БРИКС одгодио стварање развојне банке

У Дурбану, граду у Јужноафричкој Републици, завршен је дводневни самит БРИКС-а, на коме је договорено да одгоде оснивање развоје банке, а разматрано је и питање формирања фонда међудржавне помоћи. Чланице БРИКС-а – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република очекивале су много од формирања ове банке, која би требало да финансира огромне инфраструктурне планове у […]

четвртак, март 28, 2013 / 08:41

У Дурбану, граду у Јужноафричкој Републици, завршен је дводневни самит БРИКС-а, на коме је договорено да одгоде оснивање развоје банке, а разматрано је и питање формирања фонда међудржавне помоћи.

Чланице БРИКС-а – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република очекивале су много од формирања ове банке, која би требало да финансира огромне инфраструктурне планове у региону.

Јужноафрички предсједник Џејкоб Зума објавио је да ће питање формирања банке бити разматрано на маргинама састанка групе 20 развијених земаља који ће у септембру бити одржан у Санкт Петербургу.

Споразум пет држава чланица БРИКС-а усмјерен је на дугорочни програм стратешке сарадње, изградњу институција, које ће им омогућити да се ослободе доминације западних земаља.

Банка за развој треба да им омогући да заобиђу Свјетску банку и Међународни монетарни фонд, а оснивање пословног савјета треба да омогући развој дугорочног програма стратешке сарадње земаља БРИКС, посебно у области енергије и промоцији зелених технологија.

Земље БРИКС-а заједно чине 25 одсто глобалног бруто домаћег производа (БДП) и 40 одсто свјетске популације.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *