Демобилисани борци запријетили масовним самоубиством на Дан Републике

Демобилисани борци из Републике Српске у Оружаним снагама БиХ запретили су масовним самоубиством на Дан РС, 9. јануара, уколико им не буде омогућено превремено прензионисање или враћање у професионалну војну службу.

понедељак, децембар 12, 2016 / 15:14

Демобилисани борци из Републике Српске у Оружаним снагама БиХ запретили су масовним самоубиством на Дан РС, 9. јануара, уколико им не буде омогућено превремено прензионисање или враћање у професионалну војну службу.

То је навео Бранко Вуковић из Источног Сарајева, у писму кога је упутио председнику Народне скупштине Српске Недељку Чубриловићу и медијима.

Како је написао, уколико бивши војници не буду у прилици да се приближе институцијама РС у којима буде обележаван празник, „ово недело онда ће извршити“ тамо где живи Чубриловић, премијерка РС Жељка Цвијановић, односно испред зграде Народне скупштине РС, коју, заједно са Владом, сматрају најодговорнијом „за насиље и тероризам против сопствених бораца и грађана“.

"Један од четворице ових бивших бораца је 28. новембра изашао из установе која се бави лечењем психичких проблема, треба да знате да ће се ситуација отети контроли. Молимо вас да не дозволите даље гажење бивших бораца" наводи се у писму, у име 348 бивших војника, од којих неки имају и судске пресуде којима им се гарантује пензија.

Вуковић је Чубриловићу писао и у априлу ове године, али му је тада одговорено да у решавање проблема пензионисања треба укључити и бројне друге институције РС и БиХ.

Бивши војници су незадовољни јер од тада до сада ништа није учињено у њиховом случају.

Подсећамо, професионанални војници у ОС БиХ могу да остану до 35. године живота, након чега имају право на отпремнину. 

 



0 КОМЕНТАРА

 1. Будале, а што себе?

  Па они кажу да тешки РВИ и првоборци не испуњавају услове за пензионисање, праве програме за запошљавање инвалида..,зато ме баш чуди да ви као релативно млади и здрави нисте пензионисани. Јер овдје само такви као ви иду у пензију.
  Само кеш брате и часна партијска књижица и све ће бити решено.

  А ако имате какве борачке папире и књижице то слободно у…, или пошаљите генералу Савчићу он то скупља.:P

 2. Полиција РС-а мора под хитно реаговати на самоубилачке пријетње и најављене терористичке акције припадника тзв. ОСБиХ. Шта каже Џевад, шта Ћеранић? Ти људи су прошли војну обуку у камповима тзв. ОСБиХ и сада се враћају спремни да изврше овакве акције.

  Шалу на страну, ово је кључно питање:

  [slavija,15.12.2016. 09:01:08[167521]
  Будале, а што себе?]

 3. Имати 35-40 година, бити војник, бити здрав и јак човјек и хтјети у пензију, наравно ако ниси психички болестан,нешто што је треба казнити, никако жалити.
  Добију отпремнину, купе од политичара посао са отпремнином и све ок.
  Мени је жао десетина хиљада радно способних који немају отпремнину, па немају чиме купити посао.

 4. Приправност је дигнута на основу дојаве ОБА.

  http://www.nezavisne.com/novosti/bih/OBA-dojavom-digla-pripravnost-u-vojsci/403540

  Мало анализе због кога би могла бити дигнута приправност:

  1.Нису исламски радикали, њих нема.
  2. Равногорци. Њих има, то нам је потврдио и министар Мехтић и рекао да ће их забранити. Добио је моју подршку у коментару:

  ““Симо П. Ороз,14.03.2016. 19:22:33[161910]
  nikola jović,14.03.2016. 18:15:46

  Ред је да овакав самозвани “Равногорски покрет“ угасе они који су га и основали (УДБА и СДС).
  Вјероватно је процијењено да су ови згубидани, алкохоличари, често и криминалци, довољно окаљали часну борбу Драже Михаиловића и његових бораца из ЈВуО да се ладно могу забранити.
  Пуна подршка Мехтићу од Симе, али уз упозорење да му не пада на памет да због ове фукаре, први герилски антифашистички покрет у Европи прогласи фашистичким.
  Ништа ми не иде на курац него кад их видим у црним кошуљама. Ко им је купио такве униформе? Када су то четници били црнокошуљаши?
  Забрањуј Мехтићу, али Дражу не дирај!““

  Коментар можете наћи на:
  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=56149

  3.Ако помислимо да је у питању вањска пријетња онда имамо следећу ситуацију:

  а) Да нас нападне Хрватска не може без сагласности НАТО-пакта, а НАТО-пакт је овдје власт, па не видим логику.

  б) Да опасност пријети из Црне Горе не вјерујем.

  б) Остала је само Србија која пријети БиХ уз руску залеђину.

  И коначно ми је сад јасно зашто министар те наводе хрватске предсједнице о руској опасности није демантовао јер та опасност заиста постоји.
  ОБА је то потврдила.

 5. апостроф,19.12.2016. 14:46:01[167562]
  Имати 35-40 година, бити војник, бити здрав и јак човјек и хтјети у пензију, наравно ако ниси психички болестан,нешто што је треба казнити, никако жалити.
  Добију отпремнину, купе од политичара посао са отпремнином и све ок
  ———————————————-

  Јбга „апострофе“, и ти би сада кажњавао њих,а не ове које наводиш?!
  Па ко их је навадио да се силни здрави пензионишу него политичари? Ко им је омогућио то него политичари? Ко је узимао провизију и избацио цјеновник у иљадама кемова него политичари(читај олош)? Ко…????
  То је у овом изопаченом друштву овдје сасвим нормално, зато сам и навео горе пример, да политичари(читај олош) тешком РВИ са троје дјеце са 15г радног стажа до рата, шаљу одговор, не „испуњава услове за пензионисање“,…кажу још, правимо програм за запошљавање инвалида, а ко челик здраве шаљу у пензију.

  Или кеш, или часна партијска књижица.
  Понављам,
  имају моју пуну подршку, осим ове да ПРВО дижу руку на себе, то после!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *