Цвијановићева: Српска као Кипар треба сама у ЕУ

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Реублике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Српска једина институционално и политички организована структура у БиХ која може да спроведе захтјеве ЕУ, али да је тешко предвидјети да ли ће доћи до одређених ситуација као што је кипарски модел. „Али, сигурна сам да ће ЕУ морати још […]

понедељак, август 13, 2012 / 08:26

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Реублике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Српска једина институционално и политички организована структура у БиХ која може да спроведе захтјеве ЕУ, али да је тешко предвидјети да ли ће доћи до одређених ситуација као што је кипарски модел.

„Али, сигурна сам да ће ЕУ морати још једном да преиспита на који начин ће се БиХ кретати ка ЕУ, јер не очекујем да ће Федерација БиХ да стигне Српску када је ријеч о процесу интеграција“, рекла је Цвијановићева за „Еуро блиц".

Делегат у Дому народа БиХ Младен Иванић рекао да треба инсистирати на кипарском моделу пута ка ЕУ, и нагласио да треба учинити све да би се Бриселу доказало да проблеми нису у Републици Српској, него доминантно у Федерацији БиХ.

"Краткорочно сумњам у неки нови кипарски модел, али не треба одустати од тога. Tреба на томе инсистирати, максимално гурати колико се може. Реално, то неће бид једноставно, али ће политичка корист од тога сигурно доћи", рекао је Иванић, који је и члан парламентарне делегације БиХ у Савјету Европе.

Члан Одбора за европске интеграције Народне скупштине Српске Гордана Ђурић /СНСД/ рекла је да европски процеси, које је Српска прошла прије двије године, тек сада почињу у Федерацији БиХ. Она је рекла да евентуални кипарски модел не зависи од Српске, те додала да се за сваку државу прави посебан план уласка у ЕУ.

У Делегацy ЕУ и Канцеларији специјалног представника ЕУ у БиХ подсјећају да је Унија потписала Споразум о стабилизацији и придруживању са БиХ, тако да само БиХ као једна земља може да уђе у ЕУ.

„Због високог степена децентрализације подјеле функција, предложили смо да БиХ усагласи и уведе дјелотворан механизам координације европских питања. Код овог приступа водило би се рачуна о томе да су ентитети и даље одговорни за питања из њихове надлежности, док сви заједно, и истом брзином, напредују ка ЕУ“, истичу у Делегацији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *