Црногорски сан: ЕУ плаћа Хрватима да НЕ пецају

Брисел ће у другој половини године хрватским рибарима понудити могућност напуштања посла уз знатну новчану накнаду за брод и рибарску дозволу. Такозвани “скрапинг“ је дугогодишња пракса у Европској унији, којом се настоји да се смањивањем националних рибарских флота очува угрожени рибљи фонд. За дио рибара то је почетак краја риболовне флоте и традиције, док се […]

уторак, мај 13, 2014 / 12:29

Брисел ће у другој половини године хрватским рибарима понудити могућност напуштања посла уз знатну новчану накнаду за брод и рибарску дозволу.

Такозвани “скрапинг“ је дугогодишња пракса у Европској унији, којом се настоји да се смањивањем националних рибарских флота очува угрожени рибљи фонд.

За дио рибара то је почетак краја риболовне флоте и традиције, док се они други, који су због све тежег пословања заинтересовани, питају како ће се програм спроводити.

Како се додаје, у Хрватској би овај програм требало да почне да се спроводи чим управа за рибарство изради све правилнике.

Прве конкурсе за откуп бродова надлежни најављују за крај године, а до тада ће јасно утврдити критеријуме.

Драстичног смањења рибарске флоте неће бити, јер су средства ограничена, али и неколико рибарских бродова мање изловљеном Јадрану пуно ће значити.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *