Дачић: И да признамо Косово смислили би неке нове услове

Шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да Србија, и када би признала Косово, не би била у ЕУ, „зато што ће увек постојати неки нови услови“. Како је рекао у интервјуу "Спутњику", Србија не жели више да прихвата политику покретних циљева и стално постављање нових услова. Дачић је на питање да прокоментарише изјаву председник Србије […]

уторак, април 7, 2015 / 14:53

Шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да Србија, и када би признала Косово, не би била у ЕУ, „зато што ће увек постојати неки нови услови“.

Како је рекао у интервјуу "Спутњику", Србија не жели више да прихвата политику покретних циљева и стално постављање нових услова.

Дачић је на питање да прокоментарише изјаву председник Србије Томислав Николић да би Србија, кад би признала Косово, за месец дана била у ЕУ, одговорио: "Не би. Зато што ће увек постојати неки нови услови".

"Кад је био испоручен, ухапшен (Ратко) Младић, после месец дана се појавило питање Косова. До тада то није било на дневном реду. Али, ми апсолутно не желимо више да прихватамо ту политику покретних циљева, то стално постављање нових услова…И ми не желимо уопште да разговарамо више о тој теми. Ми смо јасно рекли, и нама је јасно речено, да нема никаквог услова", рекао је он.

"Можда би неко то желео, билатерално те земље су већ признале Косово, али Србија нема никакву намеру да мења своју позицију кад је реч о независности Косова. Ми сматрамо да смо спремни за дијалог, али нисмо спремни за наметање било каквих услова. Нити ултиматума", рекао је шеф српске дипломатије.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Дачић каже да до сада није дефинисан статут Заједнице српских општина зато што у Приштини мисле да то треба да буде са што мање овлашћења, па стално блокирају усвајање статута.

"Тако да имплементација Бриселског споразума, заправо, одговара Србији, и Србија није та која кочи његову имплементацију, већ Приштина", рекао је он и поновио да Београд неће променити свој став по питању независности Косова.

Поводом изјаве високе представнице ЕУ Федерике Могерини да Србија и Косово воде разговоре као две државе, Дачић каже:

"Могерини се извинила због те изјаве. Наводно је хтела да каже да је реч о странама, а не о државама. Наш премијер води сада разговоре са новим премијером у Приштини, надам се да ћемо моћи сви заједно да учинимо неке кораке даље, напред. Али не у правцу независности, него о нормализацији односа. Србија је конструктиван фактор".

Коментаришући потписивање Индивидуалног партнерског акционог плана (ИПАП) са НАТО-ом и однос Србије према Алијанси, Дачић је поновио да Србија нема намеру да уђе у НАТО, али имајући у виду да је окружена земљама чланицама НАТО-а, жели да успостави партнерске односе.

"Уколико смо државници, ми морамо да будемо свесни да прошлост не можемо да изменимо и да гледамо како да у овом тренутку заштитимо најбоље наше националне и државне интересе. Зато Србија води једну балансирану спољну политику, јер однос према НАТО-у и ОДКБ-у није само војно питање, оно је и политичко питање. Зато ми имамо статус у НАТО-у у оквиру програма Партнерство за мир", рекао је он.

Упитан колико је та неутрална позиција Србије одржива, имајући у виду, између осталог, и недавну изјаву америчког амбасадора Мајкла Кирбија да смо шизофрени народ јер срцем гледамо према Русији а главом према Европи, Дачић каже:

"Мислим да је одржива. Србија, односно бивша Југославија, увек је била неутрална. Не знам да ли је Швајцарској ишта фалило у њеној историји, иако је већ два века неутрална. У овом смислу, ми нисмо, наравно, неутрални у односу на разна дневнополитичка догађања и геостратешке игре, али ми ћемо се трудити максимално да наша политика не буде или-или, него да буде политика која подразумева и улазак у Европску унију и даљи развој добрих односа са Русијом. Мислимо да то није међусобно супротстављено."

Дачић, који је и лидер Социјалистичке партије Србије, рекао је да није присталица честих избора и да је Србији потребна политичка стабилност, али да премијер Александар Вучић има право да искористи могућност реконструкције владе како би омогућио њен квалитетнији рад.

"Ми смо добро сарађивали и добро сарађујемо. На спољно-политичком аспекту мислим да нисмо имали никаквих размимоилажења и некаквих проблема, али је најважније да ли верујемо у заједнички циљ око кога смо се окупили. А то је да Србија буде боља и да наш народ живи онако како заслужује. И вероваћу у тај циљ, без обзира да ли будем у Влади или не", рекао је Дачић у интервјуу за Спутњик.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *