Цар кинеске робе утајио 300 милиона КМ

„Анес Садиковић и његови блиски рођаци су у протеклих шест година увезли кинеску робу у вриједности од неколико милијарди КМ, те царинским малверзацијама оштетили буџет БиХ за астрономских 300 милиона КМ“, навео је извор „Независних“. Анес Садиковић, некрунисани цар кинеске робе у БиХ, и још седморо његових блиских рођака, међу којима и брат Исмет, ухапшени […]

петак, септембар 14, 2012 / 14:50

„Анес Садиковић и његови блиски рођаци су у протеклих шест година увезли кинеску робу у вриједности од неколико милијарди КМ, те царинским малверзацијама оштетили буџет БиХ за астрономских 300 милиона КМ“, навео је извор „Независних“.

Анес Садиковић, некрунисани цар кинеске робе у БиХ, и још седморо његових блиских рођака, међу којима и брат Исмет, ухапшени су јуче у акцији Државне агенције за истраге и заштиту БиХ кодног назива "Босс".

Извор "Независних" близак безбједносним агенцијама БиХ открио је да се у средишту досад највеће акције против царинске мафије налазе шлепери кинеске робе који су протеклих година преплавили тржиште БиХ.

Колико је Садиковић био јак говори и фотографија, која је у посједу "Независних", снимљена на терминалу у Тузли, када је раме уз раме с цариницима контролисао шта то увози његова конкуренција.

Из СИПА је јуче саопштено да су током акције "Босс" претресли 23 локације, односно фирме и стамбене објекте у власништву Садиковића у Бањалуци, Сарајеву, Брчко дистрикту, односно пијаци "Аризона", те Градачцу, Трнову и Добој Југу.

Претресене су фирме "Еко сан", "Јанус", "Са Тоурс" и "Босна Еxпрес".

У акцији "Босс" учествовали су и инспектори Управе за индиректно опорезивање БиХ, те полиције Брчко дистрикта, Кантона Сарајево и СИПА.

"Анес Садиковић и његови рођаци, који су сувласници у поменутим фирмама, су од 2006. године пријавили да је вриједност увезене робе тек 40 милиона КМ. Значи, неколико десетина пута мањи износ од стварне вриједности. На овај начин утајени порез достигао је износ од невјероватних 300 милиона КМ", објаснио је извор близак истрази.

Додао је како је Садиковићима на терет стављен организовани криминал у вези с царинским преварама и прањем новца.

Из СИПА су јуче навели да је акција "Босс" резултат вишегодишње истраге против организоване криминалне групе која је само у протеклих шест мјесеци ове године утајила најмање 3.500.000 КМ.

Током претреса пословних и стамбених објеката Садиковића, инспектори СИПА су пронашли и заплијенили 100.000 КМ у кешу и већу количину оружја, те материјалне доказе попут финансијске документације, мобилних телефона и рачунара.

Током претреса фирме "Еко сан" у Бањалуци, која се налази у кругу бившег "Инцела", инспектори СИПА су заплијенили одређену финансијску документацију, која је прослијеђена Тужилаштву БиХ, које и руководи цијелом акцијом.

СИПА је у сриједу увече претресла и стан Садиковића у сарајевској улици Енвера Шеховића на броју седам.

Новинара и фотографа "Независних" напао је током овог претреса гост оближњег локала, који је запријетио да ће слупати ауто и фотоапарат уколико буду фотографисали претрес.

Занимљиво је да је фирма "Еко сан", која је барем у званичним документима у власништву Исмета Садиковића, протеклих година захваљујући малверзацијама и везама у државним органима готово постала једини увозник кинеске робе у БиХ, па се тако кинески текстил с ознаком Садиковићеве фирме продаје у највећим тржним центрима широм БиХ.

Анес Садиковић посљедњи пут је ухапшен у децембру 2009. године, када је полиција у Бугарској на граничном прелазу с Турском зауставила камион с кинеском робом и у њему пронашла 44 килограма хероина.

Он је током 2008. године привођен и у БиХ, под сумњом да је био организатор криминалне групе која се бавила трговином наркотицима и која је одговорна за низ неријешених убистава.

Након свих хапшења Садиковић је пуштан на слободу, а за тешка кривична дјела одговарали су други.

Оптуживали га за монопол

"Независним" се у октобру прошле године обратила група малих увозника кинеске робе који су оптужили Анеса Садиковића да је захваљујући својим везама у државним институцијама и пријетњама постао монополиста.

Увозници су тада испричали да су проблеми настали почетком прошле године, када је Садиковић у Институту за интелектуалну својину БиХ заштитио 134 жига кинеске робе, након чега се обрушио на своју конкуренцију која ишчезава, док се Садиковићу зарада увећала за више стотина милиона КМ.

Садиковић је тако дошао у монополску позицију, а мали увозници запали у немилост његових сарадника.

У Институту за интелектуално власништво БиХ у октобру прошле године "Независним" су потврдили да нема ништа спорно у томе што је Садиковић заштитио 134 жига кинеске робе и то без претходне сагласности стварног произвођача.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *