Да их користе сви: Овај УСБ оживљава и прастаре рачунаре

УСБ меморија је међу најједноставнијим свакодневним стварима, које узимамо здраво за готово, а сада би могла да постане једно од решења које ће омогућити коришћење рачунара за скоро двије трећине свјетске популације. Нисан Бахар и Френки Имбеси осмислили су Кипод, а практично се ради о оперативном систему на УСБ. На Индиегого платформи су успјели да […]

понедељак, мај 12, 2014 / 00:03

УСБ меморија је међу најједноставнијим свакодневним стварима, које узимамо здраво за готово, а сада би могла да постане једно од решења које ће омогућити коришћење рачунара за скоро двије трећине свјетске популације.

Нисан Бахар и Френки Имбеси осмислили су Кипод, а практично се ради о оперативном систему на УСБ. На Индиегого платформи су успјели да остваре циљ и прикупе 40.000 долара за развој пројекта који планирају да тестирају у сламовима кенијског главног града Најробија.

На том подручју људи просјечно зарађују нешто више од 150 динара на дан, а јако мало их има рачунар или приступ интернету. Међутим, Бахар и Имбеси Киподом желе то да промјене, пише ББЦ.

Пројекат би требало да омогућити да се одбачени или неисправни рачунари поновно врате у функцију, али да свако ко има Кипод има искуство сопственог рачунара, са својом радном површином, програмима и подацима. По малом дијелу цијене лаптопа, таблета или другог рачунара.

Двојац се нада да ће за пројекат заинтересовати око 150.000 људи у земљи, а за почетак ће стикове да понуди особљу и ученицима школе “ВајНотАкадемија”, која је покренута у Матхаре сламу. У њој су Бахар и Имбеси у марту донијели рутер са СИМ картицом и ученике спојили на интернет. Ученицима су донијели и неколико старих преносника па им подијелили Кипод стикове, са којих се директно подиже модификована верзија Андроида 4.4.

Аутори пројекта желе да сваки рачунар или лаптоп буду једноставни за коришћење као и телефон, са иконама за разне задатке или спремљеним адресама вeb страница. Сваки Кипод памти своје поставке и лозинке, а на меморију пакује податке и програме.

“Ово ће помоћи људима у Африци да сами себи помогну, помоћи ће им да почну да уче и како да зарађују”, каже директор Доминик Отјено о потенцијалу да технологија промијени ментални склоп деце.

Како пише ББЦ, Кипод није замишљен да доноси велику зараду, али да се пројекат може сам одржавати. Бахар и Имбеси планирају да људи у разним земљама купују стикове, на њега инсталирају систем и основне апликације, а потом га продају за малу зараду.

Након лансирања Кипода у Најробију, следећи план је довести га у Индију, Израел, на југ Италије, али и друге дијелове Африке.

Да би Кипод радио, рачунар на који се спаја мора имати процесор, 1 ГБ РАМ-а, основну графичку картицу, што значи да се бројни прастари рачунари на овај начин могу вратити у функцију. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *