Дан страдања Рома

Данас се обиљежава Дан страдања Рома у Другом свјетском рату На данашњи дан, 1942. године водја С С-а Хајнрих Химлер је издао наредбу за систематско слање Рома у концентрационе логоре и њихову ликвидацију. Депортација Рома трајала је од фебруара 1943. до јула 1944. године и током тог периода заробљено је 23.000 Рома, од којих је […]

недеља, децембар 16, 2012 / 14:54

Данас се обиљежава Дан страдања Рома у Другом свјетском рату

На данашњи дан, 1942. године водја С С-а Хајнрих Химлер је издао наредбу за систематско слање Рома у концентрационе логоре и њихову ликвидацију.

Депортација Рома трајала је од фебруара 1943. до јула 1944. године и током тог периода заробљено је 23.000 Рома, од којих је око 20.000 убијено у њемачким логорима.

Процјењује се да је на подручју краљевине Југославије било 300.000 Рома, а да је половина тог броја убијена прије или у току депортације, као и у самимм логорим, од којих највише у Јасеновцу.

За време Другог свјетског рата укупно је, у цијелом свету, убијено око 1,2 милиона Рома.

Национални дан Рома страдалих у Другом свјетском рату, 16. децембар, биће обиљежен у данас у Србији, а централна комеморативна манифестација биће одржана у Спомен-комплексу "Стратиште" у Јабуци.

Вијенце ће на мјесту гдје је била масовна гробнице цивила страдалих у Другом свјетском рату, положити премијер Србије Ивица Дачић, предсједник Националног савјета ромске националне мањине Витомир Михаиловић и градоначелник Панчева Светозар Гавриловић.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *