Дан Преда се јавио европолтронима: Од ЕУ ништа ни 2019.

Посланик Европског парламента Кристијан Дан Преда изјавио је да је чињеница да до 2019. године ниједна од шест балканских држава неће бити спремна за улазак у ЕУ и да се боји да су у БиХ реформе готово потпуно заустављене.

субота, септембар 16, 2017 / 20:29

Он је нагласио да БиХ губи динамику кретања према ЕУ, а одговорност за напредовање према ЕУ лежи искључиво на властима БиХ.

„Још имате шансу за добијање кандидатског статуса, али чини ми се да су се власти почеле спотицати већ пред имагинарном линијом циља“, рекао је Дан Преда и додао да та линија није циљ, већ старт процеса према ЕУ.

Он је за „Дневни аваз“ истакао да се од БиХ сада много очекује и потребни су одлучни кораци на европском путу, прије свега у провођењу Реформске агенде и попуњавању Упитника.

„Стоји чињеница да до 2019. године ниједна од шест балканских држава неће бити спремна за улазак у ЕУ“, истакао је он и додао да су пред регионом сада двије могућности, или да се фокусира на испуњење предуслова за чланство, или да се бави другим стварима.

Дан Преда је поручио да је потребно да државе региона преузму одговорност за брзину свог пута интеграција у ЕУ, јер није тајна да су реформе у областима демократије и економије успорене у цијелом региону.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *