Додик и Вучић о санирању штете од поплава

Предсједник Републике Српске Милорад Додики изразио је саучешће породицама страдалих у поплавама у Републици Српској и Србији и поручио да ће органи власти Српске уложити све напоре да помогну најугроженијим и да санирају посљедице поплава.  Додик је, након састанка са србијанским премијером Александром Вучићем у Београду, потврдио да је до 10.00 часова на подручју Добоја, […]

субота, мај 17, 2014 / 13:10

Предсједник Републике Српске Милорад Додики изразио је саучешће породицама страдалих у поплавама у Републици Српској и Србији и поручио да ће органи власти Српске уложити све напоре да помогну најугроженијим и да санирају посљедице поплава.

 Додик је, након састанка са србијанским премијером Александром Вучићем у Београду, потврдио да је до 10.00 часова на подручју Добоја, који је до сада био најургентнија тачка у поплавама У Српској, пронађено шест тијела. "Нажалост, то није крај", истакао је Додик.

Он је захвалио Влади Србије што је одобрила помоћ Српској у лијековима, пумпама, агрегатима и храни и нагласио да ће Влада Српске наставити испоруку електричне енергије Србији од 150 мегавата на дневном нивоу да би се одржао србијански електросистем.

Додик је указао на потребу да становништво у угроженим подручјима дјелује сихронизовано са органима власти и указао да чак и у овим ситуацијама постоје они који сједе код кућа, шире дефетизам и стварају атмосферу да су власти криве за све, па чак и за стољетне кише које су довеле до драматичне ситуације у Републици Српској и БиХ.

Он је нагласио потребу да буду донесена нова законска рјешења, која ће дефинисати понашање у ванредним ситуацијама. "Апелујем да сви прате налоге органе власти и да искључе политизацију догађаја, те да покажу солидарност", рекао је Додик.

Он је истакао да се ријека Босна у Добоју тренутно повлачи, али да сад највећи проблем представљају набујале воде из слива Саве, те нагладио да ће се на удару током дана наћи Посавина и Љевче Поље.

Додик је најавио да ће током дана обићи Србац, ком пријети највећа опасност, али и Брчко, Шамац и Бијељину.

Предсједник Српске је нагласио да тешки дани за Републику Српску тек предстоје након повлачења вода, али је истакао да ће сви бити усредсређени на рјешавање те ситуације.

"Јуче сам био у Добоју. Вода је била и до шест метара. Пуна нафте, плутајуће стоке и што-шта другог. Сада је још важније слушати органе власти. Наша економија ће се тешко опоравити након свега. Важно је сихронизовати однос власти и грађана", поручио је предсједник Српске.

Премијер Вучић изјавио је данас да је Србија спремна за сљедећи талас поплава који се очекује код Шапца сутра вече, захвалио свима на помоћи и рекао да је Србија у једној ствари показала да је велика – а то је љубав према отаџбини.

Вучић је на конференцији за новинаре након разговора са предсједником РС Милорадом Додиком навео да је Шабац добро утврђен, да је учињено све што се могло, да је подигнут насип до 7,3 метара а да је ниво Саве тренутно више од 6.3 метра, што је историјски максимум а да се очекује да буде до 6.5 – 6,6 и да сматра да ће бедеми издржати.

Међутим, упозорио је Вучић, уколико се деси да се ниво Саве попне на 6.80, онда је тешко рећи шта ће се десити.
Премијер је навео да је ТЕНТ сада најважнији објекат у Србији и да је тамо упућено још људи и механизације, како би се додатно заштила електрана.

Он је поручио свима да не покушавају да минимизују учинак људи који су ангажовани 36 сати, а неки и више од 46 не спавају и боре се са стихијом и то посебно они у Обреновцу, припадници МУП-а и Војске Србије.

Премијер је рекао и да је поносан на државно руководство наводећи да неки покушавају да и за временску непогоду окриве руководство државе и "соле памет" из фотеља онима који раде и боре се за људске животе и против водене стихије.
Он се захвалио руским специјалцима и навео примјер једнога од њих који је препливао 200 метара у хладној води како би спасио људе.

Вучић је рекао и да се ваде прва тијела у Обреновцу и изразио бојазан шта ће се све показати када се вода повуче. Захвалио се владама Руске федерације, Бугарске, Словеније, Њемачке…

Вода је исправна за пиће, нагласио је и поручио да се не користи оваква ситуација да се додатно заради тиме што се шире дезинформације да вода није за пиће.

У том смислу Вуцић је рекао и да је ухапшено неколико особа које су подизале цијену воде и животних намирница.
Премијер је поручио и да Београд није и неће бити угрожен поплавама и да је вода у главном граду добра и здрава за пиће.

Вучић је истакао да је са Додиком разговарао на који начин може најбрже да се изађе из тешке ситуаци у којој су се нашле Србија и Република Српска.

"Влада РС је упутила захтјев да добије одређену помоћ. Ми смо, иако се налазимо у тешкој ситуацији успјели да обезбиједимо помоћ у храни, материјалу, ћебадима", казао је Вучић.

Он је рекао и да је било ријечи и о његовој недавној посјети Сарајеву.0 КОМЕНТАРА

 1. Šamac u totalnom kurcu, u bijeljini popuštaju odbrane od poplava na svakom koraku, po doboju plutaju leševi… a ovaj nesrentik koristi priliku da se pokuša uvući u šupak vučiću zarad sitnih političkih poena… Ovaj čovjek je zlo kakvo se nama Srbima do sada nikada nije desilo!!!

  Đe su pare mater ti jebem koje su trebale da naprave nasipe posle poplave od 2010 godine???
  Dao ih karganoviću i svom sinu, da Bog da vam za lijeka trebale ne mogli se izliječiti!!!!

 2. I odmah proglasio vanredno stanje.
  Za nasipe nije imao para a imao je da plaća direktore nikadpostojećih aerodroma, da finansira Karganovićev Sein Kampf, za lobiste, babu bilju, za voćare , za smucanja po bijelom svijetu bez ikakvie koristi jer ga niko neće za sagovornika, za parkiće, za haračgradove…

  Kad spomenuh , zna li neko kako je u poplavi prošao, ne mogu preko usta da prevalim, Andrićgad?

  Šta je tamo ruknuo miliona, mogao je da napravi bedeme na svim vodoplavnim područjima i da prokopa u cijeloj Srpsko odvodne kanale.

  svjestan je rudonja svoje krivice, bježi i izgurava končitu da se ona oglašava, boji se reakcije i svetih bandera.
  Odlazio je smrdonja o našem trošku na utakmice, raspao pare a ša sad?
  Najbolji bi mu izlaz bio da se ubije.

 3. Ovo nam je jos veca opomena da se svi moramo udruziti,to nam je najsigurniji nacin da srusimo kriminalca kakvog ni jedna drzava nema.Braco na Frontalu,znate da nam je glavni cilj pobjediti laktasku zvijer,na jednoj strani je on sa kumovima,na drugoj smo mi,vecina,narod.

 4. Citamknjige,
  Potpisujem sve što si napisao istog trena!!!
  Ovom jadu i čemeru mora doći kraj!
  Ako postoji ikakva inicijativa, ja se želim maksimalno angažovati, i ako treba na bilo koji način i pomoći!

 5. dragoslav,.,.račić, 17.05.2014. 17:02:09
  Svi sa teritorije cijele RS moramo da se udruzimo,u pitanju je opstanak obicnog naroda,samo rusenjem Dodika imamo ikakve sanse za prezivjeti,upamtite.

 6. Šta reći, predsjednik napusti zemlju (pa makar otišao i u Srbiju) u trenutku najveće krize od rata na ovamo. Ne znam da li je bilo sličnih primjera u istoriji?
  Možda je konačno odustao od Republike Srpske, daj bože…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *