Да ли је Требиње остало без опозиције

Нови градоначелник Славко Вучуревић мјесец дана се мучио да састави већину у Скупштини града Требиња јер је коалиција „Заједно за Требиње“ на изборима освојила свега 12 мандата. Пише Небојша Вукановић Недостајала су још два која су затезала и било их је тешко пронаћи, али чим је скупио пријеко потребних 14 полако су почели да се […]

четвртак, децембар 6, 2012 / 21:53

Нови градоначелник Славко Вучуревић мјесец дана се мучио да састави већину у Скупштини града Требиња јер је коалиција „Заједно за Требиње“ на изборима освојила свега 12 мандата.

Пише Небојша Вукановић

Недостајала су још два која су затезала и било их је тешко пронаћи, али чим је скупио пријеко потребних 14 полако су почели да се прикључују и остали, па је питање да ли ће у требињском парламенту уопште бити опозиције у наредном периоду.

Требињци, а посебно градски моћници, воле побједнике, а то се могло видјети и у претходном сазиву Скупштине општине Требиње. Као и сада Славко, и бивши начелник Доброслав Ћук дуго се мучио да састави већину у парламенту. Бурна конститутивна сједница одржана је на истеку законског рока у децембру 2008., али је послије скупљених 16 све ишло лако. Добро је врло брзо купио још неколико одборника из свих странака, а како је протицало вријеме цијена одборника на политичкој пијаци је била све мања. Неки "опозиционари" пред крај мандата били су јефтинији од младог јунца на сточној пијаци.

Сједнице скупштине постале су досадне, монотоне и незанимљиве јер је опозиција нестала, а буџет, извјештаји о раду и друге важне тачке усвајане су без расправе, често и без иједног гласа против. Због тога сада звуче јако лицемјерно изјаве од нове власти која тврди да је буџет нереално планиран, да није требало градити нову аутобуску станицу, асфалтирати улице… На почетку прошле године ниједан одборник није гласао против буџета који је предложио Доброслав Ћук, и Извјештаје о раду Административне службе.

По дешавањима на конститутивној сједници новог сазива може се закључити да ће и наредне четири године у сали Скупштине владати складна хармонија. Са три тачка на возилу Славко је дуго времена тражио четврти како би могао да покрене возило са мјеста, али чим је завио шараф на последњем точку у гепеку су се ниоткуда нашле још четити резервне гуме. Срби, а посебно Требињци, воле власт, и цијена одборника има неку тежину само док се не формира већина. Послије тога сви трче да загрле и пољубе вођу, и кажу му да је најљепши, најпаметнији, најбољи… Не бих се ни мало зачудио ако Славков приједлог буџета до краја године буде имао подршку 28 одборника иако у клупама има мјеста за свега 27, јер би понеки из "црвене" половине могли дићи и двије руке као знак покорности и оданости.

Иако је освојио рекордан број гласова и одборничких мандата, требињски СНСД након локалних избора понаша се као поражена и разбијена војска послије изгубљеног рата. Велика група интересно повезаних појединаца полако почиње да бјежи и напушта велики брод чим је понестало меда у који ће умакати своје прстиће. Труст директора из јавног сектора је раштркана машинерија која једино зна да у интересу владајуће партије руководи јавним предузећима.

Од директора и моћника се никако не може очекивати да буду критичари и опозиција, па се већ сада може закључити да ће Требиње у наредне четири године умјесто конструктивне и жестоке опозиције имати само икебану у клупама. Страх је чудо, и видно је да су се многе галамџије из енергетског сектора уплашиле. Неки мање, а неки више, али готово сви директори и јавни функционери имају велике хипотеке и орасе у џеповима, и због тога ће многи радије да ћуте бојећи се да Славко у неком часу не замаше папирима као одговор на њихова незгодна питања.

Јака и конструктивна опозиција која бичем снажно удара након сваке грешке неопходан је коректив за сваку власт, па би било добро да у Градској скупштини буде бар неколико искрених критичара који ће покушати да обуздају Славкана и његове сараднике. Нови Закон о сукобу интереса, или изненадна уредба великог вође из Лакташа којом ће забранити директорима да буду одборници, могла би донекле да преокрене ситуацију. У противном Славко се може бојати да ће га ујести само неко од предатора из најближе околине који је незадовољан расподјелом плијена јер је очекивао да ће га умјесто репа и костију запасти бут или плећка.0 КОМЕНТАРА

  1. Мада позната, ово је ипак застрашујућа прича.
    Требло би је схватити као озбиљно упозорење будућих дешавања на републичком нивоу када, ускоро, дође до промјене власти на ванредним или редовним парламентарним изборима.

    Ако је тачно, Небојша, оно што си недавно писао о Славку Вучуревићу и орасима у његовим џеповима, онда је и нормално да га сада свака шуша може „потсјећати“ на његове игре и игрице у скупљању пара. Тако је то кад народ „бира“ те „поштене“ ма из које партије долазили. Увјек су сласна мета у познатој игри и добра заштита властитих игара и игрица на отимачини народних пара.Вјероватно је идентична ситуација и у другим срединама гдје је дошло до „промјена“. Нажалост.

  2. Стварно га тупиш Вукановићу и засипаш ове твоје „револуционарно“ настројене фанове разним произвољним неистинама. Једно вријеме си говорио како ће Славко Вучуревић са СНСД-ом и Ћуком под руку, па сада испало да је направио већину са твојим љубљеним ДП-ом и смлаћеним Шарабом.
    Немам појма имаш ли ти икакве шансе за посланика, али мислим да се само о томе ради. Ја ти желим сваку срећу у политичкој каријери али онда престани глумити неутралног новинара и аналитичара, јер се види да од муке „анализираш“.

  3. А промашио си и за Билећу. Коментарисао си да ће СДС у власт са СНСД, а показало се да неће. Баш ти се не да B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *