Ћосић: Влада ће испунити обавезе према раднцима РАОП

Влада Републике Српске испуниће обећање и за раднике бивше Енергоинвестове Расклопне опреме /РАОП/ у Источном Сарајеву, који још нису наплатили своја потраживања од ове фирме, обезбиједити око 400.000 КМ намијењених за ту сврху, изјавио је начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић. „У контактима са министром индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељком Ковачевић још […]

уторак, март 25, 2014 / 15:13

Влада Републике Српске испуниће обећање и за раднике бивше Енергоинвестове Расклопне опреме /РАОП/ у Источном Сарајеву, који још нису наплатили своја потраживања од ове фирме, обезбиједити око 400.000 КМ намијењених за ту сврху, изјавио је начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић.

„У контактима са министром индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељком Ковачевић још једном ми је потврђено опредјељење Владе Републике Српске о уплати 400.000 КМ, што је обећала и премијер Жељка Цвијановић. Та средства су намијењена управо оним радницима РАОП-а који до сада нису добили ништа од својих потраживања, али и онима који су добили дио тих средстава“, рекао је Ћосић.

Он је нагласио да претходно треба утврдити критеријуме за исплату поменутих потраживања.

Ћосић истиче да је од надлежног суда тражио и добио све податке о досадашњим пресуђеним исплатама радницима РАОП-а, те да је у току разврставање тих података, у чему учествује и синдикат.

„Што се тиче стечаја РАОП-а, највјероватније је да ће једно од општинских предузећа, којем РАОП дугује значајан износ средстава, покренути стечајни поступак, чиме би бивши радници добили могућност пријаве на биро за запошљавање, повезивања радног стажа и овјере здравствених књижица“, појаснио је начелник општине Источно Ново Сарајево.

Ћосић је подсјетио да РАОП није у надлежности општине, али да он лично, као и његови сарадници чине и више него што је у њиховој моћи да помогну радницима у остваривању њихових права.

Предсједник синдиката РАОП-а Синиша Милошевић рекао је да су данашњи протести новоорганизованог синдиката радника РАОП-а, који дјелује у саставу Синдиката металаца и рудара са Обрадом Белензадом на челу, оправдани само са аспекта незадовољства, јер им нису исплаћена зарађена средства.

„Да ли ће и како РАОП отићи у стечај, ја то не могу коментарисати, јер та фирма, формално-правно и нема имовину него само раднике и дугове, и лично мислим да је стечај требало много раније покренути, управо због радника и заштите њихових права“, рекао је Милошевић.

Он је нагласио да је новоосновано предузеће „Електроинжењеринг“, које је купило покретну и непокретну имовину РАОП-а, већ покренуло много добрих потеза, што укључује ангажман око 50–ак радника на припреми производње високонапонских прекидача и мјерних трансформатора, одржавања и ремонта машина, поправке инфраструктуре и фабричког круга…, а све то су предуслови за ангажман додатног броја радника.

Радници бившег РАОП у Источном Сарајеву, који су данас протестовали испред фабричке капије, поручили су да неће одустати од захтјева за обештећење у складу са законом.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *