До власти и на кредит ако треба

Политичари у РС не искључују ни могућност да се чак и лично задуже како би овогодишња изборна кампања до краја успјела. Пише: Марија Милић, Еуроблиц Осим редовног износа који добијају из буџета, веће партије уздају се углавном у донације «пријатеља и чланова», а ако дође ситуација «стани-пани» поједини опозициони функционери кажу да ће лично отићи у […]

четвртак, март 13, 2014 / 20:59

Политичари у РС не искључују ни могућност да се чак и лично задуже како би овогодишња изборна кампања до краја успјела.

Пише: Марија Милић, Еуроблиц

Осим редовног износа који добијају из буџета, веће партије уздају се углавном у донације «пријатеља и чланова», а ако дође ситуација «стани-пани» поједини опозициони функционери кажу да ће лично отићи у банку да се задуже, јер се за власт вриједи борити.

У владајућој партији СНСД, с друге стране, још не брину много о трошковима. Уздају се, кажу, у помоћ волонтера у цијелој РС, па вјерују да ће им буџетски новац (преко два милиона марака) бити довољан да покрију све трошкове.

Портпарол СНСД Душица Савић каже да је лоше то што је опозиција кампању за овогодишње изборе почела раније него икад, али да је њихова партија довољно велика да може да издржи то.

Лидер НДП Драган Чавић каже да би његовој партији за пристојну кампању, која подразумијева и плаћене огласе на телевизији и у новинама, требало отприлике 200.000 марака, а да мјесечно из буџета добијају мање од 13.000 КМ.

– Мораћемо у борбу сопственим снагама, без великих агенција и скупих дизајнера. За прошле изборе добили смо само двије донације правних лица од по 500 марака. Централна изборна комисија је утврдила да су у сукобу интереса, па смо то морали да вратимо и чак и да платимо казну– каже Чавић.

Потпредсједник ПДП Бранислав Бореновић каже да њиховој странци «нису блиски тајкуни» и да се ослањају искључиво на пола милиона марака из буџета и личне снаге.

– Кампања 2010. коштала нас је око 400.000 КМ и нисмо имали много донација. Уплаћивали смо углавном ми који смо преко странке добили неку функцију. Штедимо да имамо пред октобар – тврди Бореновић.

Члан Главног одбора СДС, која из буџета прима 1,1 милион КМ, Ненад Стевандић је међу онима који би дигао кредит ако зафали новца.

– СДС је наједном ојачао, сви у нама виде сламку спаса, па је то сад јака инфраструктура коју треба новчано подржати. Паре су свима проблем, криза је, али ми смо једина странка која се ове године може ослонити на јаке унутрашње снаге и неспоран ентузијазам – каже Стевандић.

Лидеру ДНС Марку Павићу изборна кампања није проблематична, јер новац који недостаје из буџета (око пола милиона марака) лако се надомјести пријатељским донацијама.

Посланик СНСД Горан Митровић, редован кандидат на општим и локалним изборима, каже да партијски новац ни изблиза није довољан за освајање посланичког мандата.

– Не знам како ко ради, али знам да лаже свако ко је ушао у скупштину, а тврди да ништа није уложио. Морају се организовати макар двије-три трибине, израдити плакати, мајице, шешири, упаљачи, оловке… – каже Митровић.

Најбогатији чланови СНСД:

Ђорђа Којић

Посланик НСРС из Брчког. Власник компаније „Брчко гас осигурање“. Дугогодишњи једини увозник возила “ауди” и “фолксваген” за БиХ. Имовина вриједна 20 милиона КМ.

Гаврило Бобар

Посланик НСРС из Бијељине. Власник «Бобар групе» која послује у неколико држава. Вриједност имовине 15 милиона КМ.

Милан Ковач

Посланик из Шипова. У имовинском картону навео вриједност више од десет милиона КМ. Власник Дрвне индустрије Шипово коју је купио током приватизације.

Најбогатији чланови СДС:

Миладин Станић

Посланик НСРС из Прњавора. Имовина вриједна 7,1 милион КМ. Власник два предузећа милионске вриједности – „Биспром“ и “Пико”.

Лазар Миркић

Посланик НСРС из Брчког. Вриједност имовине 7,3 милиона. Власник фирме „Агрекс“ и фарме кока, а супруга Јелена власник фирме “Анимал комерц”.

Стеван Медић

Одборник у СО Шипово. Богатство вриједно 6,1 милион КМ. Заједно са сином власник неколико фирми, од којих се неке баве дрвопрерадом.0 КОМЕНТАРА

  1. iz ovog članka se vidi da su sve stranke podjedneko pljčkale u privatizaciji.
    Kao prvo, ko je onoj Jugolaviji sa platom koja znamo kolika je bila u preduzećima kupovati fabrike vredne nekoliko miliona?
    Drugo sve njih koji su se obogatili otimajući ono što je narod stvorio za 45 godina treba pohapsiti i imovinu nacionalizovati.

  2. Зар неко стварно мисли да нема богатијих у СНСД-у? Па дајте људи, молим вас. Опљачкали су све што су стигли…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *