ЦИА користи Хрватску као базу за тајне летове

Од 2006. године хрватске војне и цивилне аеродроме користе амерички тајни агенти који се одмарају или спремају за мисије на Блиском истоку, пише „Јутарњи лист“. Осим за пребацивање својих агената, ЦИА користи Хрватску, односно Загреб, као своју шпијунску базу, пише лист. Тридесет припадника америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) прошле недеље је слетело у Сплит на […]

среда, мај 7, 2014 / 15:48

Од 2006. године хрватске војне и цивилне аеродроме користе амерички тајни агенти који се одмарају или спремају за мисије на Блиском истоку, пише „Јутарњи лист“. Осим за пребацивање својих агената, ЦИА користи Хрватску, односно Загреб, као своју шпијунску базу, пише лист.

Тридесет припадника америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) прошле недеље је слетело у Сплит на пропутовању за Велику Британију, сазнаје тај хрватски дневник.

Avion.jpg
Засад није познато одакле су долетели у Сплит. У Сплит су слетели авионом "боинг 757-200" с идентификационим бројем 24452 који припада америчком министарству безбедности.

Позивајући се на своје саговорнике, лист пише да су у Хрватску дошли након обављене мисије.

Према речима истог саговорника, слетање авиона ЦИА на хрватске аеродроме све је учесталије, те је Хрватска постала својеврсни центар за њихове авионе. Та слетања посебно су учестала у последње три и по године, односно од почетка "арапског пролећа".

Углавном се користе аеродроми у Сплиту и Дубровнику, и војни аеродром у Удбини. У том контексту је посебно занимљиво коришћење аеродрома у Удбини, који Американци користе за пребацивање специјалних снага.

На тај аеродром могу без проблема да слећу велики амерички транспортни авиони као што је "херкулес Ц-130". Аеродром је на идеалној позицији и све су операције добро скривене од очију јавности.

Хрватска је један од најприврженијих америчких савезника у Европи и те две државе имају дугогодишњу квалитетну обавештајну сарадњу. Да је то тако, потврђено је и у извештају МОРХ-а о одбрани у којем се наводи да су САД главни стратешки савезник и партнер Хрватске на подручју безбедности и обране.

Хрватска је своје аеродроме и ваздушни простор за авионе ЦИА отворила још 2006. године.
Тада су у два наврата на аеродром "Ћилипи" слетели авиони који су учествовали у америчкој операцији превоза особа осумњичених за тероризам. "Амнести интернешенел" је тако навео да су се 2006. године авиони повезани са ЦИА два пута приземљили на дубровачком аеродрому.

Америчкој тајној служби Хрватска је занимљива из неколико разлога. Чланица је НАТО, а географски је одлично позиционирана, недалеко од локација на Медитерану које су Американцима занимљиве.

Американцима су посебно занимљиви аеродроми на обали као међустаница за пребацивање њихових људи који одлазе у тајне операције.

То се потврдило управо у случају "арапског пролећа". Управо из Загреба ЦИА је организовала превоз неколико тона оружја из војних складишта побуњеницима у Сирији. Летови из Загреба обављали су се авионима јорданске компаније, а у организацији тајне службе.

Осим за пребацивање својих агената, ЦИА Хрватску, односно Загреб, користи као своју шпијунску базу.

У америчкој амбасади у Бузину смештена је шпијунска база НСА и ЦИА, што се наводи и у документима које је разоткрио Едвард Сноуден.

Према истим спекулацијама, тај центар је смештен на петом спрату на којем нема прозора, о чему сведоче раније објављене фотографије, пише Јутарњи лист.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *