Дачић: Нема договора, разговори се настављају

Договор о формирању заједнице српских општина на Косову није постигнут, јер и даље постоје разлике у ставовима Београда и Приштине, рекао је данас премијер Србије Ивица Дачић. Дачић и предсједник Србије Томислав Николић најавили су послије састанка с високом представницом ЕУ Кетрин Ештон у Београду да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен 20. марта. […]

четвртак, март 14, 2013 / 17:47

Договор о формирању заједнице српских општина на Косову није постигнут, јер и даље постоје разлике у ставовима Београда и Приштине, рекао је данас премијер Србије Ивица Дачић.

Дачић и предсједник Србије Томислав Николић најавили су послије састанка с високом представницом ЕУ Кетрин Ештон у Београду да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен 20. марта.

"И даље постоје разлике. Да има договора сигурно би овде била и Кетрин Ештон да објави тај договор", рекао је Дачић на заједничкој конференцији с Николићем послије разговора у Палати Србије.

Дачић је казао да договора неће бити док се не размотре суштински приједлози Београда и нагласио да се, прије свега, морају наћи одговори на питања шта је заједница српских општина и које су њене надлежност, као и на питања полиције и правосуђа.

"Ако се пронађе решење за ова три питања која би била прихватљива за обе стране, ми можемо да идемо корак даље у дефинисању тих основних принципа а даље бисмо ишли у имплементацију тога у месецима који следе после маја, јуна", рекао је он.

Дачић је навео да Приштина одбија било какав утицај заједнице спрских опшитна у области полиције и правосуђа и објаснио да, када се говори да су двије стране "близу" постизању договора, то значи да се Пришитна слаже с формирањем заједнице општина али да сматра да општине треба да имају надлежност, а не заједница.

Упитан шта је конкретно захтјев Београда у области правосуђа и полиције, Дачић је рекао да то није тема за "расправе, медије и лицитирање" већ за стручњаке.

Послије разговора који је трајао готов два сата Николић је казао да је висока представница ЕУ умјерени оптимиста, док је он, како је рекао, увијек оптмиста када се о нечему преговара и да вјерује да "никада нисмо били ближе споразуму који би уредио живот грађана на Косову".

Према његовим ријечима, тај договор би омогућимо Србима да живе "у оквиру своје заједнице у којој ће правилима да регулишу свој живот и да буду повезани са Србијом на начин да она може да им помогне ако живот за њих буде лошији или незамислив".
Он је прецизирао да се сви разговори с Ештоновом и представницима Приштине крећу у оквиру Резуолуције Скупшитне Србије о Косову.

"Ми смо јој то јасно рекли и пре неколико дана у Бриселу и данас и замолили смо је да нам своје утиске износи на основу онога шта пише у Резолуцији (Скупштине Србије), односно на основу тога да ли је оствариво за албанску страну или не", рекао је Николић.
Предсједник Србије рекао је још да је могуће да ће до 20. марта "проциркулисати" и неки неформални документ који би био предложен у Бриселу, а састављен на основу мишљења Приштине и Београда.

Дачић је прецизирао да ће се тај документ односити на евентуалне заједничке ставове, односно оно око чега се слажу Београд и Приштина у вези са заједницом српских општина.

"Није то никакав споразум о нормализацији односа као што сте могли да читате у неким страним гласилима, па и у домаћим", истакао је он.

Дачић је додао да Србија жели компромис али да неће прихатити понижење и да је то њена порука пред разговоре 20. марта.

Он је рекао да Београд не може да пристане да заједница буде "необавезна форма, малтене невладина организација" већ да морају постојати "међународне, па и гаранције у оквиру и Србије и приштинских институција".

Премијер Србије закључио рекао да "у овом тренутку заиста нико не може да каже да ли ће доћи до договора или не", јер Србија износи компромисне приједлоге док Приштина инсистира да све мора бити у складу с косовским уставом и законом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *