Данас цетрална свечаност Кочићевог збора

У Стричићима код Бањалуке данас ће бити одржана централна свечаност 47. Кочићевог збора. Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић, у оквиру Кочићевог збора, положиће вијенац на Споменик погинулим борцима у Стричићима. У цркви на Клисини у Стричићима у 10.00 часова биће одржан парастос Петру Кочићу, а у 11.00 часова планирано је полагање вијенаца на Споменик […]

недеља, август 26, 2012 / 09:32

У Стричићима код Бањалуке данас ће бити одржана централна свечаност 47. Кочићевог збора.

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић, у оквиру Кочићевог збора, положиће вијенац на Споменик погинулим борцима у Стричићима.

У цркви на Клисини у Стричићима у 10.00 часова биће одржан парастос Петру Кочићу, а у 11.00 часова планирано је полагање вијенаца на Споменик погинулим борцима отаџбинског рата.

У име града Бањалука вијенце ће положити градоначелник Драгољуб Давидовић и предсједник Скупштине града Слободан Гаврановић.

На огњишту Петра Кочића у Стричићима у 12.00 часова биће уприличен књижевни програм "Кочићу у част" и уручена овогодишња "Кочићева награда" приповједачу, публицисти и новинару Јовану Бабићу.

Након културно – умјетничког програма "Петар Кочић међу Змијањцима", који почиње у 13.30 часова у Основној школи "Петар Кочић" у Стричићима, биће организована надметања у сеоским спортовима, те борба бакова за награду "Јаблан".

У Бањалуци је синоћ одржана свечана академија "Кочићево вече", којој су присуствовале званице из јавног, културног и политичког живота Републике Српске.

Премијер Џомбић изјавио је синоћ на свечаној академији да је српски писац Петар Кочић схватао да се национално биће покореног народа једино чува матерњим језиком и вјером.

"Народ може преживјети вјековна ропства ако очува матерњи језик и вјеру. Кочићев збор одржава се у амбијенту Змијања, простору омеђеном Кочићевом завичајношћу", рекао је Џомбић.

Академик Матија Бећковић рекао је да је Кочић једнако писао приповјетке и чланке, као и апелације суду. "Сам је тражио ону крупну моћну силу једину коју душмани не разумију, а народ разумије. За 135 година Кочић је остао стијена и носећи стуб", рекао је Бећковић.

Овогодишње свечаности посвећене српском писцу и народном трибуну Петру Кочићу завршавају се данас.

Покровитељи 47. Кочићевог збора су Влада Републике Српске и град Бањалука.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *