата и нудили по 50 и 100 КМ да дођу на протест. Одакле им новац за то?", упитао је Додик.

Он је рекао да учесници протеста не помињу чињеницу да предсједник СДС-а и предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Младен Босић има већу плату од предсједника Српске, наводећи да је њима у институцијама БиХ добро и да не мисле да се одрекну свог комодитета, због чега је владајућа коалиција у Српској спремна за изборе, али на свим нивоима у БиХ.

Додик је поздравио чињеницу да су протест опозиције и митинг владајуће коалиције у Бањалуци завршени мирно, али истакао да се показала још већа подјела, јер опозиција није нашла снаге да промовише дијалог и договор, него најављује нова окупљања.

"Срамотно је да Босић упућује онакве поруке Његовој светости патријарху српском Иринеју као највишем духовном вођи српског народа. Тврдити да си озбиљан и рационалан политичар, а поручити патријарху након његовог позива на мир и разговор, да оснује политичку странку, није ништа друго него вријеђање највећег духовног ауторитета и српске духовности. То најбоље говори о Босићу и његовом поштовању Српске православне цркве, српског народа и Републике Српске", рекао је Додик.

Он истиче да је дегутантно коментарисати поруку министра безбједности БиХ Драгана Мектића да премијер Србије Александар Вучић прича неистине.

"Мектићева изјава да не зна за кога Вучић ради – најбоље говори о њиховом односу према Србији, њеним званичницима и институцијама. Очито је да су им Давутоглу и Бакир Изетбеговић ближи и од Вучића и од Србије. Могу само да кажем да ћемо се поново окупити на свако одржавање њиховог скупа", напоменуо је Додик.

Предсједник Српске каже да нема проблема да разговара са опозицијом и са свима, али да не жели никога да моли јер су већ одбијали позив за разговор.

Додик је рекао да ће власт у Републици Српској чинити све да Српска остане стабилна и мирна заједница свих њених грађана, која ће бити у стању да сервисира све обавезе према разним категоријама становништва.

"Избори су за неколико мјесеци и они ће јасно показати колику подршку политичке партије уживају у народу. На то смо указивали и протеклих седмица, не да бисмо некоме оспорили право окупљања, већ да бисмо упозорили на узалудност таквог посла само пар мјесеци пред изборе", рекао је Додик.0 КОМЕНТАРА

 1. Uveliko je sazrelo vrijeme za vanredne izbore na svim nivoima. Neka narod glasa. Dosta je trosenja energije na politicarenja. Vidimo da ni fizicki sukobi nisu nemoguci. Ko i sta se moze raditi konstruktivno u ovoj atmosfere a nije da nema ozbiljnog posla. Neka narod kaze pa zasukati rukave. Vidim da i pandurevicka istice tu mogucnost ako nije spin jer vjeruje da dodik nece podnijeti ostavku. Ako se ne mozete ni oko cega dogovoriti dogovorite se barem da date mogucnost narodu da kaze sta misli. Toliko se zaklinjete u RS pa dajte joj sansu, RS vapi za vanrednim izborima.

 2. I ja sam za prijevremene izbore na svim nivoima, ali Dodik ih traži kao uslov jer zna da je to nemoguće ispuniti pošto ih Ustav ne dozvoljava. A „raspakivati“ ustav BiH bilo bi isto što i otvarati Pandorinu kutiju i to, prije svega, Rs nije u interesu.
  PREMA TOME: DODIKOV PRISTANAK NA PRIJEVREMENE IZBORE U RS JE SAMO NJEGOV BLEF. ON NA TO NE BI NIKAD PRISTAO.
  A OPOZICIJA. ONI SU KILAVI I NEMOĆNI DA BILO ŠTA URADE, PA NEĆE NI DODOKA NATJERATI DA RASPIŠE NOVE PRIJEVREMENE IZBORE

 3. Постоје ту два велика проблема. Савезоглу за промјене рачуна на то да се Додик више нема правао кандидовати за предсједника па је зато лако објашњива храброст Младена Босића.
  Они би хтјели изборе на којима неби могао учестовати Додик осим на листи за посланика.

  Други проблем је што Савезоглу хоће само изборе на нивоу на коме није власт.
  Шта има лоше у томе да се траже избори на свим нивоима. Ако устав БиХ смета ја имам приједлога:

  1. Нека се нађе начина да се Додику дозволи кандидатура за Предсједника РС
  2. Нека Иванић, Босић и Тадић, заједно са осталим са БХ-нивоа власти потпишу бланко-оставке па ако изгубе изборе на РС-нивоу, дасвиданија.

  Морају и они неки уступак направити.

 4. Симо П. Ороз,16.05.2016. 17:05:32[164270]

  1. Нека се нађе начина да се Додику дозволи кандидатура за Предсједника РС

  U ovoj recenici je toliko receno da nemam sta dodati.Problem je sto u cjeloj Bih 70 procenata politicko-nepismenih.To objasnjava sto nas 5 pricenata zagovornika“seljacke polikite“,handri vec 3-u deceniju.
  Ajde?

 5. Šta ćemo sad. Eno, Pandurevićka (ne zna se da li i svi iz SzP) prihvatila sve Dodikove uslove.
  Ako se bude držao one „riječ je riječ“, Dodik će, boga mi, morati da da ostavku, raspusti parlament i raspiše prijevremene parlamentarne izbore.
  Dobro neko reče: ako se izvuče iz ove mat pozicije, Dodiku treba dati da doživotno vodi ovaj neporpavljivi narod.

 6. ezdo,16.05.2016. 23:17:27

  “Šta ćemo sad. Eno, Pandurevićka (ne zna se da li i svi iz SzP) prihvatila sve Dodikove uslove.“

  То што је то урадила Пандуровићева управо говори о неозбиљности Савезоглуа.
  Одгвор на Додиков позив је требало прво да Иванић, као члан предсједништва, Босић и Тадић као предсједавајући парламентарних домова, потпредсједник Савјета министара Шаровић, министри Мектић и Црнадак, па тек онда обични посланици међу које спада и Александра Пандуревић.

  Мислим да је ово урађено намјерно како би се дао алиби горе набројаним да се не очитују на Додиков услов.

  Јефтин трик.

 7. Konačno dolazimo do situacije u kojem glavnokomandujući režima mora da se izjasni.Evo prihvatiše izbore na svim nivoima.Sada će oni koji su mislili da Baja misli ozbiljno,silno da se razočaraju.Nikakve izbore on neće jer je svjestan da ih gubi.A vlast je draga,još ako ona čuva od zatvora onda još draža.Naš narod kaže možeš kako hoćeš ali ne možeš dokle hoćeš.I to vreme konačno dolazi.

 8. Travničanin,17.05.2016. 10:28:24

  “Konačno dolazimo do situacije u kojem glavnokomandujući režima mora da se izjasni.Evo prihvatiše izbore na svim nivoima.“

  Ко је прихватио изборе? Александра Пандуревић!?

  Изборе треба да прихвате и да оставке поднесу Младен Иванић, Босић, и остали које сам набројао. Редом.

  Само код глупог телалук могу проћи овакви јефтини трикови.

 9. Када се Иванић, Босић и остали горе набројани изјасне треба их скупити заједно са Додиком у НСРС и да истовремено сви поднесу оставке.

  Нема де ти први, па ћу ја.

  Истовремено.

 10. Ne volim voditi polemiku sa ljudima koji što bi naš narod rekao „upru ko june u obalu“.Ja Simo nisam ničiji telal,a glup sigurno nisam.Ali ti ne biraš sredstva da vređaš one koji ne misle tvojom glavom.Vreme če pokatazati da li su u pitanju trikovi ili će onaj koga ti ovde braniš i „rukama i nogama“otkriti pravo lice.

 11. Како ниси телал!’

  Ја фино написао да Александра Пандуревић није тај ниво који треба да даје одговор предсједнику РС, да постоје више политичких функционера који су по функцији изнад ње и да је њихов став релевантан, а не њен.

  То је исто као када би Срђан Миловић изашао на телевизију и позвао Иванића да поснесе оставку.

  Буди озбиљан. Иванић, Босић и остали треба да се изјасне, а Пандуревићева само треба да уради оно што и они.

 12. Симо П. Ороз,17.05.2016. 11:12:28[164318]
  Ја фино написао да Александра Пандуревић није тај ниво који треба да даје одговор предсједнику РС,
  ——————————-
  Потпуно се слажем, Александра зашто се спушташ на тај ниво!???

  А на који је ниво МД срозао све институције па и своју кукавна му/нам мајка, то ништа???

 13. prijedor
  Ko je natjerao jutros sina poginulog borca da podigne ruku na sebe?

  „Ма то је неки од опозиције изманипулисани исфрустрирани тип, тип незадовољан својим животом, ево и мој син је незапослен, шта хоће и овај је добио 3000км…“(покушавам читати нечије мисли)

  Ово би требало да буде ударна вијест на свим странама и телевизијама, да је државе, али није државе, због овога на улицу треба да изађе по српског народа, да је народа, али није народа…,

  Неће се наравно нико ни почешати….нисмо ми више никакав препознатљив народ, ми смо постали нека Бог те пит’о , коктел нација…,

  :-o:(:(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *