Данас никоме не треба вјеровати?

Aгенција Прајм Комјуникејшнс (Prime Communications) је направила ново истраживање ставова грађана РС. Овај пут се ради о испитивању степена повјерења које грађани РС имају у друге припаднике људске врсте, резултати који слиједе су вјероватно још један дио у мозаику, чији шири план већ одавно захтијева општу друштвену редекорацију. Фронтал.РС ово истраживање доноси у цјелости, укључујући […]

уторак, септембар 1, 2009 / 15:52

Aгенција Прајм Комјуникејшнс (Prime Communications) је направила ново истраживање ставова грађана РС. Овај пут се ради о испитивању степена повјерења које грађани РС имају у друге припаднике људске врсте, резултати који слиједе су вјероватно још један дио у мозаику, чији шири план већ одавно захтијева општу друштвену редекорацију. Фронтал.РС ово истраживање доноси у цјелости, укључујући и ликовне прилоге.

Истраживање ставова грађана Републике Српске је урађено у 38 општина, укупно је испитано 1.000 испитаника техником усменог интервјуа, на основу унапријед припремљеног упитника. Популација репрезентована истраживањем је дефинисана као општа популација Републике Српске старија од 18 година. Примјењен је више-етапни стратификовани случајни узорак (могућа грешка + – 3%)

Истраживање је реализовано од 30.05 до 07.06. 2009. године за властите потребе у оквиру пројекта „Република Српска данас".

Генерално гледајући грађани Републике Српске мало вјерују другима, што је и приказано на насловном графикону. Са тврдњом да се „Данас никоме не треба вјеровати" слаже се 70,2% становника Републике Српске. Са овом тврдњом се не слаже 28,9% становника овог ентитета.

Табела 1. Данас никоме не треба вјеровати?

Мушкарци (72,1%), више него жене (68,5%), имају повјерења у друге људе.

Табела 2. Данас никоме не треба вјеровати?

Неповјерење према другим људима преовладава без обзира да ли живе на селу или у граду.

Табела 3. Данас никоме не треба вјеровати?

Највеће неповјерење према другим људима налазимо код испитаника старијих од 60 година (72,6%) и испитаника старости између 30 и 44 године (71,7%).

Табела 4. Данас никоме не треба вјеровати?

Са порастом образовања опада проценат грађана који немају повјерења у друге људе. Јасно је да образовање утиче у великој мјери на степен повјерења међу становницима Републике Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *