Цвијановићева: Засједамо у фабрици да охрабримо раднике

Поводом годину дана рада Владе Републике Српске у суботу, 15. марта, биће одржана посебна сједница Владе у Фабрици глинице „Бирач“ у Зворнику. “То ће бити снажана порука, јер је управо једна од првих интервенција нове Владе била усмјерена у ‘Бирач’ и на спасавање радних мјеста. Цијенећи значај ове фабрике за регију и цијелу Републику Српску, […]

уторак, март 11, 2014 / 14:21

Поводом годину дана рада Владе Републике Српске у суботу, 15. марта, биће одржана посебна сједница Владе у Фабрици глинице „Бирач“ у Зворнику.

“То ће бити снажана порука, јер је управо једна од првих интервенција нове Владе била усмјерена у ‘Бирач’ и на спасавање радних мјеста. Цијенећи значај ове фабрике за регију и цијелу Републику Српску, успјели смо очувати производњу, те сачувати постојећа и отворити нова радна мјеста”, изјавила је Срни предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Она је додала да ће то бити први пут да једна Влада одржава своју сједницу у некој фабрици, и да тиме показује да стоји иза сваког радника и сваке породице чија је егзистенција везана за овај привредни субјекат.

Према њеним ријечима, на сједници ће бити ријечи и о породилишту у Зворнику за које је Влада обезбиједила 100.000 КМ за реконструкцију и модернизацију. “Болница у Зворнику је четврта по броју порода у Републици Српској и Влада овом одлуком жели да обезбиједи боље услове за мајке и новорођене бебе”, истакла је Цвијановићева.

Такође, додала је премијер Српске, на сједници ће бити ријечи и о провођењу Стратегије за борбу против корупције која је усвојена у Народној скупштини Српске.

“Влада ће усвојити Акциони план за провођење наведене Стратегије и приступити формирању тијела која ће, помоћи институционалном систему у сузбијању корпуције”, појаснила је Цвијановићева.

Говорећи о раду Владе у првој години мандата, премијер Српске је истакла да је Влада, иако у тешким околностима, као што су свјетска економска криза и несигурности аранжмана са ММф-ом, одржала економску и фискалну стабилност, те интервенисала према оним категоријама гдје је било најпотребније.

“Примјера ради, Влада Републике Српске је у протеклој години донијела одлуку о враћању плата свим буџетским корисницима у износу од пет одсто, а недавно је донесена и одлука о додатном враћању плата свим буџетским корисницима са средњом стручном спремом на ниво из 2008. године. Одлука се односи на више од 14.000 буџетских корисника, а повећање плата је у распону од пет, 10 и 15 одсто”, истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада у прошлој и овој години, у два наврата повећала и пензије. “Важно је истаћи да је пензија из јануара ове године, у односу на јануар прошле године, увећана за 7,3 одсто”, додала је премијер Српске.

Према њеним ријечима, ова влада је прва обезбиједила пољопривредницима у Српској плави дизел за прољећну и јесењу сјетву. Осим тога, одмах по преузимању мандата прије годину дана, у области пољопривреде измирене су обавезе према корисницима подстицајних средстава пренесене из 2012. године у укупном износу од 50,3 милионан КМ, а сада се, уз текуће обавезе, улажу и напори да се у најскорије вријеме измире у потпуности и обавезе из 2013.године.

“Влада је радила и на провођењу реформе регистрације пословања и увела једношалтерски систем регистрације. Од почетка функционисања једношалтерског система од 1. децембра 2013. до 1. марта ове године у Српској је регистровано 301 ново предузеће. Ако се узме у обзир исти тромјесечни период прошле године, када је регистровано 174 предузећа, јасно је да је дошло до значајног повећања броја новорегистрованих привредних субјеката и да је ово била добро осмишљена мјера”, нагласила је Цвијановићева.

Паралелно са поједностављеним и знатно јефтинијим почетком пословања, Влада Републике Српске је у првој години мандата утврдила и неколико закона и мјера с циљем растерећења привреде.

“Донесен је Закон о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, с циљем олакшања положаја привредних субјеката по увођењем неопорезивог дијела дохотка од 200 КМ на мјесечном нивоу чиме се Република ‘одрекла’ дијела буџетских прихода у корист привреде ради повећања ликвидности и привредног раста”, прецизирала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, утврђен је и Закон о посебним начинима измирења пореског дуга, донесен и Закон о мултилатералној компензацији и цесији у циљу чишћења међусобних дуговања, као и Закон о фискалној одговорности, покренута је и процедура за растерећење мале привреде у оквиру система фискализације.

“Ове мјере су донесене са циљем олакшања финансијског положаја привредних субјеката погођених ефектима економске кризе, одржања текуће ликвидности и подстицање запошљавања у привреди”, објаснила је Цвијановићева, додавши да Република Српска, за разлику од држава у окружењу није повећавала ни пореске стопе, нити уводила посебне порезе у вријеме кризе, чиме су се штитили и привреда и грађани.

Такође, и цијена електричне енергије, која је значајна ставка у пословању сваког субјекта, али и у породичним буџетима грађана, остала је све ове године трајања кризе међу најнижим у регији.

Она је подсјетила да је пронађен стратешки партнер за куповину имовине “Енергоинвест – Расклопна опрема” а.д. Српско Сарајево, а уз посредовање Владе Републике Српске завршена је и продаја Фабрике дувана Бањалука.

“Не смијемо заборавити да је Фабрика дувана Бањалука дуги низ година била негативна прича која нас је пратила. Пронашли смо партнера који је ушао у Фабрику, успоставио нове активности, оживио производњу и успио да одржи запосленост онако како се обавезао према Влади, али и према претходном власнику”, истакла је премијер Српске.

Што се тиче бивше Расклопне опреме, навела је Цвијановићева, тамо се постепено врши упошљавање радника у оквиру новог предузећа, као и измирење обавеза према њима, те стварање претпоставки за одлазак у пензију оних који су за то испунили услове.

Цвијановићева је додала да је Влада интервенисала и кад је у питању Технички ремонт Братунац и обезбиједила оживљавање и овог привредног субјекта.

Она је навела да је захваљујући ангажовању Владе и новом менаџменту, Јавно предузеће “Шуме Републике Српске” завршило пословање у 2013. години, са добити већом од пет милиона КМ.

Говорећи о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у 2013. години, Цвијановићева је рекла да је Влада Републике Српске у ту сврху издвојила укупно 10 милиона КМ.

“У овом периоду укупно је збринуто 198 корисника, а у току је изградња 268 станова. Опредијељење Владе је да током ове године у потпуности реализује Програм стамбеног збрињавања, који укупно укључује више од 5.600 корисника”, нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је додала да је рад Владе обиљежио и низ мјера које су се паралелно дешавале, укључујући изградњу и завршетак великих инфраструктурних пројеката.

“Што се тиче инфраструктурних пројеката, радови на аутопуту Бањалука – Добој, дионица Прњавор – Добој, дужине 37 километара, теку планираном динамиком. У прошлој години реализован је пројекат ‘Трајно рјешење клизишта Чемерно на магистралном путу М-20 фоча-Гацко’, вриједности од преко 73 милиона КМ, који је финансиран из средстава економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске. Такође, завршен је и пројекат ‘Изградња тунела Стамболчић у општини Пале’ вриједности од 17 милиона КМ и још много пројеката у области саобрађајне инФраструктуре који се односе на реконструкцију регионалних и локалних путева”, прецизирала је Цвијановићева.

Она је рекла и да се у оквиру заједничког програма Владе Србије и Владе Српске за развој Подриња приступило и реализацији изградње моста Братунац – Љубовија.

У протеклих годину дана, Влада Републике Српске наставила је да ради на јачању здравственог сектора, а међу важнијим пројектима је изградња нове болнице у Бијељини, површине 15.500 метара квадратних, са 246 кревета и пет операционих сала, а отпочео је и пројекат реконструкције Клиничког центра Бањалука и изградње јужног крила, а недавно је отворена и реконструисана дневна хемато-онколошка болница, чиме је пацијентима који болују од тешких болести омогућено лијечење у бољим условима.

Јужно крило Клиничког центра Бањалука биће завршено до краја године, чиме ће бити омогућено 6.000 квадрата простора, док ће нови објекат сјеверног крила имати 17.388 квадратних метара новог модерног простора у којем ће бити смјештено 12 операционих сала.

Такође, објављен је јавни позив за достављање понуда за санацију, реконструкцију и доградњу дијела објекта болнице Српско Сарајево, која уз болницу у Добоју, остаје високо на листи приоритета у оквиру пројекта модернизације болница и развоја болничких капацитата широм Српске.

У посљедњих неколико година здравствене установе у Републици Српској увеле су бројне нове услуге, што је допринијело да се значајно смањи број упућивања на лијечење изван Српске.

Што се тиче студентске популације, рекла је Цвијановићева, предузете су активности на побољшању њиховог стандарда, на основу којих је омогућено да Српска добије нове студентске домове, већ започетом изградњом на Палама, али и стварању претпоставки за изградњу Четвртог павиљона у Бањалуци.

Она је рекла да је Влада задржала политику ниских трошкова кад је у питању цијена школарине, хране и смјештаја за студенте, који су значајно мањи у односу на цијене у окружењу.

“Резимирајући прву годину мандата, не могу а да не споменем један веома важан пројекат – ‘Јужни ток’. Надамо се да ће доћи до неометане реализације овог веома значајног пројекта”, истакла је премијер Српске и додала да се приступило доношењу новог Просторног плана и припремама за реализацију овог пројекта, те да ће нови Просторни план, поред пажње коју посвећује енергетици, енергетским објектима и ресурсима, бити усмјерен на уравнотежен развој свих дијелова Републике Српске.

Цвијановићева је подсјетила да су ради јачања мреже представништава Републике Српске, у 2013. години отворена још два – у САД и Грчкој, поред шест постојећих у Србији, Њемачкој, Рускији, Израелу, Белгији и Аустрији, чиме се јача институционално присуство Српске у свијету и промовишу њени ставови и интереси.

Цвијановићева је оцијенила да су веома значајне ствари смјештене у протеклих годину дана, те најавила да ће Влада Српске наставити да ради и даље на разним пројектима како у енергетском сектору, тако и у многим другим областима ради стварања бољих услова живота грађана Српске.0 КОМЕНТАРА

 1. Povraća mi se od ovog ponižavanja, ali bukvalno! Doće u limuzinama, smješkaće se, rukovati, gadljivo prati ruke posle rukovanja, obećati sve što narod želi da čuje i otiće glavom bez obzira. Sramota me što živim u ovoj državi!

 2. Da, povratak na mjesto zločina.
  Osim toga, ruganje i pluvanje po šrtvama.
  Koliko košta njihov dolazak?
  Dnevnice, pratnja, auta , goriva, šoferi,obezbjedjenje, telefoni, krkancija, žderancija, obustavljanje saobraćaja dok ubice prodju, …

  Ma, koje fabrike?
  Koji radnici?
  Postoje li te kateorije u Srpskoj?
  „Ustajte prezreni na svijetu,
  vi sužnji koje mori glad…“

  Ali glad, bolest, sve je lakše podnijeti od ruganja žrtvi.
  Rgaju se i onima pod zemljom, i živima, i nerodjenim
  DOOOOOOOOOOOOOOOOOOklEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE???

  DOKLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE mislite da nas ubijate?

 3. SNSD-e je počeo da bunca,ide da ohrabruje radnike koji ne znaju do kad će još moći da idu na posao očekujući da će im izvjesni litvanci zabraniti dok im ne plate njeihova potraživanja,dok ih vlas samo obmanjuje …Drugarski savjet za prestavnike vlade ČUVAJTE SE PREVARENIH GRAĐANA ZVORNIKA !!! x-(

 4. Ova Vlada je bas azurna sada pred izbore. Radnicima treba posao i da posteno zarade svoj hljeb i penziju,a ne da ih idu obmanjivati. Ovi crveni se bas razbacali po opstinama. Vrijeme je da narod kaze:DOSTA!

 5. Treba samo iscitati odluke vlade SDS-PDP iz 2003. gdje se vidi sta su oni sve prastali Litvancima, sunovrat tog preduzeca je poceo za njihovog vremena, ova vlada je to sve zaustavila, i pokrenula procese koji su stabilizovali preduzece, uprkos korumpiranom pravosudju koje je tekovina prenosa nadleznosti iz vremena SDS i PDP.

  Bili SDS i PDP sto ie budzet stabilan, sto su plate i penzije redovne i sto se povecavaju, i sto preduzeca posluju pozitivno, neka sve propadne to je njihova zelja, drugacije nemaju prostora da se nametnu kao alternativa.

  Dobro im je Rajko Vasić da nadimak „potopnici“.

 6. Тај „суноврат“ се отегао као зла година, нарочито уз Додиково вријеме када је суноврат нашао погодно тло, узимање пара из Бирча колико коме требало, понекад и фифти-фифти, режим-Литванци. Додикови режимски ортаци и родбина су се баш добро уградили у тај процес.

 7. Poruka za radnike Birča:
  kad uđu zaključajte kapije i tražite svoja prava.
  Ovim putem pozivam vladu da slijedeću sjednici održe u RAOP-u Istočno Sarajevu i neka povedu Zoru Vidović.

 8. Нисам упућена због чега су тачно протести, али у сваком случају подршка борцима. Да су задовољни животом једноставно не би ни излазили на улицу. B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *