Чомски: Џаба Србија попушта кад је ЕУ не жели

Погодба „Косово за Европу“ није добра јер Европска унија није одушевљена идејом да јој приступе Срби, каже Ноам Чомски. "Приступање Србије ЕУ је у овом тренутку прилично дубиозан потез. Чак и под условом да ће вас Европа прихватити, што ни у ком случају није извјесно. Знате, Европа је веома расистички настројена према идеји да у […]

четвртак, март 21, 2013 / 13:50

Погодба „Косово за Европу“ није добра јер Европска унија није одушевљена идејом да јој приступе Срби, каже Ноам Чомски.

"Приступање Србије ЕУ је у овом тренутку прилично дубиозан потез. Чак и под условом да ће вас Европа прихватити, што ни у ком случају није извјесно. Знате, Европа је веома расистички настројена према идеји да у Унију уђу Срби, тако да то неће бити тако једноставно", каже Чомски.

Чак и када би била, наводи Чомски, то не би био исправан потез, јер ЕУ тренутно срља у самоубилачком правцу, посебно због своје економске политике, која урушава сиромашније чланице.

"У поређењу с њом, америчка финансијска политика изгледа веома прогресивна. Сама идеја да наметнете мјере штедње државама представља економску катастрофу, и сада видимо шта се догађа. Сваки нормалан економиста то види, а чак и Међународни монетарни фонд то види", каже Чомски.

Ноам Чомски, најважнији политички мислилац у ексклузивном разговору за нови број Недељника наводи да није изненађен преговорима Београда и Приштине, и да разумије притиске под којима се налази Србија. По њему, било је само питање дана када ће Београд попустити.

"Постоји тај шаблон, да ће Запад подржавати власт, каква год да је, док год она испуњава њихове замисли. Исти случај сте имали с Милошевићем током осамдесетих и раних деведесетих", казао је Чомски за Недељник.

Највећи живи интелектуалац, у првом интервјуу за српске медије послије много година, објашњава да иза америчке подршке независном Косову стоји дуготрајно геополитичко промишљање.

"Иницијатива Америке усмјерена ка бившој Југославији и посебно Косову, управо је због одржавања и проширења америчке моћи у ономе што се геостратешки посматра као прилично круцијалан регион. Дијелом због Европе, а делом због Блиског истока ", говори Чомски.

Чомски наводи да свијетом управља сила, не закон, нити сентименталност.

"Чињеница да су Срби били толико храбри и толико дјелотворни у борби против нациста нема апсолутно никакав значај за Британију и Америку послије рата. Они прате своје интересе, интересе моћи. Нема осјећајности, нема правне одговорности. Тако функционише свијет", каже Чомски.

Чомски додаје да је Њемачка признала независност Хрватске без икаквог обзира према међународном праву и без икакве бриге за српску мањину у Хрватској.

"Наравно да је Југословенска народна армија прискочила у помоћ српској мањини. Тако да је њемачка иницијатива представљала одлучујући корак који је донио тај огромни сукоб", наводи Чомски.

Он упозорава да је Европа суштински расистичко друштво, које не трпи различитост.

"Не влада у Европи, како је рекао Добрица Ћосић, само србофобија. Фобије су свуда. Неофашистичке партије све су јаче – посебно у Мађарској и Аустрији, али и у другим државама. Европа је веома расистичко друштво. Они не желе различитост, они желе хомогена друштва", каже Чомски.

У великом интервјуу Недељнику, објављеном на десет страна, професор чувеног МИТ-а, почасни дипломац 37 универзитета и аутор више од стотину књига, говорио је и улози Њемачке у распаду СФРЈ, о Латинској Америци послије смрти Уга Чавеса, Арапском прољећу, ширењу НАТО пакта и оцијенио да је америчка спољна политика са Обамом направила велики заокрет – и то на горе, јер је постала бруталнија.0 КОМЕНТАРА

 1. E moj Comski, dzaba ti trubis u prazno, kad nasim srpskim budalama lakse ide metar u guzicu nego cent u glavu. To je svakom normalnom Srbinu jasno, jedino je problem sto u srpskoj politici nema normalnih ljudi. Doduse ovi su malo manje zlo od Tadica.

 2. Чоме, ма немаш ти појма!
  Не пратиш ти наш портал-Фронтал.
  Јер да пратиш сазнао би „праву истину“ од овде великих „мислиоца и интелектуалаца“ који тврде да су назадне српске патриЈоте, како они кажу за све криви.
  За све је крив Радован, Ратко, Слобо, Никола…

 3. Када не може један Кипар да опстане у ЕУ, куд смо ми засрљали јбте? Ја сам се све надао да ови наши глуме да хоће у ЕУ, а они стварно ѕапели x-( и гаће поскидали!

 4. Свака част!

  Ово је поготово битна изјава:

  „Чињеница да су Срби били толико храбри и толико дјелотворни у борби против нациста нема апсолутно никакав значај за Британију и Америку послије рата. Они прате своје интересе, интересе моћи. Нема осјећајности, нема правне одговорности. Тако функционише свијет“

  Ја би само додао да се исто односи и на Русију. Јер ТАКО функционише СВИЈЕТ.

  Врло добар чланак- велики филозоф је, као и у досадашњим разговорима, био у стању да све сумира у 3 параграфа- коме и даље није јасно- нема му помоћи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *