Далипагић: Кошарка на низбрдици

Легенда српске кошарке Дражен Далипагић изјавио је да је прошло вријеме када је српска репрезентација била састављена од правих звијезда. Далипагић је то изјавио за “Вечерње новости” поводом стања у којем се налази српска кошарка посљедњих година и квалификација у којима је репрезентација Србије узела посљедњу визу за Европско првенство у Словенији наредне године. “Наша […]

понедељак, септембар 24, 2012 / 21:23

Легенда српске кошарке Дражен Далипагић изјавио је да је прошло вријеме када је српска репрезентација била састављена од правих звијезда.

Далипагић је то изјавио за “Вечерње новости” поводом стања у којем се налази српска кошарка посљедњих година и квалификација у којима је репрезентација Србије узела посљедњу визу за Европско првенство у Словенији наредне године.

“Наша кошарка је на константној низбрдици од 2002. године и злата са Свјетског првенства у Индијанаполису. Погледајте само састав тог тима Југославије и биће свима јасно о чему се прича већ десет година. Дивац, Бодирога, Стојаковић. И то је то. Када смо таквих асова у исто вријеме на истом мјесту, у истом тиму имали од тада. Никада”, јасан је Далипагић.

Далипагић је истакао да је тренутно стање у кошарци такво јер млађи нису жељели да слушају њега и остале легенде.

“Ми из старије гарде, себе ту несебично сврставам, говоримо већ читаву деценију да немамо играче за модерну кошарку. То је, тек послије десет година, тек прије неколико дана изјавио и селектор Ивковић. Нас ‘маторе’ као да нико није хтио да слуша све ове године”, рекао је Далипагић.

“Лако је било некада са Моком, Кићом, Мирзом, Прајом или Ћосом. Данас је и поимање кошаркашке игре другачије. Више се све своди на тимски дух. Али ми, изгледа, ни то више немамо. Слика наше данашње кошарке свела се на центра Крстића и креативног Теодосића. Код овог другог се никада не зна да ли ће дати три или 23 поена. Остали, како им је свануо дан тако и играју”.

Легендарни кошаркаш истиче и да је схватање онога шта представља репрезентација сада потпуно другачије него пре десет, двадесет и више година.

“Моји вршњаци и ја смо трчали у репрезентацију. Она нам је била излаз у свијет у сваком смислу те ријечи. Данас, ако играч има доброг менаџера, не мора ни да игра за репрезентацију. Потпише два добра уговора и богат је човјек”, истакао је Далипагић, “Ово је 21. вијек. Модерна су времена. Сигурно су менаџери потребни кошарци, али има и лоших примјера. Узимају се дјеца од 15 или 16 година. Потписују се сулуди уговори. То само шкоди, никако не може да изађе на добро. Менаџери су данас људи који су у тренду. Али тренд би требало да се мијења и на терену. Да и тамо постоји модерна кошарка”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *