Ћеле-кула прва на листи највећих грађевина од костију

Амерички магазин „Ментал флос“, који представља занимљиве чињенице из свијета, на листи „10 највећих грађевина направљених од костију“ на прво мјесто ставио је Ћеле-кулу из Ниша, у Србији. У тексту се наводи да је "1809. године, током Првог српског устанка против Отоманског царства, турски генерал Хуршид паша скупио 952 лобање за његов `језиви пројекат` у […]

четвртак, март 6, 2014 / 14:57

Амерички магазин „Ментал флос“, који представља занимљиве чињенице из свијета, на листи „10 највећих грађевина направљених од костију“ на прво мјесто ставио је Ћеле-кулу из Ниша, у Србији.

У тексту се наводи да је "1809. године, током Првог српског устанка против Отоманског царства, турски генерал Хуршид паша скупио 952 лобање за његов `језиви пројекат` у близини Ниша".

Додаје се и да су "све осим 58 лобања уклоњене и достојно сахрањене".

За оне који желе да виде како Ћеле-кула изгледа данас понуђен је и линк до странице Туристичке организације Ниша на енглеском језику.

У тексту се наводи да "кориштење лобања непријатеља да би се саградила кула шаље снажну поруку".

На листи највећих свјетских чуда направљених од костију налазе се и Кутна Хора црква од костију у Чешкој, капела "Дос осос" у Португалу и црква у Сан Франциску – јавили су београдски медији.

Часопис "Ментал флос" има осам милиона посјета мјесечно, а магазин се дистрибуише у 17 земаља.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *