Чех прогласио државу између Србије и Хрватске

На ничијој земљи између Србије и Хрватске „проглашена је“ најмања „независна суверена држава“ на Балкану, површине седам квадратних километара. „Држава“ се зове Либерленд, а њен „предсједник“, Чех Вит Једличка позива све који поштују принцип „живи и пусти друге да живе“, а нису екстремисти, да се доселе, преноси Бета. Либерленд лежи на обалама Дунава између Бачког […]

среда, април 15, 2015 / 10:08

На ничијој земљи између Србије и Хрватске „проглашена је“ најмања „независна суверена држава“ на Балкану, површине седам квадратних километара.

„Држава“ се зове Либерленд, а њен „предсједник“, Чех Вит Једличка позива све који поштују принцип „живи и пусти друге да живе“, а нису екстремисти, да се доселе, преноси Бета.

Либерленд лежи на обалама Дунава између Бачког Моноштора и Змајевца.

Једличка тврди да је „држава“ настала потпуно у складу са међународним правом јер је основана на ничијој земљи коју у окриву разграничења нису тражиле ни Србија, ни Хрватска.

„Циљ оснивача нове државе јесте да створе друштво у којем могу да просперирају поштени људи, а да им држава не загорчава живот непотребним забранама и порезима. Један од разлога за оснивање Либерленда је све већи утицај интересних група на функционисање држава и све гори услови за живот људи. Осниваче инспиришу Монако, Лихтенштајн или Хонгконг“, пише на званичном сајту нове „државе“.

Вит Једличка из маргиналне странке деснице блиске бившем премијеру и предсједнику Чешке Вацлаву Клаусу, изразио је наду у саопштењу да ће „независни, суверени Либерленд“ најприје признати управо Србија и Хрватска којима се спрема да пошаље дипломатске ноте о томе, а да ће га потом признати и остале државе свијета.

Либерленд има заставу, грб, „устав“ и „законе“, а иако се застава завијорила тек почетком ове седмице, већ дели „држављанства“ и позива све под условом да нису комунисти, неонацисти или екстремисти, а не жели ни злочинце кажњене за тежа кривична дјела.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *