Да ли је НАСА пронашла нову Земљу?

Потрага за ванземаљским животом добила је додатан вјетар у једра након што је научник открио насељиву планету која је велика скоро као Земља, пише Дејли Мејл. Астроном Томас Баркли из Насиног Ејмс истраживачког центра у Калифорнији дошао је до овог открића уз помоћ података које је сакупио свемирски телескоп Кеплер. Неименована планета откривена је како […]

уторак, март 25, 2014 / 08:43

Потрага за ванземаљским животом добила је додатан вјетар у једра након што је научник открио насељиву планету која је велика скоро као Земља, пише Дејли Мејл.

Астроном Томас Баркли из Насиног Ејмс истраживачког центра у Калифорнији дошао је до овог открића уз помоћ података које је сакупио свемирски телескоп Кеплер.

Неименована планета откривена је како орибитира око неидентификоване звијезде у њеној такозваној „зони златокосе“ – у питању је регион око звијезде који емитује довољно енергије, свјетла и температуре за постојање површинских вода на планети потребних за стварање живота.

Уз помоћ слика које је забиљежио Кеплер, Баркли тврди да вјерује да је пронашао нови звјездани систем који се састоји из пет планета које орбитирају око М1 патуљасте звијезде.

Ове звијезде су знатно мање и слабије од нашег Сунца и нису довољно свијетле како би могле да се виде голим оком.

Такође познате као црвени патуљци, ове звијезде чине 70 одсто свих звијезда у галаксији и могу се разликовати по величини.

Поређења ради, наше Сунце је назвао Г патуљак, а у универзуму они чине свега 5 одсто свих звезда.

Иако је до сада откривено неколико планета сличних Земљи, новооткривена планета је по својој величини најближа Земљи.0 КОМЕНТАРА

  1. Dobro je da možemo da nađemo mjesto na koje ćemo preseliti. Zato je projekat bakinačkog kosmodroma od strateškog značaja. A kao i u svakoj kolonizaciji spisak putnika treba povući sa sajta vladajuće stranke:D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *