Бугарска у вријеме комуниста етнички очистила Турке

Одлазак 340.000 етничких Турака из Бугарске између јуна и септембра 1989. године био је етничко чишћење, а не добровољан одлазак како је представљено у то вријеме, потврђују објављена нова документа из бугарске архиве, пренио је АФП. „Суочавамо се са масовним егзодусом… који је свакако неопходан и повољан по нас”, рекао је комунистички диктатор Тодор Живков […]

понедељак, септембар 10, 2012 / 07:39

Одлазак 340.000 етничких Турака из Бугарске између јуна и септембра 1989. године био је етничко чишћење, а не добровољан одлазак како је представљено у то вријеме, потврђују објављена нова документа из бугарске архиве, пренио је АФП.

„Суочавамо се са масовним егзодусом… који је свакако неопходан и повољан по нас”, рекао је комунистички диктатор Тодор Живков водећим партијским функционерима Бугарске на почетку етничког чишћења јула 1989. године, према документацији бугарске бивше комунистичке партије.

„Уколико не учинимо да тих 200.000 до 300.000 људи не оде, за 15 година Бугарска неће постојати. Бугарска би била други Кипар”, рекао је Живков, алудирајући на средоземно острво које је 1974. године подељено на сјеверни турски и јужни грчки дио.

Поменуте изјаве Живкова налазе се међу 2.459 докумената Извршног комитета бугарске комунистичке партије која су објављена данас на веб-сајту државне архивске агенције (www.archives.bg/politbiro).

Бугарска је 29. маја 1989. године отворила границу са Турском (била затворена до пада комунизма) да би охрабрила одлазак дијела своје турске мањине која је чинила 10 одсто бугарске популације. Та мањина је сматрана петом колоном непријатељске НАТО државе, пренио је АФП.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *