До краја вијека ислам ће бити највећа религија

За пет деценија муслимани ће по бројности стићи хришћане, а до краја вијека постаће најбројнија религијска група на свијету – наводи амерички Истраживачки центар „Пју“. Центар предвиђа огроман раст броја сљедбеника свих већих религија до 2050. године, с тим да ће ислам имати највећи раст. Студија из 2010. године показала је да су 2,2 милијарде […]

понедељак, април 6, 2015 / 13:13

За пет деценија муслимани ће по бројности стићи хришћане, а до краја вијека постаће најбројнија религијска група на свијету – наводи амерички Истраживачки центар „Пју“.

Центар предвиђа огроман раст броја сљедбеника свих већих религија до 2050. године, с тим да ће ислам имати највећи раст.

Студија из 2010. године показала је да су 2,2 милијарде становника Земље – хришћани, што је 32 одсто вјерника укупно.

Ислам се по бројности приближио хришћанству са 1,6 милијарди сљедбеника, односно 23 одсто.

Уколико пројекције ове студије остану непромијењене, број муслимана и хришћана требало би да буде исти до средине вијека, а пар деценија послије ислам ће бити најбројнија религија.

Студија показује да би, ако стопа наталитета настави да расте, муслимани могли да чине десет одсто укупног становништва Европе до 2050. године.

Истраживачи "Пјуа" очекују да ће број хришћана на "старом континенту" опасти за 100 милиона у наредних неколико деценија.

Истаживање је базирано на чињеници да муслимани имају највећу стопу рађања широм света — у просјеку 3,1 дијете по мајци, за разлику од хришћана где тај број износи 2,7.

Муслимани тако чине 34 одсто укупне свјетске популације младих испод 15 година, у односу хришћане, који чине 27 одсто.

Студија показује и да ће број атеиста, агностика и осталих, који не припадају никаквој религији, бити у порасту у САД и Француској – они ће до 2050. године чинити четвртину становништва.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *