Директор ЖРС спреман чак и на оставку

Директор Жељезница Републике Српске Драган Савановић поручио је да је спреман да поднесе оставку ако Влада не прихвати нови приједлог санације и реконструисања овог јавног предузећа који припрема управа. Савановић је рекао да би приједлог санације и реконструисања тек половином октобра требало да разматра Скупштина акционара, али ће прво Влада на сједници да одлучи да […]

петак, август 10, 2012 / 08:59

Директор Жељезница Републике Српске Драган Савановић поручио је да је спреман да поднесе оставку ако Влада не прихвати нови приједлог санације и реконструисања овог јавног предузећа који припрема управа.

Савановић је рекао да би приједлог санације и реконструисања тек половином октобра требало да разматра Скупштина акционара, али ће прво Влада на сједници да одлучи да ли је приједлог прихватљив, пише "Еуро Блиц".

"Имамо план санације предузећа само га треба дорадити и прецизирати да буде јаснији", рекао је Савановић, који није хтио да каже како ће управа ријешити проблем вишка радника којих, према свим процјенама, има око 1.000.

У међувремену, Надзорни одбор је за 22. август сазвао ванредну сједницу Скупштине акционара на којој ће бити разматрани и приједлози о новом кредиту за текућу ликвидност и о одгођеном плаћању пореза и доприноса.

Савановић је навео да је планирано задуживање од 10 милиона КМ код Комерцијалне банке за исплату три плате и топла оброка на основу споразума који је потписан са радницима прошле године након штрајка.

Акционари ће разматрати и финансијско пословање ЖРС-а у првих пола године, које, како пише "Еуроблиц", показује да је дневни губитак у просјеку виши од 33.000 КМ.

"Еуроблиц" пише да је од јануара до краја јуна направљен минус од готово шест милиона КМ, а акумулирани губитак је 191 милион КМ, док су обавезе ЖРС-а чак 294 милиона КМ, а потраживања 28 милиона КМ.

Премијер Алекснадар Џомбић позвао је менаџмент 16. јула, након тематске сједнице Владе посвећене стању у ЖРС-у, да поднесе оставку ако у року од 90 дана не донесе план који ће гарантовати санацију и опстанак овог предузећа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *