Бродићи направили мост од Пељешца до копна

‘Мост’ који симболизује Пељешки мост, настао је у 10 сати повезивањем 500-тињак пловила у ‘ланац’ дуг готово 2 и по километара, колико има од мјеста од којег би прави мост требао кренути до обале Пељешца. Тако је у стварност проведена акција ‘Било народа градимо мост’, коју је у сриједу најавио Стожер за изградњу Пељешког моста. […]

недеља, септембар 9, 2012 / 20:44

‘Мост’ који симболизује Пељешки мост, настао је у 10 сати повезивањем 500-тињак пловила у ‘ланац’ дуг готово 2 и по километара, колико има од мјеста од којег би прави мост требао кренути до обале Пељешца.

Тако је у стварност проведена акција ‘Било народа градимо мост’, коју је у сриједу најавио Стожер за изградњу Пељешког моста. Надзирао ју је мушкарац у улози кнеза Домагоја и његови стријелци. Они испалили у зрак сигналне ракете на почетку акције те привезали конопац код Комарне у тренутку спајања с обалом Пељешца.

Циљ акције је симболички, али јасно изнијети Влади став грађана југа Хрватске о томе како је градња Пељешког моста, као повезнице хрватског територија у цјелину, нужна.

Један од организатора акције, представник Удруге лађара Неретве, Милојко Гласновић, поручио је како је ово симболичко спајање Хрватске те се надају да ће изградња правог моста, који спаја копно и Пељешац, ускоро кренути у реализацију. Изградња моста копно – Пељешац егзистенцијално је питање за становнике овог подручја и за Хрватску, поручио је Гласновић још у сриједу.

Дио окупљених је при овом перформансу такође хрватској Влади поручио како су против било каквих споразума којима се дио територија препушта БиХ, мислећи притом на споразум Туђман-Изетбеговић о разграничењу Хрватске и БиХ, који никад није ратифициран и за који тренутачна власт у Хрватска сматра да би га требало ратифицирати.

Власници бродица су конопцем дугим 2 километара и 300 метара повезали пловила на траси на коју је пројектован Пељешки мост. Стожеру су се на позив јавили власници више стотина бродица из Плоча, Метковића, Опузена, Стона и других околних мјеста, који судјелују у акцији ‘спајања пељешке и неретванске обале’.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *