Цвијановићева хвали испуњавање рокова

Република Српска именовала је своја два члана у Савјет за државну помоћ, док то још није учинио Савјет министара БиХ и Федерација БиХ због чега Закон о систему државне помоћи у БиХ, који је ступио на снагу у фебруару, још није у примјени. Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић рекла […]

среда, август 15, 2012 / 08:23

Република Српска именовала је своја два члана у Савјет за државну помоћ, док то још није учинио Савјет министара БиХ и Федерација БиХ због чега Закон о систему државне помоћи у БиХ, који је ступио на снагу у фебруару, још није у примјени.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је за "Еуроблиц" да су чланови Српске у Савјету помоћник министра финансија РС Радмила Михић и савјетник предсједника Српске за економска питања Рајко Томаш.

"Што се тиче Савјета министара, конкурсна процедура је или завршена или је при крају. ФБиХ је нешто касније кренула у процедуру. Такође, утврђено је да Српско Сарајево буде сједиште Савјета за државну помоћ, а ради се на успостављању регистра додјељене помоћи за претходне двије године", рекла је Цвијановићева.

Влада Републике Српске је завршила овај дио посла, каже Цвијановићева и додаје да предстоји израда подзаконских аката, али и формирања секретаријата за државну помоћ, који треба да буде мало оперативно тијело за сервисирање техничких послова Савјета.

"У суштини јесмо пробили неке рокове, али не очекујем неке проблеме због тога. Сви знају да ове активности постоје мјесецима. Европска комисија је упозната са свим овим детаљима",каже Цвијановићева.

Савјетник за економска питања српског члана Предсједништва БиХ Љубиша Ћосић, који је директно био укључен у доношење овог закона, каже да је попис државне помоћи и програма помоћи требало да буде урађен до 1. јула.

Већ смо у проблемима због пробијања рокова, рекао је Ћосић и додао да су даваоци државне помоћи били дужни да поднесу извјештај ентитетским владама о додјељеној помоћи у року од пола године од ступања на снагу закона.

Формирање Савјета кључно је за спровођење закона, јер он осим одобравања државне помоћи, одлучује о поврату незаконито додјељене помоћи, а има и право да покрене истрагу ако утврди да се државна помоћ незаконито троши.

Државна помоћ обухвата субвенције, неповратну помоћ, пореске олакшице, отписивање или преузимање дуговања, додјељивање зајмова, кредити са повољним каматним стопама и друге врсте помоћи којима се привредни субјекти доводе у повољнији положај у односу на остале субјекте на тржишту.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *