Ћеранић: Ирански утицај је јак у БиХ

Иран је снажно присутан у БиХ и њеним институцијама и својом методологијом покушава да опонаша западне земље, сматра стручњак за безбједност Предраг Ћеранић. Ћеранић појашњава да утицај Ирана у БиХ није потиснут упркос томе што су западне земље још од 1992. године фаворизовале политички утицај Саудијске Арабије. "Иранци су у БиХ деценијама и не могу […]

среда, септембар 19, 2012 / 08:19

Иран је снажно присутан у БиХ и њеним институцијама и својом методологијом покушава да опонаша западне земље, сматра стручњак за безбједност Предраг Ћеранић.

Ћеранић појашњава да утицај Ирана у БиХ није потиснут упркос томе што су западне земље још од 1992. године фаворизовале политички утицај Саудијске Арабије.

"Иранци су у БиХ деценијама и не могу се избројати. Нико не зна колико их је, а њихов утицај је снажан и осјећа се", рекао је Ћеранић Срни.

Он вјерује да неке западне службе из одређених намјера пласирају податак о уласку 300 иранских агената у БиХ ради организовања терористичких напада на амбасаде западних земаља у Сарајеву, о чему је јуче писао "Прес".

На тај начин, појашњава, желе да изразе страх западних земаља да би њихове амбасаде могле бити мета напада уколико дође до драстичног погоршања односа између Израела и Ирана.

Према његовим ријечима, западне земље имају велики страх да у случају конфликта између Ирана и Израела, Иран узврати на Балкану гдје има најјача упоришта.

Ћеранић каже да, када говори о иранском присуству у институцијама БиХ, мисли на људе који су тамо веома важни, а имају одређене симпатије и благонаклон однос према Ирану и одлазе у ту земљу.

"Недавно су готово сви имами Тузланског муфтијства отишли на семинар у један ирански град. То је запрепастило дипломате појединих западних земља када су дошли до тог податка", рекао је Срни Ћеранић.

Иранско присуство је и у ријасету, невладиним организацијама, омладини, а ту је, каже Ђеранић, и телевизија "Сахар" која емитује програм на бошњачком језику.

Он је истакао да је БиХ једини простор гдје Иранци нису директно сукобљени са вехабијама. "Ту можемо говорити о преплитању њиховог утицаја и чак упливу Ирана у ове вехабијске енклаве", појашњава Ћеранић и додаје да је у овом случају у питању заједнички интерес – ширење ислама и потискивање невјерника.

Ћеранић упозорава да су вехабијске заједнице, које имају своје војне формације, опасност за Републику Српску, јер Иран није присутан у БиХ ради Срба и Српске већ представља опасност за западне амбасаде.

Осврнувши се на дешавања у Либији, Ћеранић је рекао да је јавност потпуно искључена шта се тамо догађа.

Нападе на америчке амбасаде, према његовим ријечима, неко је организовао са циљем да покрене исламско буђење.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *