Дачић: Забрана параде је побједа, а не пораз

Предсједник владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је у Београду да забрана одржавања „Параде поноса“ не представља за Србију пораз, већ побједу. На питање новинара да ли је забрана параде пораз за Србију, Дачић је одговорио да није, већ је то "победа за Србију" и додао да ће "субота бити миран дан". […]

четвртак, октобар 4, 2012 / 12:23

Предсједник владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је у Београду да забрана одржавања „Параде поноса“ не представља за Србију пораз, већ побједу.

На питање новинара да ли је забрана параде пораз за Србију, Дачић је одговорио да није, већ је то "победа за Србију" и додао да ће "субота бити миран дан".

Премијер је, на пријему који је њемачки амбасадор у Србији Хајнц Георг Вилхелм синоћ приредио у резиденцији поводом Дана уједињења Њемачке, изјавио да ће радије прихватити критике због одлуке да се забрани парада, него да тог дана у Београду буде жртава.

"На основу безбедносних процена, Министарство унутрашњих послова је донело решење о забрани свих скупова који су најављени за 6. октобар. Укупно има шест скупова. Сви су забрањени. Забрањени су и скупови уочи тог дана, који су у, наравно, у вези са том манифестацијом (‘Парадом поноса’)", казао је Дачић.

Он је додао и да "нико неће никоме говорити шта треба да се деси у Београду, ни Европска унија, ни друге земље света, нити иједна екстремистичка или радикална организација".

"Сетите се пре две године како је Београд изгледао. Нећемо дозволити да Београд више тако изгледа. С друге стране, и Европска унија, ако мисли да је то услов за улазак у ЕУ, нека каже. Ако нам од тога зависи датум за отпочињање преговора, нема проблема. Колико видим за њих то не зависи од тога. Постоје за њих битније теме", рекао је Дачић.

Он је подсјетио да је Министарство унутрашњих послова, по закону, овлашћено и дужно да донесе такву одлуку у случају да безбједносне процене указују на проблеме, истичући да у овом случају "то нема никакве везе са људским и грађанским правима и слободама".

"Потврда за то јесте и манифестација која се несметано одвија ових дана. Чак и тако контроверзни догађаји као што је ова изложба, за коју заиста мислим да је директна провокација", истакао је премијер Србије, говорећи о манифестацији геј и ЛГБТ активиста – "Недеља поноса", у оквиру које је вечерас у Центру за културну деконтаминацију у Београду отворена изложба шведске умјетнице Елизабет Олсон Валин.

Изложба је, као и другим државама у којима је гостовала протеклих година, изазвала оштру јавну полемику због начина на који третира основне симболе хришћанства.

"Мислим да је то апсолутно један непримерен потез организатора", казао је Дачић и оцијенио да су организатори изложбе исто толико криви за стварање негативне атмосфере у друштву колико и они који прете и не дозвољавају да неко изрази своје различито сексуално опредељење.

Дачић је рекао да полиција непрекидно обезбјеђује дешавања на којима учествују геј активисти, подсјећајући да постоје њихови кафићи и забаве и да се никада није десило да дође до неког проблема.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *