Дачић: Одбио сам план за сјевер

Премијер Ивица Дачић каже да до нове рунда дијалога у Бриселу неће бити нових притисака, већ ће бити јасније да ли је могуће пронаћи рјешење за сјевер Косова. “На претпрошлом састанку постојао је приједлог да се договоре неки општи принципи и да то парафирамо. Они нису предвиђали извршну власт за Србе на сјеверу. Нисам хтио […]

недеља, март 10, 2013 / 08:46

Премијер Ивица Дачић каже да до нове рунда дијалога у Бриселу неће бити нових притисака, већ ће бити јасније да ли је могуће пронаћи рјешење за сјевер Косова.

“На претпрошлом састанку постојао је приједлог да се договоре неки општи принципи и да то парафирамо. Они нису предвиђали извршну власт за Србе на сјеверу. Нисам хтио да потпишем. Може да ми нуди било ко било шта, али никада нећу потписати ништа што није добро за Србију и што не обезбјеђује функционисање и опстанак српске заједнице на КиМ”, каже он за “Блиц”.

Дачић је рекао да Србија неће прихватити ништа мање од тога да се на Косову формира заједница српских општина која ће имати извршну власт.

“Ако неће да прихвате тај приједлог, ни ми не можемо да прихватимо ништа испод тога. У том случају, јасно ћемо поручити да ћемо испуњавати 10 захтјева ЕУ из децембра. У њима заједница није ни поменута. Наш приједлог заједнице српских општина је модел којим би се ријешила сва отворена питања, па и из децембарских услова, а првенствено паралелизам институција на коме ЕУ инсистира”, истиче он.

Дачић је оцијенио да дијалог не значи да се од Србије тражи да прихвати косовски Устав и да је то нешто на шта он не може да пристане, јер у том случају српској заједници не остају никакве ингеренције.

“Дошли смо до ситуације када са европским партнерима морамо отворено да разговарамо о питањима наших даљих европских интеграција, питањима из дијалога. Србија неће променити ставове како би на љето добила датум за почетак преговора о чланству у ЕУ, али то исто тако не значи да одустајемо од европског пута Србије”, рекао је премијер.
Говорећи о подршци коју САД пружају Приштини да све што понуди у разговорима буде утемељено на законима Косова, запитао је због чега се онда, уопште, и воде преговори и због чега Србија мора да учествује у томе.

“Онда нека седну са Србима са КиМ и рјешавају питање закона. Али ако хоће са нама, онда је то посебан политички договор, а не да се преговори воде у правцу да ми натерамо Србе са КиМ да прихвате оно што пише у тамошњим законима. То није конструктиван приступ преговорима и не води нигдје”, закључио је Дачић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *