Човић: Ништа од дискриминаторског није избачено

Представници седам политичких странака из БиХ на састанку у Бриселу нису елиминисали ниједну дискриминаторску одредбу из Устава БиХ, изјавио је данас у Сарајеву предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић. Он је рекао да је у Бриселу договорен концепт, али не коначан, о томе како да се приступи кадидовању за члана Предсједништва БиХ и да се створи […]

уторак, март 26, 2013 / 12:48

Представници седам политичких странака из БиХ на састанку у Бриселу нису елиминисали ниједну дискриминаторску одредбу из Устава БиХ, изјавио је данас у Сарајеву предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Он је рекао да је у Бриселу договорен концепт, али не коначан, о томе како да се приступи кадидовању за члана Предсједништва БиХ и да се створи амбијент да се сваки грађанин може кандидовати.

"Речено је и како би се могао евентуално извршити избор чланова Предсједништва у једној изборној јединици у Републици Српској и комбиновати једну, односно десет изборних јединица у Федерацији БиХ /ФБиХ/ за избор два члана Предсједништва", додао је Човић.

Човић сматра да је договор из Брисела о провођењу одлуке Европског суда за људска права у предмету "Сејдић – Финци" добар пут за тражење коначних рјешења.

Он је истакао да ову одлуку треба "апсолутно испоштовати, без условљавања".

Човић је увјерен да је до 11. априла "могуће финализовати договор" о провођењу одлуке "Сејдић-Финци". "Ако се желимо договорити, можемо се договорити за два дана јер смо испричали све што смо имали испричати. Ако се то не жели, бојим се да узалуд чекамо 11. не април, него и мај, јуни. Ја сам оптимистичан и мислим да смо на добром путу", закључио је Човић.

Лидери и представници седам политичких партија у БиХ разговарали су у петак, 22. марта у Бриселу са генералним директором Дирекције Европске комисије за проширење Стефаном Санином о спровођењу одлуке Европског суда за људска права у предмету "Сејдић-Финци".

На састанку у Бриселу били су лидери СНСД-а Милорад Додик, СДС-а Младен Босић, СДП-а Златко Лагумџија, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, СББ-а БиХ Фахрудин Радончић, ХДЗ-а 1990 Божо Љубић и из СДА Шефик Џаферовић.

Представници Европске комисије доћи ће у БиХ 11. априла, како би утврдили докле се стигло у провођењу одлуке Европског суда у случају "Сејдић-Финци".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *