Чађо: Код нас нема опасних криминалних група

Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо изјавио је да је чињеница да на подручју Републике Српске нема ниједне опасне организоване криминалне групе и да то показује како ради МУП Српске. "Број кривичних дјела у Републици Српској је мањи од 10.000 годишње. То је одличан резултат, али МУП Српске усмјерава своје дјеловање на даље смањење […]

понедељак, децембар 24, 2012 / 09:13

Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо изјавио је да је чињеница да на подручју Републике Српске нема ниједне опасне организоване криминалне групе и да то показује како ради МУП Српске.

"Број кривичних дјела у Републици Српској је мањи од 10.000 годишње. То је одличан резултат, али МУП Српске усмјерава своје дјеловање на даље смањење тог броја", нагласио је Чађо.

Он је рекао за "Вечерње новости" да је приоритет МУП-а Републике Српске борба против организованог криминала, корупције и тероризма.

Чађо је навео да у МУП Републике Српске није стигао захтјев из Србије да истрага у случају "Мишковић" буде проширена и на Српску.

"Али, уколико добијемо било какву врсту захтјева око асистирања у истрази или за провођење истраге на подручју Републике Српске, не треба имати никакву сумњу да ће припадници МУП-а Српске том послу прићи професионално и радити свој дио без поговора", истакао је Чађо.

Он је рекао да нити има, нити ће бити оних који ће заобићи истраге ако дође захтјев из Србије.

Говорећи о најављеном смањењу плата припадницима МУП-а Републике Српске, Чађо је навео да се нико не радује томе, али је то неминовно.

"Република Српска је од настанка изложена пријетњама. Дуго живимо у околностима у којима се континуирано траже и настоје креирати аргументи који би оспорили њено постојање. А, један од њих јесте и теза о финансијској неодрживости", рекао је Чађо.

Према његовим ријечима, одговорност Владе је да обезбиједи сигурност, а у вријеме опште економске кризе то подразумијева и тешке мјере.

"Нико ко савјесно и поштено ради свој посао не треба да се плаши отказа. Мјере које је Влада предузела управо су усмјерене у правцу да се избјегне смањење броја запослених. Због тога и мислим да је ово разумнија одлука", нагласио је Чађо.

Он је рекао да са поносом може рећи да је МУП Републике Српске независна институција и да он лично нема, нити је имао некакве притиске са стране.

"Ако има притисака, они су да још боље и снажније радимо у борби против криминала. Мислите ли да би МУП Републике Српске уживао такво повјерење грађана и углед у региону да смо подлијегали притисцима", рекао је Чађо.0 КОМЕНТАРА

 1. Ja mislim da se naš ministar zeza. Neka balavurdija u mom selu obila 50 kuća, prodavnica i kafana ove jeseni. Ne mogu im ništa jer su maloljetni. Za jedan dan ih policija privede i oni opet obiju 3-4 objekta. Valjda su im dohakali prije desetak dana. Doduše, možda ti klinci nisu opasni za ministra – za mene jesu.

 2. – Број кривичних дјела на подручју Републике Српске на годишњем нивоу не прелази 10.000.
  Уколико би те показатеље поредили са бројем становника и бројем полицајаца, можемо слободно рећи да земље далеко развијеније од нас, попут Њемачке има 7 пута више кривичних дјела, Словенија има 6 пута више КД, Хрватска 2,5 пута више, Србија дупло више, а Црна Гора до 50 % више.

  -Узимајући у обзир те исте показатеље, имамо и најмањи број кривичних дјела убистава, крађа, тешких крађа, разбојништава, крађа возила и КД трговина дрогом у региону.

  Полицијске акције у борби против организованог криминала у протекле двије године:

  – У протекле двије године МУП РС је успјешно реализовао 38 полицијских акција које су се односиле на организовани криминал и корупцију а којима је обухваћено 453 лица због постојања основа сумње да су се бавили илегалном производњом и прометом наркотицима, илегалном производњом и прометом наоружањем, илегалном трговином, недозвољеним прометом акцизним робама, да су починили тешка кривична дјела попут убистава и тешких крађа, као и друга кривична дјела привредног криминалитета (изнуде, зеленаштво, примање и давање мита).
  То су акције: ХОБОТНИЦА, СМОКЕ, КУБИКУС, ЛУТКА, ЛИВАР, ВАЛТЕР, МАКСИ, КАСКО, ЛЕКСУС, КАЛИМЕРО, ИМПЕРИЈАЛ, ФУРИЈА, РЕГИЈА, БЛАКАН, РАБИЋ, ТРИО, КОЗАРА, БУМЕРАНГ, ХЕРЦЕГОВИНА, КАНОН, МРЕЖА 2011, СКЕЛА, ЛУГАР, СИГНУМ, ВЕЗА, ЧИСТАЧ, ЗАМАК, УНА, РОЈАЛ, ТИТАН , ДОЛИНА, ВИЛА, ТЕНТОРИЈУМ, ХИТ, СИГНАЛ, ГОРА и ПРОЉЕЋЕ.

  1. Акције против организованог криминала међународног карактера а све се односе на дроге: ФУРИЈА (РС, Србије и Црна Гора), РЕГИЈА (РС и Хрватска), БАЛКАН (РС и Хрватска), РАБИЋ (РС и Хрватска), ТРИО (РС, СИПА, Црна Гора, Хрватска), КОЗАРА (РС и Хрватска)

  2. Полицијске акције МУП-а РС у сарадњи са другим полиц.агенцијама у земљи, а односе се на дроге:Хоботница, Бумеранг, Херцеговина, Канон, Мрежа 2011, Скела, Лугар, Сигнум, Веза, Чистач, Замак, Уна, Ројал, Титан, Долина, Вила, Тенторијум, Хит и Сигнум.

  3. Полицијске акције усмјерене на борбу против корупције: ГОРА ( у Шумама РС 16 лица, већином запослених у овом предузећу, обухваћено извјештајима због илегалне сјече шуме), ПРОЉЕЋЕ (извјештаји против једног инспектора Пореске управе, директора „Шума РС“, начелника општине Брод, полицијског службеника ПС Брод и полицијског службеника ПС за БС Гацко).

  4. Остале полицијске акције: СМОКЕ, КАЛИМЕРО и ВАЛТЕР (орг.криминал у вези са недозвољеном трговином), КУБИКУС (орг.криминал у вези и недозвољеним организовањем игара на срећу и давање и примање мита), ЛУТКА (орг.криминал, убиства, покушај убиства, дроге, зеленаштво), ИМПЕРИЈАЛ (изнуде и зеленаштво), ЛЕКСУС (орг. криминал и тешке крађе возила), КАСКО (орг. криминал и КД фалсификовање исправа и навођење на овјеру неистинитог садржаја).

  Финансијске истраге и откривање имовине стечене извршењем кривичног дјела:
  – У протекле двије године колико постоји наше Одјељење за фин.истраге и откривање имовине стечене извршењем кривичних дјела у РС блокирана је имовина вриједна око 34 милиона КМ и на њу је стављена привремена мјера забране располагања, док је одлуком суда трајно одузета она која је процјењена на 500.000 КМ. До сада се поступало по 55 предмета на основу наредби тужилаштва о покретању финансијске истраге, као и замолница путем међународне правне помоћи, а на основу тога поднесен је 41 финансијски извјештај којима је обухваћено 306 лица. То нису само осумњичени него и њима повезана лица, односно чланови уже породице, као и трећа лица за која постоји основ сумње да је имовина пренесена на њих без накнаде.
  Ту су и предмети „Ћопић“, затим имовина из акције „Кубикус“, имовина власника предузећа „Орион 3“ и др.

  Активности Одјељења за спрјечавање високотехнолошког криминала:
  -Одјељење је у протекле двије године спровело неколико значајних истрага међународног карактера које се односе са спрјечавање дјечије порнографије и малициозне софтвере. Укључени су у истраге ФБИ и других свјетских полицијских агенција.

  – У МУП-а РС тренутно је запослено 6799 радника, од чега 5214 полицијских службеника, 1048 државних службеника и 537 намјештеника.

  Борба против корупције у МУП-у РС

  – МУП РС је прије скоро шест година почео са реализацијом Пројекта сузбијања корупције у МУП-у РС, а затим смо донијели и Акциони план који су јасно дефинисане активнсоти у борби против корупције у својим редовима.

  Извјештаји Унутрашње контроле:

  Првих девет мјесеци 2012. године:
  – поднесено је 79 иницијатива за покретање дисциплинског поступка због теже повреде радне дужности против 95 радника;
  – поднесено 13 извјештаја за кривична дјела тужилаштву против 15 радника
  – 7 радника је у овом периоду било суспендовано

  2011. година:
  – поднесено је 122 иницијативе за покретање дисциплинског поступка против 177 радника;
  – поднесено 13 извјештаја за кривична дјела тужилаштву против 16 радника
  – 14 радника је у овом периоду било суспендовано

  2010. година:
  – поднесено је 107 иницијатива за покретање дисциплинског поступка против 155 радника;
  – поднесено 22 извјештаја за кривична дјела тужилаштву против 27 радника
  – 22 радника је у овом периоду било суспендовано

  – МУП РС проводи и низ других активности које се односе на борбу против корупције у својим редовима– од доношења Етичког кодекса за полицију, превентивних јавних кампања намјењених грађанима с циљем подизања свијести о њиховој улози у броби против корпције, до самог процеса професионализације рада радника МУП РС. То подразумјева увођење нове опреме која спречава ситуације се догађање корупције код полиције ( алкотестери, уређаји за снимање полиције на терену и др.).
  – Грађанима на располагању стоји и бесплатна телефонска линија 051-219-300 путем које могу пријавити случајеве корупције, уколико не желе да то ураде лично, у полицијској станици.
  – У току је и научни пројекат „Методологија изградње система интегритета у институцијама на сузбијању корупције“, један у низу корака у реализацији акционог плана, који треба да доведе до конституисања плана интегритета институције односно МУП-а, за борбу против корупције.

 3. Miladine čađavi, ti se šališ? Nije vrijeme za šalu, ovo su ozbiljna i teška vremena. Kada uhapsite glavu hobotnice onda ćete početi sa borbom protiv korupcije. Znam da se razumijemo, i znam da znaš da je tako.

 4. „Миладинов извјештај“ је најдужи комплимент Фронталу од како сам овдје присутан. МУП РС кроз ову форму званично признаје да су коментатори праћени у стопу и да је Фронтал најпосјећенији портал у РС и шире. Ако то и није тако, зашто је овако опширан извјештај објављен баш на овом порталу? „Миладине“ биће све уреду ако узмеш још десетак страница и побројиш шта МУП РС НИЈЕ УРАДИО! Уосталом, ко ради тај и гријеши! ЈЕДИНО СУ БЕЗГРЕШНИ ОНИ КОЈИ НИГДЈЕ НЕ РАДЕ!

 5. Da, znam da je Frontal dobro čitan i praćen od režima. “ Sve, sve, ali onaj prijedor“ . Pokušali su odbigerovati, plaćaju komentatore, pogotovo pred izbore…
  A, sada o temi, Postoji jedna dobro umrežena, dobro organizovana, moćna, kriminalna grupa, i čadjavi dobro zna na kojoj je adresi.

 6. SNSD JE ORGANIZOVANA KRIMINALNA GRUPA

  „Opasna kriminala grupa“ nije pojam kojim operiše struka (zar postoje bezopasne kriminalne grupe!?) i to bi jedan ministar MUP-a, koji još ima zvanje doktora ove nauke – morao da za. Naime, nauka o bezbjednosti (defendologija) operiše sa pojmovima organizovani kriminal, trasnacionacionalni organizovani kriminal i mafija kao najorganizovaniji vid transnacionacionalnog organizovanog kriminala.

  Evo usaglašenog popisa karakteristika EU koje mora imati kriminalna grupa da bi bila identifikovana kao „organizovana kriminalna grupa“ a nezakonita djela kojima se bave kvalifikovana kao „organizovani kriminal“:

  1. učestvovanje više od dva lica,
  2. svako ima svoju određenu ulogu,
  3. korištenje nekih oblika discipline i kontrole,
  4. osumnjičeni su za teža krivična djela,
  5. djeluju na međunarodnom nivou,
  6. korištenje nasilja ili drugih vidova zastrašivanja,
  7. korištenje trgovinskih struktura ili struktura sličnim poslovnim,
  8. umješanost u pranje novca,
  9. uticanje na politiku, medije, javnu upravu, pravosudne organe ili privredu,
  10. težnja profitu i moći.

  Da bi krivično djelo moglo da se tretira kao – organizovani kriminal – mora biti prisutno najmanje šest navedenih elemenata od kojih su obavezni oni na prvom, petom i jedanaestom mjestu.

  P.S. Rado bih saslušao argumentaciju koja bi protivriječila naslovu ovog komentara.

 7. miladin, 24.12.2012. 10:37:42

  Hvala na izvještaju Miladine. Volio bih provjeriti ove navode sa početka, pogotovo informaciju o broju krivičnih djela u Njemačkoj ili Sloveniji. U svoje ime mogu da kažem – i dalje podmićujem policajce, kao što sam ih podmićivao prije 5 ili 10 ili 15 godina. Još sam se i izvještio. Cijena korupcije jeste porasla ali ni blizu koliko je otišlo gorivo. Ako ti je za utjehu Miladine, ništa bolje nije ni u Federaciji.

 8. Otkada vama čika prijedor govori ds je esenesde organizovana zločinačka organizacija uperena za uništenje RS i naroda u njoj. Ponosim se što ni sekunda nisam bio u njoj .a, neka se peru exovi i bigeri i opravdavaju što će im djeca i unuci biti žigosana njihovim prokletstvom. Za punu mješinu i punu stražnjicu poigrali su se sa djecom svojom, i djecom njihove djece.

 9. Mozda bi trebalo pojasniti pojam organizovanog kriminala:

  M.A. Eliot smatra da organizovani kriminalitet u svom
  sadr`aju, pored organizovanosti, planirawa, podele zadataka,
  discipline i odgovornosti unutar kriminalne organizacije ciji je cilj ostvarivawe dobiti i profita, obuhvata i odredjenu vezu sa drzavom i pojedinim wenim organima, u vidu saradnje organa koji primenjuju zakon sa onima koji ga ne postuju i zele da ga izigraju

 10. SPREGA KRIMINALA SA DRŽAVOM

  Mnogo je definicija organizovanog kriminaliteta koje su naučno prihvatljive. Uglavnom se po njima vrte i obrću isti elementi. Evo definicije jednog od naših najcjenjenijih živih defendologa (profesor emeritus) Miše Boškovića koji predaje upravo predmet „organizovani kriminalitet i korupcija“:

  Organizovani kriminalitet podrazumijeva postojanje kriminalne organizacije koja ima više od dva člana, s ciljem trajnog vršenja krivičnih djela radi ostvarivanja imovinske koristi i odgovarajućeg uticaja, s tim što se ovakva kriminalna organizacija, da bi mogla da opstane, nužno koristi nasiljem ili nekim drugim sredstvima zastrašivanja, ili USPOSTAVLJA ODREĐENU SPREGU SA DRŽAVNIM, POLITIČKOM, EKONOMSKIM I FINANSIJSKIM SUBEKTIMA BILO KORUPCIJOM, UCJENOM, IZNUDOM ILI NA NEKI DRUGI NAČINOM. (veliki slovima kucao Z. Janković)

 11. „Број кривичних дјела у Републици Српској је мањи од 10.000 годишње. То је одличан резултат, али МУП Српске усмјерава своје дјеловање на даље смањење тог броја“, нагласио је Чађо.

  Ако је веровати овоме, онда је то пре свега зато што је Српска већ празна и очерупана, па је самим тим престало и интересовање организованијих криминалаца.
  Е сад ко је испразнио и очерупао????? То ти нама одговори.

  Остало је још обијање сушница за месо, киоска за који кондом или цигарету итд.-o:-o:(:(:-o

 12. Eto što ti je sitna i jadna duša. Ovaj jado ex drhti da koji maloljetni provalnik ne provali njemu u šupu ili kuću. I, to je za njega opasnost, ali pokrasti državu, zapravo, uništiti da je nema , uvijek nadje opravdanje. Jadnu mater zlostavlja što ne kupuje gdje on naredjuje . S tobom exu majka ne može, maltretiraš je, pričaju da te i žena ostavlja… Ne možeš sa ukućanima, ne možeš sa komšijama, ne možeš sa frontalovcima, osim sa bigerom. Ti moraš da se prestrojavaš, vidiš kako ti se pakost vrati nevaljalostima u kući.
  Ne možeš mimo svijeta, ko piša uz vjetar, smrdi mokraćom pa svijet bježi od njega.

 13. Занимљиво, да овом јаду од министра није криминално организована банда једна њихова снсд-е страначка струја Сарајевско-Романијске регије, тј. браћа чоловићи, шањо, синиша додик, краљевић,… који су уништили много фирми на истоку РС и имовину тих фирми присвојили у властите џепове?
  Шта је то него организовани криминал? Покриће им била власт из Бањалуке, под изговором „владајуће опције“ сав тај криминал над имовином спровели и ником ништа за то?

  Какав си ти министар? Исти си олош ко и они. Па само у сређеним земљама криминалци се служе пиштољима, а у овом хаосу од државе најтежи кримоси носе актовке и фалсификују папире, пљачкајући до изнемоглости државу и народ! Пиштољи им и нису потребни да остваре милионске крађе!

 14. @ex-1978

  Republika Srpska
  broj stanovnika (miliona): 1,443
  broj kd opšteg kriminaliteta: 9066
  kd ubistva: 16
  kd razbojništva: 144
  kd teške krađe: 2812
  kd krađe: 1963
  kd otuđenja vozila: 122
  kd trgovina drogom: 219

  FBiH
  broj stanovnika (miliona): 2,866
  broj kd opšteg kriminaliteta: 27941
  kd ubistva: 32
  kd razbojništva: 821
  kd teške krađe: 11535
  kd krađe: 4558
  kd otuđenja vozila: 952
  kd trgovina drogom: 1000

  Srbija
  broj stanovnika (miliona): 7,5
  broj kd opšteg kriminaliteta: 88339
  kd ubistva: 52
  kd razbojništva: 3359
  kd teške krađe: 26116
  kd krađe: 17063
  kd otuđenja vozila: 2874
  kd trgovina drogom: 5253

  Slovenija
  broj stanovnika (miliona): 2,053
  broj kd opšteg kriminaliteta: 88722
  kd ubistva: 16
  kd razbojništva: –
  kd teške krađe: –
  kd krađe: 44009
  kd otuđenja vozila: 522
  kd trgovina drogom: 1688

  Hrvatska
  broj stanovnika (miliona): 4,4
  broj kd opšteg kriminaliteta: 57967
  kd ubistva: 48
  kd razbojništva: 1292
  kd teške krađe: 21282
  kd krađe: 15208
  kd otuđenja vozila: 1452
  kd trgovina drogom: 7767

  Crna Gora:
  broj stanovnika (miliona): 0,63
  broj kd opšteg kriminaliteta: 5260
  kd ubistva: 21
  kd razbojništva: 130
  kd teške krađe: 1234
  kd krađe: 673
  kd otuđenja vozila: 104
  kd trgovina drogom: 307

  @Veterani RS

  Praćeni ste!x-(

 15. Čađavi miladine, pa otkuda znaš onako do u detalje broj stanovnika u RS i federaciji. Onda nam ne treba popis.
  Grimove bajke su prošlost, kada su nas njima zamlaćivali . RS-om vlada mafija , to vidimo po rasturenoj privredi , po našoj bijedi i nemoći. Firči otvoreno podržava Miškovića, a niko se ne usudi da kaže da je on lopov svjetskog glasa. Narod strepi kao u Staljinovo doba. Budžeta nema, pokraden, nema plata, nema penzija, ljudi rade na crno, neosigurani, … Ko će procesuirati Špirića što je slupao i uništio auto vrijedno sto hiljada km, a išao u selo na vikend? A, ona saobraćajka, koliko nas je to koštalo? Plaćate ljudima da umjesto vas leže po zatvorima, to nije kriminal? SVETE BANDERE !!!!!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *